Chcete mať dobrý deň? Vyhnite sa ráno týmto piatim chybám

Väčšina z nás nemá pred odchodom do školy či práce priveľa voľného času, ale poriadne si pokaziť deň napriek tomu stíhame. Ako doň vykročiť tou správnou nohou? Prečítajte si o piatich najčastejších prešľapoch, ktoré ľudia robia po prebudení.

Dobre_rano Zdroj foto: Shutterstock.com

1. E-maily hneď po prebudení

Môže sa stať, že pod návalom nových povinností a vecí, ktoré je treba vyriešiť, iba zbytočne spanikárite. Nestresujte sa hneď zrána, toto potešenie si odložte až do práce a radšej si ešte vychutnajte pokojné ráno pri káve alebo čaji.

Navyše, keď sa budete snažiť na dôležité správy odpovedať v polospánku, je viac, ako pravdepodobné, že v niečom spravíte chybu. Takže ak aj musíte mailovú schránku otvoriť ešte pred príchodom do zamestnania, urobte tak až po úplnom prebratí.


Prečítajte si aj:

3x smoothie na ráno pre štíhle brucho

2. Zacvičím si večer

Možno to znie ako samozrejmosť, ale aj tak to väčšina z nás stále robí. Ak si poviete, že do posilňovne sa stavíte radšej večer, pretože ráno sa vám nechce, ste unavení či nemáte čas, s najvyššou pravdepodobnosťou túto návštevu zasa raz odložíte na zajtra.

Počas dňa čelíte mnohému stresu, navyše sa objavujú udalosti, s ktorými ste pôvodne vôbec nerátali. Nakoniec môžete mať menej energie ako keď ste ráno vypli váš otravný budík.

Preto ak je to možné, zacvičte si radšej ráno. Aj keby ste mali zvládnuť iba časť, je to stále lepšie, ako nespraviť nič.

3. Teplá sprcha

Prúd horúcej vody hneď po zobudení znie ako skvelá nápad - ale nie je. Teplo spôsobuje, že nervový systém vyšle svalom impulz k relaxu a spomalí krvný obeh, takže sa začnete cítiť ospalo a budete sa môcť akurát tak vrátiť do ríše snov.

Ak sa chcete ráno prebrať, uprednostnite studenú sprchu. Áno, nie je to zrovna príjemné, ale na druhej strane veľmi prínosné - chlad váš organizmus napumpuje adrenalínom. Dokonca vám môže zlepšiť náladu, keďže uvoľňuje endorfíny, „hormóny šťastia“.

4. Sacharidy na raňajky

Keď nestíhate, zdá sa vám vhodné zjesť aj obloženú žemľu, ale to je chyba. Pečivo je bohaté na sacharidy a tie rozhodne nie sú najlepšou voľbou, ako začať deň. Dokážu poriadne rozhodiť váš systém stravovania, a to dokonca aj hodiny po ich prijatí. Môžu spôsobiť, že budete mať až do večera väčšiu chuť na nezdravé jedlo.

Skúste teda namiesto sacharidov siahnuť po strave bohatej na proteín - buduje svalovú hmotu, udrží vás dlhšie sýtymi a stačí ho prijať 20 gramov, aby ste správne naštartovali svoj metabolizmus. Takéto množstvo sa nachádza napríklad v omelete z dvoch vajíčok a dvoch vaječných bielkov.

Vhodné na raňajky sú aj jogurty, mlieko s cereáliami, tuniak či napríklad mix orieškov. Ak máte naozaj radi sladké, dobré riešenie predstavujú dnes veľmi obľúbené smoothie nápoje. Sú zdravé, chutné a viete si ich namixovať za pár minút.

5. Umývanie zubov hneď po jedle

Aj keď zrejme nikto nemá rád, keď mu raňajky kazí chuť zubnej pasty, správna starostlivosť o chrup káže umývať ho ešte pred prvým chodom dňa. Čistenie zubov po jedle, najmä, ak ste konzumovali potraviny s obsahom kyselín (ovocie, káva a podobne), môže poškodiť sklovinu.

Aby ste sa počas jedenia vyhli nepríjemnej chuti zubnej pasty, vypite pred raňajkami pohár vody. Ak si nedokážete predstaviť, že by ste svoje zuby po jedle nevyčistili, počkajte aspoň pol hodinu.


Ako si pripraviť chutné smoothie na ráno? Čítajte tu:

3x smoothie na ráno pre štíhle brucho