10 tipov ako byť zdravou a spokojnou maminou

Mnohé matky to v dnešnej dobe nemajú vôbec ľahké a pri nezbednostiach svojich ratolestí mnohokrát zabúdajú na svoje duševné zdravie. Naše čitateľky nám prezradili čo robí ich spokojnými matkami.

Šťastná mamička s dieťaťom Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Spokojnosť svojich detí

Všetky naše čitateľky – mamičky sa jednohlasne zhodli na tom, že šťastie a spokojnosť ich detí je bezpochyby na prvom mieste v ich rebríčku. Nie je nič viac ako vidieť iskričky radosti v detských očiach a vedieť, že vášmu dieťaťu nič nechýba. Každá matka je nešťastná ak je jej dieťa choré alebo pociťuje smútok.


Prečítajte si aj:

Návod ako sa nezblázniť vo víre povinností

2. Nezabúdať na každodenný pohyb

Čo i len krátka prechádzka na čerstvom vzduchu dokáže vyčistiť myseľ a zlepšiť vašu náladu. Ak sa vonku objavia teplé slnečné lúče, neváhajte vybehnúť von a doprajte svojmu telu vytúžený pohyb. Môžete zobrať za ruku svoje dieťa, partnera, ísť sama alebo pozvať blízku kamarátku, s ktorou sa dobre porozprávate.

3. Ak je to možné, dopriať si dostatok spánku

Pri malých detičkách je spánok hotovým zázrakom, ktorý si však môžu dopriať len niektoré mamičky. Preto platí, že ak vaše dieťatko konečne zaspí, nasledujte ho a oddýchnite si poriadne aj vy. Aj maminy totiž musia nabrať novú silu, aby boli silné a zvládli všetky každodenné prekážky.

4. Nebrať veci príliš vážne

Niektoré naše čitateľky, ktoré už majú staršie deti, nám prezradili, že počas tých rokov výchovy sa naučili jednu základnú vec – brať veci s ľahkosťou. Pri starostlivosti o dieťa sa môžu každý deň vyskytnúť rôzne nepredvídateľné prekážky, ktoré musí mamina pohotovo vyriešiť a ktorými sa nesmie nechať zatlačiť dolu. Jednoducho povedané, ak nejde o život, nejde o nič.

Mama s dieťaťom Zdroj foto: Shutterstock.com

5. Cvičenie je luxus, ktorý si však treba raz za čas dopriať

Ak si viete aspoň raz – dvakrát do týždňa nájsť čas na hodinové cvičenie, urobte tak! Je všeobecne známe, že aj pri cvičení a športovaní sa uvoľňujú endorfóny – hormóny šťastia, ktoré pomáhajú z vášho tela vytláčať nepríjemný stres. Po cvičení sa budú mamičky cítiť uvoľnene a spokojne a navyše sa budú môcť pred partnerom pochváliť peknou postavou.

6. Zelenina a ovocie ako súčasť každodenného jedálnička

Veľmi veľa čitateliek nám prezradilo, že sa snažia, aby ich strava obsahovala veľa zeleniny a ovocia. Sú to plodiny, ktoré váš žalúdok nezaťažia a nespôsobia vám žalúdočné problémy, ktoré môžu viesť k zlej nálade a stresu.

7. Stráviť čas s kamarátkami

Vaše dieťa a pravdepodobne ani váš partner veľmi nevedia oceniť situáciu, kedy im s radosťou v očiach rozprávate o novej sukni, ktorú ste videli vo výklade, alebo o veľmi charizmatickom hercovi, ktorého ste okukávali pri nedávnom filme. Práve na takéto rozhovory sú najlepšie dobré kamarátky, ktoré vám rozumejú a presne vedia, o čom hovoríte.

8. Nájsť si chvíľku len pre seba

Čas strávený so svojimi deťmi, partnerom či kamarátkami je v živote ženy dôležitý, no vždy si treba nájsť chvíľu, hoci aj malú, na to, aby si mamina trošku oddýchla od všetkých starostí a nechala v pokoji zregenerovať svoju myseľ. Aj tých pár minút dokáže nabudiť a dodať silu na ďalšie dni.

Mama s dieťaťom Zdroj foto: Shutterstock.com

9. Vyzbrojiť sa dostatkom trpezlivosti

Pri výchove detí je trpezlivosť kľúčovým faktorom, ako bez ujmy na zdraví zvládnuť svoje neposedné ratolesti. Najmä učenie nových vecí si môže vyžadovať nejaký ten čas a žiadna mamička by nemala vyvíjať prehnané, netrpezlivé nátlaky na svoje dieťa. Nie nadarmo sa predsa hovorí, že trpezlivosť ruže prináša.

10. Nezabúdať na svojho partnera

Žena je šťastná, ak je šťastné jej dieťa, ale rovnako je spokojná aj v prípade, ak má pri sebe milujúceho partnera. Ak sa váš partner o vás stará a robí drobné maličkosti len nato, aby vás potešil, potešte aj vy jeho, neberte ho ako samozrejmosť.


Prečítajte si aj:

Návod ako sa nezblázniť vo víre povinností

KlaraKu

všetko sa dá, keď sa chce :) ja milujem dlhé prechádzky s kočíkom, naschvál som vybrala Kinderkraft z e-kočíky, ktorý má väčšie kolečká a je vhodný aj do mierneho terénu a má ľahkú konštrukciu, preto s ním robím rýchlochôdzu, drepy, výpady...a tento môj každodenný rituál mi navodzuje dobrý pocit a spokojná mama prenáša spokojnosť na dieťa