Investícia do zamestnancov sa vypláca

Trend zdravého životného štýlu rastie nielen medzi jednotlivcami, ale takisto na úrovni spoločností, ktoré chcú zabezpečiť čo najvyššiu efektivitu práce svojich zamestnancov.

zamestnanci_spokojnost Zdroj foto: Shutterstock.com

Z tohto dôvodu sa už pomaly stáva štandardom, že firmy podporujú a v niektorých prípadoch priam vyzývajú svojich zamestnancov k fyzickému pohybu a relaxačným cvičeniam. Takýmto spôsobom sa zvyšuje motivácia a spokojnosť zamestnancov, z ktorej benefitujú nielen zamestnanci, ale v konečnom dôsledku aj samotní zamestnávatelia.

Túto skutočnosť potvrdzujú aj viaceré výskumy a prípadové štúdie. Potom, čo najväčší producent procesorov Intel zaviedol trojstupňový zdravotný program pre zamestnancov bolo dokázané, že návratnosť investícií je 5,5krát väčšia, než samotná investícia. Vďaka zdravotným prehliadkam a osobným zdravotným poradcom nie len, že vzrástla produktivita zamestnancov, ale takisto sa znížilo riziko ochorení.

Unilever v Hamburgu spoločne s Harvardskou zdravotnou školou a Inštitútom pre zdravie a produktívny manažment prišli k záveru, že investované náklady vo výške 1,5 € do zdravia zamestnancov sa vrátia vo výške 5,6 €.

Podpora zdravého životného štýlu v Čechách a na Slovensku má najčastejšie podobu zľavových poukazov, ktoré sú prirátané k mesačnej mzde. Tieto poukazy je možné využiť v zdravotníckych centrách, optikách, športových zariadeniach alebo na relax. V susednom Poľsku zamestnanci využívajú podobné poukazy s názvom Benefit alebo Multisport. Rovnaký prístup sa uplatňuje aj v Maďarsku, kde sú zamestnanci odmeňovaní poukazmi s názvom „ALL YOU CAN MOVE SportPass“.

Podpora zamestnancov priamo na pracovisku

Pozrime sa napríklad do Švédska. Zamestnanci spoločnosti Kalmar Vatten trávia 2 hodiny týždenne športovou aktivitou, ktoré sa im zarátavajú do pracovného času. Táto aktivita je povinná a je pevnou súčasťou pracovnej náplne. Pokiaľ sa zamestnanec rozhodne túto možnosť nevyužiť, bude mu celkový plat znížený a daný počet „vymeškaných“ hodín. Personálny riaditeľ švédskej firmy Linn Sjorgen potvrdzuje, že tento postup prispieva k znižovaniu stresu a napätia zamestnancov. Podľa štúdie prevedenej touto spoločnosťou sa znížil objem zdravotných dovoleniek približne o polovicu percenta.

Na zabezpečenie fyzickej aktivity zamestnancov dôsledne dbajú aj v Nemecku, kde sa okrem posilňovne či loptových hier firmy hromadne zapájajú aj do maratónov či cvičení zameraných na prečistenie tela aj mysle. Z týchto cvičení je jednoznačne najpopulárnejšia jóga alebo inak Hatha jóga. Napríklad v Berlíne, ktorý je súčasne „európskou Sillicon Valley“ sa cvičí jóga vo viacerých firmách. „Jóga je skvelým odpočinkom pre zamestnancov, nakoľko osviežuje myseľ a prináša telu úľavu. V našej spoločnosti máme jógu raz týždenne vždy o šiestej večer, čo je optimálny čas pre návrat z virtuálneho sveta do toho ozajstného – vysvetľuje Filip, online marketingový manažér pre portál ShopAlike.sk, ktorá je súčasťou nemeckej spoločnosti Axel Springer Ag.

Vysnívané pracovné priestory má spoločnosť Google. Okrem vlastnej jedálne, práčovne a volejbalového ihriska sa môžu zamestnanci Google zúčastňovať kurzu s názvom „Search Inside Yourself“, čo  v preklade znamená „Hľadaj vo svojom vnútre“. Cieľom kurzu je niekoľko minút denne meditovať, pracovať s dychom a hľadať samého seba. Denise Mitchell, ktorá už 2 roky pracuje pre Google v Dubline hovorí: „Ako mnohí isto vedia, pracovné podmienky v Google sú nastavené celkom inak ako v iných spoločnostiach na svete. Search Inside Yourself ma naučila absolútne vypnúť z môjho denného pracovného nasadenia. Meditáciu som preniesla aj do svojho bežného života – pomáha mi odbúravať stres.“

Podporovať zamestnancov v športových aktivitách je naozaj jednoduché a podľa výskumov aj návratné. Pokiaľ ste zamestnaný a máte pocit, že sa vám podobných benefitov nedostáva, skúste svojho zamestnávateľa k takému kroku prizvať. V prípade, že ste sami zamestnávateľom, inšpirujte sa týmto článok a zabezpečte svojej spoločnosti efektívny rast do budúcna.


Kupóny pre zamestnancov aj na Slovensku

Klik-klinik Fresh Zdroj foto: ZDRAVIE.sk s.r.o.

Novinkou v oblasti investovania do zdravia zamestnancov sú na Slovensku aj kupóny na online konzultácie zdravotných problémov s viacerými odborníkmi v 1. internetovej klinike www.klik-klinik.sk . Zamestnanci tak nemusia opúšťať pracovisko z dôvodu návštevy lekára, ani čerpať niekoľko dní práceneschopnosti.

Viac info TU

Myslieť na zdravie zamestnancov je dôležité už v predstihu a je preto potrebné klásť dôraz na prevenciu. Jednou z možností ako prinášať kvalitné informácie, rady a tipy ako byť fyzicky a psychicky fit na pracovisku, je predplatné magazínov o zdraví. Veľmi vyhľadávané sú hlavne elektronické magazíny – s Magazínom Fresh sa každý kolega aj kolegyňa naučia ako sa najlepšie starať o svoje zdravie.