Prečo trénovať aj mozog, nielen telo?

Dokonalá kombinácia sily tela a mysle nebola cudzia našim predkom v mnohých kultúrach. Dnes sa ale veľakrát do popredia dostáva najmä prvý aspekt a na ten druhý sa trochu zabúda. Samozrejme, je dobré mať krásne telo a necvičíme predsa len pre krásu, ale aj pre zdravie. My vám však prinášame zopár dôvodov, prečo sa oplatí posilňovať aj mozog a niekoľko rád, ako na to.

Tréning mozgu Zdroj foto: Shutterstock.com

Tréning mozgu nie je len o snahe byť „múdrejší“. Aj keď je vedecky dokázané, že „mozgové fitness“ môže zlepšiť pozornosť, predstavivosť, logické uvažovanie a dokonca zvýšiť IQ, nie je to iba o schopnosti lepšie si pamätať či o efektívnejšom učení. Ak čo i len trochu myslíte do budúcnosti, posilňovanie vášho nákladu v hlave môže znamenať veľký rozdiel v prežívaní staroby. Môže ochrániť vaše spomienky ako minulé, tak aj tie, ktoré ešte len získate. Rôzne formy demencie, ako napríklad Alzheimerova choroba, sú stále veľkou hrozbou a kradnú životy a identitu mnohým ľuďom.


Prečítajte si aj:

Nedostatok zdravých tukov poškodzuje mozog

Zaujímavosti o mozgu:

  • má síce odlišné zloženie, ako svaly v našom tele, ale pracuje v podstate na podobnom princípe. Dá sa preto trénovať,
  • dospelého človeka váži približne 1,4 kilogramu a je z prevažnej časti tvorený vodou - až 77 percent,
  • hmota, z ktorej sa mozog skladá, nemá receptory bolesti. Nemôže teda cítiť bolesť. Preto sa chirurgické zákroky na mozgu často odohrávajú pri plnom vedomí pacienta. Lekári tak dokážu spoľahlivejšie kontrolovať priebeh operácie,
  • na svoju činnosť spáli až 20 percent kyslíka a ¼ glukózy z nášho krvného obehu,
  • tvorí ho vyše 12 miliárd neurónov a 50 miliárd podporných buniek,
  • každých 10 rokov ubúdajú 2 percentá z jeho celkového objemu,
  • nenamáhané mozgové centrá sa scvrkávajú už po 25. roku nášho života.

Čo mozog ovplyvňuje negatívne?

Jednou z najväčších hrozieb pre našu šedú kôru je veľké množstvo alkoholu - ak si dlhodobo doprajeme viac, ako 2 drinky denne, mozog sa začína zmenšovať. Zdravú mieru predstavuje 1,5 dcl vína denne a 10 ml tvrdého alkoholu denne, viac určite nie.

Ďalším rizikom je zlá životospráva - málo spánku či nesprávna výživa, nedostatok pohybu. Neodporúča sa príliš jednotvárna strava, pridlhé hladovky (viac ako 2 dni), ale rizikové môže byť aj nedostatočne zvládnuté vegetariánstvo. V mäse a rybách sa nachádzajú mnohé látky, prospešné pre mozog, ktoré by ste mali doplniť inak, aspoň v tabletkovej podobe, ak ich už nedostávate z potravy. Napríklad vitamín B12, bielkoviny a podobne. Veľmi dobré na mozog sú aj zdravé tuky, ktoré doplníte napríklad z orieškov.

Tréning mozgu: životný štýl

Čo sa týka zmeny životného štýlu na posilnenie mozgu, platí tu trojitý PSP faktor: prostredie,strava a pohyb.

Prostredie

Bolo dokázané a je to zrejme aj pomerne logické, že prostredie, v ktorom sa pohybujeme, vplýva na vývoj nášho mozgu. Ľudia s vysokoškolským vzdelaním, ale aj tí s bohatými intelektuálnymi a spoločenskými aktivitami majú preukázateľne menej zdravotných problémov a ich mozgová kapacita je vyššia.

Strava

Hlavný zdroj energie mozgu je glukóza. Ak jej však máme priveľa, nemôže byť rozumne zúžitkovaná. Nemali by ste preto jesť príliš veľa cukrov, skôr potraviny bohaté na bielkoviny a rastlinné tuky, napríklad už spomínané oriešky. Prospešné sú takisto antioxidanty ako zelenina, ovocie, čaj alebo káva.

Kofeín v káve, teín v čaji alebo ginko či guarana patria medzi bezpečné látky, ktorými môžete pozitívne stimulovať činnosť vášho mozgu. Nič však netreba preháňať, piť by sme mali v najväčšej miere čistú vodu.

Vyhýbať sa treba toxínom v spracovaných potravinách - švédska štúdia totiž dokázala, že znižujú intelekt. Je takisto dobré znížiť príjem omega-6 mastných kyselín a naopak zvýšiť príjem omega-3 mastných kyselín v podobe kokosových či olivových olejov, masla, rýb alebo iných morských plodov.

Pohyb

V tejto časti prichádzame k záveru, že starostlivosť o naše telo je vlastne s tou o mozog bezprostredne prepojená. Nie je teda dobré zanedbávať jedno na úkor druhého, pretože idú ruka v ruke. Takisto ako pre svaly aj tu platí, že ak mozog nebudeme používať, ochabne. Pre svoje fungovanie potrebuje výdatný prísun krvi. Cvičenie podporuje tvorbu nových ciev a zlepšuje pamäť. U ľudí, ktorí cvičia, je takisto preukázaľešne nižší výskyt demencie a jej foriem, vrátane Alzheimerovej choroby.

Ideálnymi športami na posilňovanie mozgu sú beh a plávanie - produkcia rastových faktorov mozgu pri nich stúpa až stonásobne. Zábavnou a takisto umeleckou možnosťou je tanec, pri ktorom na mozog pozitívne vplýva tréning koordinovaných pohybov.

Za zmienku stojí aj meditácia - klasická forma pomôže nášmu mozgu uvoľniť zablokované centrá a odbúra nahromadené nespracované myšlienky. Existuje takisto meditácia s názvom Rozchodenie mozgu - učí psychicky prenikať do jednotlivých častí mozgu, zvyšovať ich prekrvenie a aktivovať aj tie, ktoré normálne takmer vôbec alebo vôbec nepoužívame.

Ďalšie faktory:

  • spánok - jeho dlhodobým nedostatkom klesá IQ o 5 až 20 bodov a prejavujú sa podobné symptómy, ako pri mentálnej retardácií. Navyše, náš mozog si počas neho ukladá a triedi dôležité informácie - ak je narušený, je narušený aj tento proces,
  • fajčenie - znižuje IQ až o 10 bodov,
  • duševná činnosť - venujte sa niečomu, čo povznáša myseľ aj ducha. Pre posilňovanie celého mozgu to nemala byť jednostranná aktivita.

Tréning mozgu: aktivity

Mozog môžeme trénovať aj rôznymi aktivitami. Sem patria:

Hry

  • krížovky - zlepšuje pamäť na fakty,
  • scrabble - obohacuje slovnú zásobu,
  • pexeso - zlepšuje krátkodobú pamäť,
  • sudoku - zlepšuje kombinačné a numerické schopnosti,
  • puzzle - vylepšuje kombinačné myslenie a zmysel pre detail,
  • rubiková kocka.

Takisto naše smartfóny ponúkajú užitočné využitie na posilňovanie mozgu - rôzne aplikácie a hry, z ktorých mnohé využívajú poznatky priamo z neurovedy, takže určite nie sú strata času. Tým, že ponúkajú rôzne úlohy, pomáhajú zlepšovať hneď niekoľko schopností naraz.

Šach je šport, ktorý síce moc neprecvičí naše telo, zato poriadne vytrénuje mozog. Predstavuje jeden z najlepších spôsobov, ako zlepšiť logické myslenie, koncentráciu a plánovanie,

Motorika

  • Ručné práce či maľovanie - trénujú jemnú motoriku,
  • šoférovanie - okrem toho, že koordinuje pohyby nôh a rúk takisto zlepšuje orientáciu v priestore a schopnosť okamžite reagovať na problémy,
  • žonglovanie - posilňuje nervové prepojenia, vylepšuje koordináciu rúk a očí a taktiež zvyšuje množstvo sivej a bielej hmoty v mozgu,
  • používajte opačnú ruku, ako normálne - ľaváci, skúste to pravou a praváci zasa ľavou - máme na mysli čokoľvek od krájania zeleniny po umývanie zubov či upratovanie.

Prečítajte si aj tento článok:

Nedostatok zdravých tukov poškodzuje mozog