Hluchavka biela ( Lamium album)

Hluchavka biela je nezvyčajnou bylinkou, ktorú si môžete pestovať aj v záhrade pod stromami. Okrem bielych, medovo zafarbených kvetov zbierame aj kvitnúcu vňať. Aké pozitívne účinky má?

Hluchavka biela Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to hluchavka biela?

Hluchavku bielu poznáme aj pod ľudovým názvom hluchá pŕhľava, mŕtva pokriva, jasnota, hluchá žihľava, či medulka. Podobá sa pŕhľave, ale nepŕhli, od toho pochádza aj jej názov „hluchá“. Rastie na vlhkých miestach, v priekopách, pri násypoch, pri cestách, pri múroch, pri plotoch, všade tam, kde rastie aj pŕhľava. Môžeme ju pestovať aj v záhradách pod stromami, rastie v trsoch, rozmnožuje sa sama. Príbuzné druhy, ktoré majú ružové, červené a žlté kvety nezbierame!


Prečítajte si aj:

Prhľava lieči nielen reumu, ale pozitívne pôsobí aj na pečeň alebo obličky

Ako vyzerá hluchavka?

Hluchavka biela dorastá do výšky 20 - 40 cm má štvorhrannú stonku s naproti stojacími listami s pílkovitým okrajom. Kvety sú biele, pyskaté, slabej medovej vône. Kvitne od mája do októbra. Biele kvety bez kalichov odtrhávame za pekného, suchého počasia, tak aby sa zbytočne nepotlačili. Sušíme ich v tieni, prípadne v sušičke do 40 °C. Uskladňujeme v tmavých nádobách. Okrem kvetov zbierame aj kvitnúcu vňať. Na zber nepotrebujeme veľa, iba lásku k prírode, košík a pekný slnečný deň.

Účinné látky

V alternatívnej medicíne sa využívajú najmä kvety a vňať. Obsahujú vysoký podiel trieslovín, flavonoidy, cholín a sliz, látky účinné pri zápaloch, kataroch a chronických ochoreniach.

Hluchavka biela Zdroj foto: Shutterstock.com

Vplyv na zdravie - využitie v ľudovom liečiteľstve i v kuchyni.

Hluchavka biela je liečivá bylinka pre ženy i mužov. Využíva sa pri nepravidelnej menštruácii, tlmí menštruačné bolesti a zabraňuje nadmernému krvácaniu. Muži ju ocenia pri zdravotných problémoch s prostatou. Rovnako je účinná pri zápaloch dýchacích ciest, pri zápaloch močových ciest, ale tiež upravuje činnosť čriev. Zvonku sa používa na obklady (prekrvuje kožu, zmenšuje dráždivosť). Vhodná je aj na liečenie hemoroidov. Svoje využitie má tiež v kuchyni. Mladé lístky môžeme použiť do jarných šalátov a polievok, rovnako ako špenát alebo šalát.

Čo si možno pripraviť z hluchavky bielej?

Na prípravu čaju sa používa kvet (zápar) a vňať skôr na odvar. Na vonkajšie použitie sú vhodné obklady a kúpeľ. Zápar: 1 ČL kvetu sa zaparí 250 ml vriacou vodou a necháme asi 10 minút vylúhovať. Pijeme 2 až 3 krát denne. Čaj z kvetov ma zlatistú farbu a jemnú vôňu. Vhodný je aj na dlhodobejšie užívanie.

Odvar: počítame 3 ČL listov na 500 ml vriacej vody, necháme krátko prevariť, cca 1 minútu. Ak nemáme istotu bylinku si môžeme kúpiť, ale je to niečo drahšie, ako zber v prírode.


Prečítajte si aj:

Prhľava lieči nielen reumu, ale pozitívne pôsobí aj na pečeň alebo obličky