Máte doma školáka? Na toto pozor

S novým školským rokom prichádza vždy aj nová zodpovednosť. Nie len pre deti, ale aj pre rodičov. Poškodenie zraku, skolióza, vši, plesne či šikana sú iba niektoré z možných rizík, ktoré vašim ratolestiam v školských laviciach hrozia. Prečítajte si tieto odporúčania aby ste si mohli byť istí, že boli vaše deti v škole nie len šťastné, ale najmä v bezpečí.

Deti idú do školy Zdroj foto: Shutterstock.com

Pripravte deťom kvalitnú desiatu

Najvhodnejšia desiata, obsahujúca potrebné bielkoviny, cukry, tuky, vitamíny a minerálne látky, by mala pozostávať z celozrnného pečiva, nátierky alebo syru, porcie zeleniny, ovocia a nesladeného nápoja.

Pre vývoj dieťaťa je nevyhnutný vápnik, preto do stravy toho vášho zaraďte aj mlieko či mliečne výrobky, napríklad jogurty, ktoré väčšinou deti obľubujú.

Nezakazujte sladké, deti pri miere svojej fyzickej aktivity potrebujú určitú dávku „rýchlych kalórií“. Všetko však v rozumnej miere. Denná porcia sladkostí by nemala presiahnúť 50g. Uprednostnite sladké pečivo či sušienky, po prípade sušené ovocie alebo cereálne tyčinky pred múčnikmi či inými presladenými cukrovinkami.


Prečítajte si aj:

Pozor na školské úrazy, ich počet v posledných rokoch narastá

Pozor na poškodenie zraku

Žiaci a študenti trávia veľa času za počítačom, to je isté. Nehovoriac o tabletoch, mobilných telefónoch a inej technike. To môže ale viesť k poškodeniu ich zraku. Preto je ich treba naučiť, ako sa o oči starať. Pri pohľade na obrazovku menej žmurkáme a preto dochádza k vysychaniu oka. Dieťa môže pociťovať únavu zraku, pálenie očí alebo dokonca vidieť obraz rozostrene. Optimálny čas denne strávený pohľadom do počítača alebo iných zariadení sú 2 hodiny.

Ak to však nejde inak, odporúčame očnú gymnastiku alebo techniku 20-20-20. Po každých 20 minútach hľadenia do obrazovky je treba 20 sekúnd pozerať na predmet, vzdialený približne 20 metrov.

Pred začiatkom roka je takisto potrebné zájsť na kontrolu k očnému lekárovi. Pri očných vadách totiž vek rozhoduje - čím skôr sa u dieťaťa objaví, tým je väčšia šanca, že sa úspešne odstráni. Jej zanedbanie môže viesť k rozvoju tupozrakosti alebo škúleniu.

Nesprávne prezúvky znamenajú riziko skoliózy či plesní

Výber správnej obuvi je veľmi dôležitý - v jej dôsledku totiž môže dôjsť k poškodeniu kostry chodidla, jeho deformáciám a chybnému držaniu tela, ktoré môže prerásť až do skoliózy.

Najvhodnejšie sú prezúvky z prírodných materiálov - vzdušné, absorbčné a mäkké, preto sa dobre prispôsobia tvaru detského chodidla. Úplne nevhodnými materiálmi sú plast, koženka či poroméry - sú tvrdé, teda neprispôsobivé a nedokážu absorbovať fyziologickú vlhkosť z detskej nohy. Môžu byť preto príčinou nepríjemných kožných ochorení.

Pri prezúvkach platí všeobecné pravidlo - čím ľahšie, tým lepšie. Strih by mal zodpovedať veľkosti chodidla, nemal by byť menší, ale ani väčší, aby sa dokonale prispôsobil anatomickému tvaru detského chodidla a nedeformoval ho. Najlepšie je vybrať nízku členkovú obuv na šnurovanie, suchý alebo klasický zips. Podpätky sa neodporúčajú vôbec, ani v minimálnej výške, už vôbec nie vysoké, ihličkové.

Pozor, dbajte na to, aby si vaše deti nemýlili prezúvky s obuvou na telesnú výchovu. Tam by totiž mali mať športové topánky, ktoré sú pevné, tvrdšie a nepriepustnejšie.

Pozor na váhu školskej tašky

Taške by ste zo všetkých školských pomôcok mali venovať najväčšiu pozornosť - jej nesprávna váha a spôsob nosenia vedie ku vzniku skoliózy. Neliečená môže neskôr prerásť do trvalých poškodení chrbtice a spôsobiť u jedinca psychické problémy, vyvolané pocitmi menejcennosti.

Takéto sú odporúčané hmotnosti školskej tašky podľa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ide zhruba o 10 percent priemernej váhy dieťaťa v príslušnom veku):

  1. u žiakov 1. a 2. roč. 2,5 kg,
  2. u žiakov 3. a 4. roč. 3,5 kg,
  3. u žiakov 5. a 6. roč. 4,5 kg,
  4. u žiakov 7. až 9. roč. 5 kg.

Aby taška vašej ratolesti nebola priťažká, skúste pravidelne kontrolovať jej obsah či dieťa so sebou nenosí nejaké zbytočnosti. Dohliadnite, aby tašku nosilo riadne, nie len na jednom pleci a aby popruhy boli optimálne dlhé. Nie príliš krátke ani príliš dlhé. Je dobré, ak vyberiete tašku s pridanými popruhmi na zapínanie vpredu - jej poloha na chrbte dieťaťa sa tak upevní a lepšie sa prispôsobí jeho tvaru.

Vši môžu dostať aj čisté deti

Tento problém je obzvlášť nepríjemný. Všeobecnou prevenciou sú správne hygienické návyky vo všeobecnosti, avšak pedikulóza alebo zavšivavenosť je v školách bežná a môže ju dostať aj čisté dieťa.

Vši sa prenášajú kontaktom. Ak si u vášho dieťa všimnete časté škrábanie s vo vlasoch, respektíve viditeľný pohyb či hnidy, je treba ihneď konať - pravidelne umývať hlavu šampónom proti všiam, a to nie len v prípade nakazeného dieťaťa, ale celého zasiahnutého kolektívu a ich rodín. Zbavenie sa vší by totiž bolo bezpredmetné, keby ich dieťa následne zasa chytilo od spolužiaka či člena rodiny.

Šikana deti ničí po všetkých stránkach

Je skutočným problémom a nie je jej málo. A už vôbec nie je iba o kradnutí svačín a občasnom posotení, ako ju poznáme z filmov. Častokrát býva tvrdá a krutá, psychická aj fyzická a môže vaše dieťa poznačiť nadobro - po všetkých stránkach. Zhoršenie učenia, problémy so sústredením, psychosomatické poruchy ako nespravosť, znížená imunita, napätie svalov, zažívacie problémy - to všetko prináša neriešená šikana.

Aby ste ju včas rozpoznali, všímajte si správanie svojho dieťaťa. Monitorujte aj nenápadné zmeny v jeho správaní. Pýtajte sa ho na zážitky zo školy. Pozorujete apatické stavy, ľahostajnosť, skleslosť, nechuť ísť do školy či časté výhovorky typu „bolí ma to a to“? Aj to sú niektoré z indikátorov, naznačujúcich, že dieťa môže byť šikanované.

Šikana sa nerieši jednoducho. Musíte byť veľmi obozretní v tom, ako ju budete riešiť, aby ste ukvapenou emóciami motivovanou reakciou situáciu ešte nezhoršili. Je si treba uvedomiť, že šikana nie je problém iba medzi agresorom a obeťou, ale medzi celým kolektívom - navštívte triedneho učiteľa, preberte ďalší postup, po prípade aj s riaditeľom školy či výchovným poradcom. Je dobré do celej veci zaangažovať aj rodičov agresora a riešiť ju, ako už bolo povedané, taktne a citlivo v rámci celej triedy. Najlepšou cestou k jej odstráneniu je stuženie kolektívu a integrácia všetkých detí, najmä tých, ktoré sú nesmelé či odstrčené.

Najlepšou prevenciou šikany je zdravé domáce prostredie s výchovou, ktorá dieťa vedie ku zdravému sebavedomiu. Aby sa následne neseparovalo z kolektívu ale ani aby nemalo potrebu dokazovať si vlastnú hodnotu ubližovaním nevinnému spolužiakovi.


Prečítajte si aj tento článok:

Pozor na školské úrazy, ich počet v posledných rokoch narastá