Perimenopauza prichádza okolo 40.roku života ženy. Aké má symptómy a ako s nimi môžete bojovať?

Perimenopauza prichádza okolo štyridsiateho roku života ženy, no pokojne sa môže dostaviť aj skôr. Je sprevádzaná množstvom nepríjemných symptómov, ako depresia, úzkosť, zúrivosť, neprimerane silná menštruácia, návaly horka, nespavosť, únava, zábudlivosť, migrény a to ani z ďaleka nie je koniec zoznamu.

Žena u gynekológa Zdroj foto: Shutterstock.com

Niektoré z týchto symptómov môžete zažívať dlho pred tým, ako si vy a váš lekár uvedomíte, že prechádzate perimenopauzou. Upokojujúce však je, že tieto blázniace hormóny nijako neohrozujú vaše zdravie a existuje veľa možností, ako symptómy znížiť - zmena stravovania, zmena životného štýlu a ďalšie.

Ponúkame vám návod, ako rozpoznať príznaky perimenopauzy a zvládnuť ju bez fyzickej či psychickej ujmy.


Prečítajte si aj tento článok:

9 najväčších mýtov o menopauze

Čo je to teda perimenopauza?

Je to prechodná fáza v ženskom reprodukčnom cykle, ktorá prichádza v priemere 4 až 5 rokov pred menopauzou. Počas tohto obdobia produkujú vaječníky menej ženského pohlavného hormónu, estrogénu, čo spôsobuje, že stúpne množstvo FSH, folikuly stimulujúcich hormónov, zodpovedných za rast a vývin vajíčok a menštruačný cyklus sa skracuje.

Vaše krvácanie začne vynechávať, estrogén klesne, hladina FSH stúpne, vytratí sa ovulácia s ňou na konci procesu, pri prechode do menopauzy, aj menštruácia. Že sa perimenopauza zmenila na menopauzu si môžete byť istí, keď ste to nedostali aspoň 12 mesiacov po sebe.

Perimenopauza sa, samozrejme, prejavuje u každé odlišne. Spoľahlivým indikátorom toho, že prichádzate do prechodu je, keď sa vaša menštruácia nedostaví dlhšie, ako 3 po sebe nasledujúce mesiace. V takomto prípade môžete očakávať, že sa krvácanie úplne zastaví do jedného roka.

Symptómy perimenopauzy sú najsilnejšie v štádiu prechodu do menopauzy a pretrvávajú približne 1 až 2 roky pred a po prechode. Je to preto, že úbytok estrogénu v začiatočnom období menopauzy naberá na obrátkach a veľa spomínaných prejavov je závislých práve od zmien hladiny hormónov. Časom si ženský organizmus na stratu estrogénu zvykne a symptómy miznú.

6 kľúčových symptómov

Nijaký odborník vám nedokáže s istotou povedať, ako sa perimenopauza prejaví a ako dlho bude trvať. Jedným z jej charakteristických znakov je totiž práve nepredvídateľnosť. Spoliehať sa nedá ani na testy hladiny FSG, nakoľko rýchlo sa meniaca hladina hormónov znemožňuje akékoľvek snahy o presné určenie, v akej fáze menopauzy sa práve nachádzate.

Preto aby ste zistili, ako je na tom vaše telo, sledujte svoj menštruačný cyklus a týchto 6 najbežnejších symptómov:

Návaly tepla

Aj keď vedci nikdy neprišli na presnú príčinu tohto prejavu, predpokladá sa, že ho má za výsledok pokles estrogénu, ktorý rozhodí váš vnútorný termostat. Návaly tepla zažíva 75 až 80 percent žien. Môžu trvať od niekoľkých sekúnd až do 10-tich minút a líši sa taktiež ich intenzita. Ak fajčíte, máte nadváhu alebo afroamerický pôvod, je veľká pravdepodobnosť, že vo vašom prípade budú skutočne silné.

Návaly tepla spojené s potením sa môžu dostaviť aj v nočných hodinách a poriadne narušiť vašu kvalitu spánku.

Zmeny nálad

Nevysvetliteľné návaly hnevu sú považované za jeden z úplne prvých príznakov perimenopauzy a môžu sa objaviť ešte pred vynechávaním cyklu. Zmeny nálad spojené s hormonálnymi zmenami pri prechode zažíva až 40 percent žien - od náladovosti, po úzkosť až po silné pocity zúfalstva.

Vstup do perimenopauzy dokonca zdvojnásobuje riziko depresií. Ak ste počas vašich dní často zažívali symptómy PMS, pravdepodobnosť je ešte vyššia.

Nepravidelná menštruácia

V momente, keď vaša ovulácia začne byť nestála, menštruácia sa bude postupne skracovať. Krvácanie však bude silné s výraznými hrčami. Môže byť sprevádzané nepríjemnými kŕčami. Keď neovulujete, sliznica maternice, ktorá sa počas menštruácie vyplavuje von z tela, totiž zvykne prerastať.

Nízke libido

Vaše chute v oblasti sexu sa môžu zmeniť, no ak ste mali zdravý apetít pred perimenopauzou, s najväčšou pravdepodobnosťou s vami zostane aj počas a po nej.

Suchá vagína

Nízka hladina estrogénu spôsobuje, že tkanivo v oblasti vagíny stráca lubrigáciu a elasticitu, čo môže viesť k bolestivému sexu. Tiež vás tento faktor môže zanechať náchylnejšími k močovým a vaginálnym infekciám.

Problémy s pamäťou

60 percent žien v perimenopauze zažíva krátkodobé straty pamäte, strácajú schopnosť efektívne sa učiť a majú tažkosti so sústredením. Našťastie, tento dopad je iba dočasní a kognitívne schopnosti sa automaticky vrátia do normálu počas postmenopauzy.

Zmente svoje návyky

Zmena životného štýlu, cielená starostlivosť či ak je to potrebné dokonca správne lieky dokážu výrazne zredukovať nepríjemné symptómy perimenopauzy. Môže chvíľu trvať, kým nájdete, čo najviac pomáha práve vám, no ak sa nevzdáte, bude váš život jednoduchší minimálne o niektoré z uvedených šiestich symptómov. Výskumy dokázali, že fajčiari, ľudia s nadváhou a tí, ktorí sa príliš stresujú, majú príznaky oveľa silnejšie.

Riešením je preto voľba zdravého životného štýlu, ktorí vám pomôže nie len cítiť sa lepšie počas vašej perimenopauzy a menopauzy, ale aj neskôr, v procese starnutia vášho organizmu.

1. Jedzte menej tukov a viac kalcia

V období perimenopauzy sa zvyšuje cholesterol rovnako, ako riziko srdcových ochorení a osteoporózy. Zredukujte preto vo svojej strave tuky a zahrňte do nej radšej viac potravy, bohatej na kalcium: nízkotučné mliečne produkty, špenát, biele fazule a ďalšie.

Takisto znížte príjem kalórií. Po menopauze sa metabolizmus výrazne spomaľuje, navyše kolísajúca hladina hormónov spôsobuje výraznejšie ukladanie tuku v rizikových partiách, úbytok svalovej hmoty.

2. Cvičte 30 minút denne

Pravidelný pohyb pomáha predchádzať priberaniu, zmierňovať krvácanie a hrčky, zlepšovať náladu a taktiež spánok. Striedajte posilňovanie (aby ste udržali svalovú hmotu) s kardio tréningom (na spaľovanie kalórií).

3. Zhlboka dýchajte - 5 sekundový nádych a rovnako trvajúci výdych

Robte to 15 minút, dvakrát za deň, a znížite intenzitu návalov tepla až o 39 percent. Vedci veria, že emocionálny stres zhoršuje nie len návaly tepla, ale aj depresie a úzkosti. Inými technikami, ktoré stoja za vyskúšanie sú joga alebo tai chi.

Zamerajte sa na konkrétny problém

Nijaká žena počas perimenopauzy nezažije rovnaké problémy a každej na ich zmiernenie pomôže niečo iné. Tu sú stratégie, ako sa čo najefektívnejšie zbaviť jednotlivých symptómov. Skúste najprv tie jednoduchšie a keď budú fungovať, presuňte svoju pozornosť k náročnejším.

Zbavte sa návalov tepla

Zbavte sa všetkých potenciálnych spúšťačov - horka, pálivého jedla, alkoholu, kofeínu či fajčenia. Pomôcť môže aj akupunktúra, rôzne doplnky stravy, bylinky či dokonca kognitívno-behaviorálna terapia, ktorá vám pomôže zmeniť spôsob premýšľania, správania sa a vnímania vlastných pocitov, dá vám nad návalmi pocit kontroly a zmierni emocionálny stres. Návaly tepla môžu týmito metódami klesnúť až o 30 percent.

Spite lepšie

Osvojte si v tomto smere istú rutinu - vypnite televíziu, udržiavajte miestnosť počas spánku tmavú a chladnejšiu a pite kamilkový čaj. Pomôcť môže aj trénovanie relaxácie: napínajte postupne jednotlivé časti tela a následne ich uvoľňujte. Začnite pri chodidlách a postupujte smerom hore až sa dostanete k hlave. Aby ste zmiernili nočné návaly potu, noste ľahké pyžamo z absrbčného materiálu a spite pri ventilátore.

Zlepšite svoju náladu

Všímajte si zmeny svojich pocitov v priebehu cyklu aby ste pochopili, ako navzájom súvisia. Vašu náladu ovplyvňuje aj nedostatok niektorých stopových prvkov - napríklad železa alebo vitamínu B12. Môže teda pomôcť, ak ich budete nejaký čas dopĺňať vo forme tabliet. A opäť, dajte šancu joge.

Zbavte sa vaginálnej suchosti

Pred sexom používajte lubrikant, aby ste predišli štípaniu a páleniu, ktoré suchosť môže spôsobovať. Taktiež zvážte vaginálny estrogénový krém, ktorý jej môže navrátiť prirodzenú vlhkosť.

Zvážte lekársku pomoc

Aj keď štúdie preukázali, že dlhodobé umelé užívanie hormónov u žien zvyšuje riziko rakoviny prsníka a srdečných ochorení, ale vedci potvrdili, že krátkodobé užívanie je bezpečné.

Ak u vás teda nie je zvýšené riziko výskytu rakoviny prsníka alebo podozrenie na vznik krvných zrazenín, môžete dať krátkodobému užívaniu malého množstva doplnkových hormónov šancu.

Tento krok, samozrejme, konzultuje so svojim lekárom.

Dajte zbojom silnému krvácaniu a hrčkám

Nízka dávka antikoncepcie (obsahujúca hormóny estrogén a progestin) môže pomôcť s týmto symptómom rovnako, ako aj s mnohými ostatnými. Aby ste získali kontrolu nad krvácaním, začnite so šesť mesačnou dávkou. Ak bude postačujúca, môžete tabletky opäť vysadiť.

Pre fajčiarky a ženy s vysokým rizikom vzniku krvných zrazenín je vhodnejšia antikoncepcia, obsahujúca iba hormón progesterón. Tento druh stačí brať 10 dní pred príchodom menštruácie, takže sa skráti obdobie užívania a prijmú nižšie množstvo hormónov.


Prečítajte si aj tento článok:

9 najväčších mýtov o menopauze

Daska_1989

Ked som si tymto prechadzala tak som skusila vsetko. Hlavne navaly a nepravidelna menstruacia boli peklo. Skusila som viac produktov menoxin a dalsie so sojou a take. Najviac mi pomohol period balance www.damper.sk Brala som to mesiac v kuse a odvtedy je to ovela lepsie ani to menusim uzivat, dcera to mala na pms a mi o tom povedala.