Tuk na bruchu môže súvisieť aj s vaším mentálnym prístupom

Tajomstvo plochého brucha môže byť vo vašej hlave. Nový výskum ukazuje, že ľudia, ktorí sú viac uvedomelí v každom okamihu svojho života, majú o 34% menšiu pravdepodobnosť obezity a oveľa menej brušného tuku než ľudia, ktorí majú problémy so sústredením, riešením problémov a rútia sa životom bezhlavo.

tuk na bruchu a mentálny prístup

Zdroj foto: Shutterstock.com

Je to jednoduché – buďte pozorní a všímajte si aj detaily

Vedci testovali 400 dospelých, aby sa pokúsili zistiť mieru ich dispozičnej všímavosti - pozornosti k svojmu prostrediu, myšlienkam, emóciám a telesným pocitom počas dňa. Všeobecne platí, že ľudia, ktorí sú pozornejší, majú väčšiu šancu všímať si detaily. Druhá skupina ľudí máva ťažkosti so sústredením, skoro zabúdajú nové veci a niekedy sa takpovediac „prepnú na autopilota“.

Prvá skupina ľudí mala o pol kila menej tuku v brušnej oblasti ako tá druhá. Brušný tuk je najnebezpečnejší druh tuku, je spojený s vyšším rizikom srdcových chorôb či cukrovky.

Ako vám mentálny prístup dokáže prebudovať telo?

Výskumníci hovoria, že „nastavenie na autopilota“ môže spôsobiť, že jete bezmyšlienkovite, a to aj keď nie ste hladní. Neuvedomujete si to a jete hocičo, na čo natrafíte. Ale obyčajná všímavosť môže zastaviť tento problém. Akonáhle si začnete uvedomovať dopady toho, ako a čo jete, začnete o seba lepšie dbať. Ak sa chcete stať všímavejšími a vnímavejšími, pomôcť by mala napríklad aj meditácia.


Prečítajte si aj tento článok:

Aj chudnutie môže byť príjemné