Nezvyčajné triky ako zmierniť bolesti hlavy, chrbta a iné

Mnoho ľudí bojuje s bolesťami najmä s pomocou tabletiek či inými medikamentmi, ktoré nie sú pre ich zdravie extra výhrou. Prinášame preto niekoľko prírodných metód ako poraziť bolesť.

Bolesť hlavy Zdroj foto: Shutterstock.com

Zelené jablko na bolesť hlavy

Cítite, že na vás prichádza bolesť hlavy? Siahnite po zelenom jablku alebo si zapáľte aromatickú sviečku s vôňou zelených jabĺk. Jedna štúdia v Chicagu ukázala, že ľudia vdychujúci vôňu zelených jabĺk si pochvaľovali zmiernenie migrény.


Prečítajte si aj:

Aké sú príčiny vzniku bolesti hlavy?

Zabudnite na bolesť prostredníctvom fotografií

Trápi vás neznesiteľná bolesť a čím viac na ňu myslíte, tým viac naberá na intenzite? Snažte sa ju nevnímať, čo môžete najlepšie dosiahnuť prostredníctvom fotografií. Zoberte si do ruky telefón a prezrite si fotografie s vašou rodinou, priateľmi či s vašou polovičkou. Pohľad na milovanú tvár môže urýchliť uvoľňovanie chemických látok, ktoré zmierňujú bolesť pôsobením na správnu časť mozgu.

Nebojte sa zakričať si

Hoci nás ako malé deti učia nehovoriť škaredo, môže sa vyskytnúť niekoľko situácií, ktoré si to priam vyžadujú a človeku sa tak môže uľaviť. V jednej štúdií bolo niekoľko dobrovoľníkov, ktorí si museli vložiť svoje ruky do vane s ľadovou vodou. Tí, ktorí si od bolesti uľavili krikom a nadávaním vydržali mať ruky vo vode omnoho dlhšie ako tí, ktorí museli byť ticho. Nadávky na uvoľnenie môžu vyvolať celý rad fyzických a hormonálnych reakcií, ktoré dokážu uľaviť od bolesti.

Bolesť Zdroj foto: Shutterstock.com

Nájdite si čas na meditáciu počas dňa

Pred tým, ako sa poberiete večer do postele, si doprajte niekoľko minút pokoja a meditácie. Ľudia, ktorí pravidelne majú silnejšie oblasti mozgovej kôry – presnejšie majú silnejšiu tú časť mozgu, ktorá ovplyvňuje vnímanie bolesti. Dokonca už za niekoľko dní pravidelnej meditácie si môžete zvýšiť toleranciu bolesti.

Zvýšte hlasitosť

Ak máte reumatoidnú artritídu, lekári vám budú určite radiť, aby ste boli neustále v pohybe a zlepšili tak svoju mobilitu. Ako však zostávať v pohybe, keď je to bolestivé? Kľúčom k úspechu môže byť hudba. Vedci počas jednej štúdie škótskej univerzity v Glasgowe zistili, že ženy s reumatoidnou artritídou prešli o 30% väčšiu vzdialenosť, keď počúvali hudbu podľa vlastného výberu. Vedúci výskumu sa vyjadril: „Hudba nespôsobila, že ich bolesť zmizla. Preniesla ich myseľ mimo bolesti, aby mohli ísť ďalej a nezastavovali sa.“


Prečítajte si aj:

Aké sú príčiny vzniku bolesti hlavy?