Takto vyzerá váš spánok, keď idete spať opití

Ak to v noci preženiete s alkoholom, celý váš spánkový cyklus je potom narušený. Budete viac bdieť ako spať, mať menej snov a zvýšenú tepovú frekvenciu. A navyše sa ráno prebudíte unavení a podráždení.

alkohol_spanok_16-3-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Kde je problém?

Ak ste v noci triezvi, váš organizmus sa pohybuje medzi hlbokým spánkom a REM spánkovou fázou. Takto sa zregeneruje vaše telo a prečistí mozog. Ale keď ste opití, do Rem spánkovej fázy sa nemusíte dostať. A čo viac, kým alkohol narušil váš nervový systém, ktorý pomáha zaspať rýchlejšie a najmä na začiatku noci, v tomto prípade sa to odsúva na druhú polovicu noci. Telo takto nevypne svoj nervový systém, ktorý vás udrží v strehu počas dňa a výsledkom je, že akonáhle dochádza k spánku, aktívny nervový systém vás prebudí.


Prečítajte si tiež:

Koľko sa má piť na zdravie?

Poďme sa pozrieť, čo všetko sa deje počas takéhoto spánku narušeného alkoholom

1 hodina

Po dlhej noci a zopár drinkoch prídete konečne do postele. Hoci zaspíte rýchlejšie, vzhľadom k tomu, že alkohol vyvíja tlak na mozog, tak ste „hotoví“ o 4 až 16 minút skôr, než bývate inokedy. A tiež vpadnete do hlbokého bezsenného spánku ešte asi o 8 minút skôr. Problémom je, že vaša srdcová frekvencia je zvýšená o 9 tepov za minútu, čo znamená, že časti vášho nervového systému sú stále aktívnejšie než by mali byť.

2 hodiny

Alkohol vás udržiava utlmených, takže váš spánok je bez prerušenia – ani nesnívate, ani sa nestrhávate zo spánku. Hoci spíte, vaša srdcová frekvencia je zvýšená o 13 tepov. Čiže, ak sa snažíte si odpočinúť, pôjde to ťažko, pretože telo je vlastne celkom aktívne.

3 hodiny

Spíte tvrdo ako malé dieťa a alkohol odďaľuje nástup REM spánkovej fázy. A nielen, že sa oddiali, ale dostane sa vám až o 9 percent menej tejto spánkovej fázy počas prvej polovice noci. Výsledkom je, že sa potom cítite v dopoludňajších hodinách omámení.

5 hodín

Už nie ste vo fáze hlbokého spánku a ako alkohol vyprcháva, nervový systém, ktorý stále pracoval kvôli množstvu alkoholu v tele, vás začne prebúdzať asi o 17 percent častejšie.

6 hodín

Máte nepokojné sny. Od tejto chvíle vaše telo metabolizuje veľa alkoholu a cíti sa bdelé. Hádžete, otáčate sa na posteli a prebúdzate bez toho, aby ste o tom vedeli. Celkovo strávite o 4,39 percenta viac času hore po celú druhú polovicu noci. Vaša srdcová frekvencia je zvýšená o 11 tepov.

8 hodín

Znova ste sa prebudili. Chcete pokračovať v spánku, ale váš nervový systém vás tlačí z postele a alkohol už nepôsobí tlmiaco na organizmus. Nakoniec tak chtiac či nechtiac budete ešte aj skoro vstávať. A pretože ste prišli o veľkú časť svojho REM spánku, môžete sa prebudiť podráždení a unavení.


Prečítajte si aj tento článok:

Koľko sa má piť na zdravie?