Slovenská medička využíva unikátnu metódu očného vyšetrenia

Adriána Furdová za svoj výskumný projekt získala 1. miesto voftalmologickej sekcii medzinárodnej študentskej konferencie vo Varšave, odkiaľ si odniesla aj Grand prix publika.BRATISLAVA 17. júla (WebNoviny.sk) - Študentke Lekárskej fakulty Univerzity Komenského vBratislave Adriáne Furdovej a jej tímu sa podarilo jednoduchým použitím Volkovej šošovky a smartfónu zdokumentovať nálezy na očnom pozadí pacientov v dedine Mapuordit v Južnom Sudáne. Týmto spôsobom sa dajú rozšíriť možnosti vyšetrenia v nemocniciach tretieho sveta, ktoré nedisponujú špecializovanými oddeleniami. Furdová za svoj výskumný projekt získala 1. miesto voftalmologickej sekcii medzinárodnej študentskej konferencie vo Varšave, odkiaľ si odniesla aj Grand prix publika.

Furdová s kolegami strávili mesiac v Južnom Sudáne, kde plánovali pred odovzdaním okuliarov vyzbieraných na Slovensku oftalmologicky vyšetriť pacientom zrakovú ostrosť a očné pozadie. Na vyšetrenie zrakovej ostrosti si so sebou vzali súpravu očných šošoviek, okuliarový rám, papierovú nástennú Snellenovu tabuľku optotypov a na vyšetrovanie očného pozadia klasický oftalmoskop.

V súčasnosti sa tieto vyšetrenia v ambulancii či v nemocnici robia aj pomocou rôznych prístrojov, ktoré sú dôležité najmä pre zdokumentovanie a zaznamenanie nálezov na oku pacienta. "Takéto prístroje však nie sú vhodné na transport do rozvojových krajín, a tak sme hľadali metódy, ktoré by ich nahradili. V prípade predného segmentu oka je to pomerne jednoduché - pomocou fotoaparátu. Pri vyšetrovaní očného pozadia nám veľmi dobre poslúžila klasická Volkova šošovka s hodnotou plus 20 dioptrií v kombinácii so smartfónom, ktorý mal štandardný LED blesk," vysvetlila Furdová.

Na smartfóne zachytili snímky, ktoré bez následných úprav zreteľne zobrazovali očné pozadie pacientov - očný nerv, farbu sietnice, výstup a priebeh ciev. Tímu sa podarilo celkovo vyšetriť a odovzdať okuliare približne 250 ľuďom, pričom sa zamerali na hospitalizovaných pacientov. Skríning a dokumentácia sú dôležité pre lepšie možnosti následného manažmentu a liečby pacienta.

Tieto snímky je možné poslať napríklad cez internet a diskutovať o prípade sodborníkom, ak v danej nemocnici nie je špecialista - oftalmológ. "Svojou prácou som ukázala, že je to v týchto podmienkach vhodná metóda. Aj takýmto spôsobom môže medicína napredovať," dodala Furdová.

Informácie agentúre SITA poskytla vedúca Oddelenia vzťahov s verejnosťou Univerzity Komenského v Bratislave Andrea Földváryová.
Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.