Valeriána lekárska (Valeriana officinalis L.)

Bylinku poznáme aj pod ľudovým názvom kozlík, valeriánok, baldrián, či mačacia zelina. Ide o trvácu bylinku s krátkym plazivým a zapáchajúcim podzemkom, s vysokou stonkou a kopijovitými listami, ktorá dorastá do výšky 50 až 150 cm. Kvety sú voňavé, sfarbené do ružova.

valeriána lekárska

Zdroj foto: Shutterstock.com

Základné informácie

Rastie na vlhkých lúkach, na okrajoch lesov a pri potokoch. Kvitne v júni až v septembri, opeľovaná je hmyzom. Plod je nažka (rastlinné semeno, suchý, nepukavý plod). Hovorí sa, že kde nájdeme Valeriánu lekársku, tam je príroda očarujúca. Ak sa rozhodneme pre zber, treba byť veľmi opatrný. Valeriána lekárska je ľahko zameniteľná s jedovatými mrkvovitými bylinami!

Zber a sušenie

Zbierame podzemok s koreňmi a vňať. Podzemok s koreňmi zbierame od augusta do októbra, resp. od jesene do jari. Premyjeme vodou, zbavíme tenkých koreňov, hrubšie korene pozdĺžne rozrežeme, zavesíme a sušíme na vzdušnom mieste. Vňať zbierame medzi augustom a septembrom. Pri sušení vzniká charakteristický zápach, ktorý láka mačky, preto treba bylinku pred nimi chrániť.


Prečítajte si tiež:

Praslička roľná pomáha aj pri urologických problémoch

Pestovanie

Farmaceutický priemysel využíva šľachtené odrody. V záhradke si môžeme bylinku dopestovať z voľne nazbieraných semien. Semená vysejeme koncom leta do debničiek a na jar ich presadíme do pôdy.

Vplyv na zdravie - využitie v ľudovom liečiteľstve

Valeriáne lekárskej sa pripisuje blahodarný vplyv na nervy, pôsobí upokojujúco pri nespavosti a pri nervovom napätí. Skracuje dobu zaspávania, prehlbuje a predlžuje spánok. Ďalšie účinné látky, ktoré obsahuje bylinka, regulujú aj činnosť srdcových svalov a koronárnych ciev, znižujú krvný tlak a odstraňujú kŕče hladkého svalstva.

Príprava a použitie

Bylinku si môžeme kúpiť aj v lekárni, pri príprave nálevu treba rešpektovať, že malá dávka povzbudzuje nervovú sústavu, ale väčšia dávka môže vyvolať útlm. Užíva sa príležitostne a obmedzenú dobu (napríklad 3 dni a 3 dni pauza).

V prípade Valeriány lekárskej je bezpečnejšie uprednostniť farmaceutické prípravky (doplnky stravy). Najčastejšie je k dispozícii sypaný koreň, prášok (tabletky, tobolky) a tinktúra (valeriánske kvapky), pričom treba rešpektovať doporučené dávkovanie výrobcu. Najlepšie účinky sa pripisujú tinktúre, lebo pri tepelnom spracovaní sa strácajú niektoré účinné látky.

Príprava záparu

1 KL bylinky zalejeme 200 ml vriacej vody a necháme vylúhovať 20 minút. Pijeme osladené medom 3-krát denne/200 ml, prípadne iba jednu väčšiu dávka pred spaním. V uvedenej dávke je bylinka neškodná, kontraindikácie nie sú známe. Bezpečnejšie je však, ak použitie Valeriány lekárskej a jej účinky prekonzultujete s lekárom.


Prečítajte si aj tento článok:

Praslička roľná pomáha aj pri urologických problémoch

Ivus149

Ahojte, len jedna nezrovnalosť, pri článku je priložená fotografia konopáča obyčajného, ktorý sa na valeriánu lekársku veľmi podobá. Rozdiel je v listoch, valeriána ich má značne členitejšie, umiestnené protistojne na "vlastnej" stonke (tvarovo pripomínajú skôr list jarabiny len sú pretiahnutejšie) konopáču listy vyrastajú priamo z hlavnej stonky a sú delené len trojito, pripomínajú listy konope, len sú hrubšie (konopáč ;-) )
Pekný deň.