Tieto zdravotné problémy môže spôsobovať menopauza

O vlnách tepla a výkyvoch nálady zrejme už počul každý. Koniec vašej periódy ale môže znamenať aj začiatok mnohých závažnejších zdravotných problémov. Zatiaľ, čo niektoré ženy vyviaznu takmer bez následkov, iné toľko šťastia nemajú. Prečítajte si, ako sa chrániť.

Menopauza Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Prolaps panvových orgánov

Prolaps by sa dal preložiť aj ako prepadnutie, pokles či „padnutie“ týchto orgánov. Keď je žena mladá, svaly jej panvovej oblasti spĺňajú svoju funkciu, držať všetko na svojom mieste, bez problémov. Však po menopauze dochádza k ich ochabnutiu, čo spôsobuje, že močový mechúr, maternica, konečník a vnútorná časť vagíny v tele klesajú.

V tých najvážnejších prípadoch sa dokonca stáva, že jeden alebo viac z týchto orgánov môže vytŕčať von z tela v podobe guličky. Obtieraním o oblečenie potom dochádza ku krvácaniu, bolesti a nepríjemnému pocitu. Tento stav dokáže taktiež predstavovať pomerne veľkú prekážku pri vyprázdňovaní.

Väčšia pravdepodobnosť vzniku prolapsu panvových orgánov je u žien, ktoré prekonali prirodzený, vaginálny pôrod. Ženy po menopauze takisto zvyknú pribrať na váhe, čo pôsobí ešte väčším tlakom na už aj tak oslabené panvové svaly.

Čo môžete robiť?

Rozhodne nezostávajte ticho. Veľa žien oddiaľuje liečbu, pretože sa za svoj stav hanbia. Ak patríte medzi ne, vedzte, že ani zďaleka nie ste samé: istým stupňom prolapsu panvových orgánov trpí 41 až 50 percent žien.

Preto ak medzi nohami cítite vytŕčajúcu hrčku alebo máte problémy s močením či vyprázdňovaním čriev, navštívte svojho lekára, najlepšie je vyhľadať urogynekológa, špecializujúceho sa na poruchy panvovej výstelky. Na ľahšie prípady postačí cvičenie, napríklad kegelove cviky, na tie vážnejšie bude možno potrebná operácia alebo špeciálny pesar, zariadenie, ktoré po zavedení znútra poskytne podporu vašim panvovým organom.


Prečítajte si aj:

9 najväčších mýtov o menopauze

2. Ochorenia pečene

Keď ste mladá a zdravá, vaša pečeň sa ľahko spamätá z akejkoľvek škody, spôsobenej napríklad alkoholom, infekciou či ukladaním tuku. Niekedy sa však stáva, že orgán vytvára zjazvené, poškodené tkanivo namiesto zdravého. Navyše, zdá sa, že ženský hormón estrogén s procesom tvorby tkaniva kooperuje a keďže práve počas menopauzy jeho hladina prudko klesá, môže dochádzať k hromadeniu poškodeného tkaniva. Postupom času takto môže vzniknúť závažné chronické ochorenie pečene.

Estrogén takisto chráni mitochondrie, organely, slúžiace pečeňovým rovnako, ako ostatným bunkám ako zdroj energie. Keď level estrogénu klesne, môže dôjsť k odumieraniu buniek, starnutiu pečene a tým k jej poškodeniu.

Čo môžete robiť?

Požiadajte svojho lekára o test pečeňových enzýmov. Ich zvýšená hladina je často prvým signálom, že je niečo zle. Príznaky problémov s pečeňou sú totiž veľakrát veľmi nenápadné, viditeľne a citeľne sa prejavia až vo vážnejších, pokročilejších štádiách.

Ak ste sa narodili medzi rokmi 1945 a 1965, mali by ste sa takisto nechať otestovať na prítomnosť hepatitídy typu C, vírusu, ktorý môže vo vašej pečeni spôsobiť hotovú pohromu.

3. Autoimunitné poruchy

Únava, náladovosť, návaly horka. To všetko sú klasické príznaky menopauzy. Môžu však byť aj znakom niečoho horšieho - niektorá z autoimunitných porúch, ako napríklad skleróza multiplex, systémový lupus či reumatoidná artritída mohla príchodom menopauzy vzniknúť, alebo mohlo dôjsť k zhoršeniu už predtým existujúceho stavu.

Na vine je znova estrogén: výkyvy tohto hormónu mohli viesť k zhoršeniu zápalových procesov v tele.

Čo môžete robiť?

Zaznamenávajte si všetky symptómy vašej menopauzy a diskutujte o nich s lekárom. Ak už máte istotu, že trpíte autoimunitnou poruchou, informujte o symptómoch príslušného odborníka - reumatológa, endokrinológa či gynekológa. Oni už budú vedieť, ako vám pomôcť.

4. Suché oči

Estrogén nie je jediný hormón, ktorý počas menopauzy spôsobuje problémy. Ženy majú v tele takisto určité množstvo testosterónu, ten v tomto období takisto začína klesať a môže spôsobiť problémy s vašimi očami. Testosterón zohráva kľúčovú úlohu vo funkcii žliaz, produkujúcich olejovitú vrstvu, zvlhčujúcu povrch oka. Keď jeho hladina klesne, olejovitá vrstva sa zúži. V dôsledku toho oko produkuje viac sĺz, obsahujúcich dráždivú soľ - tá môže spôsobovať pocit suchosti, podráždenia a dokonca zápaly.

Takisto bunky žliaz, produkujúcich protilátky na ochranu povrchu oka s úbytkom testosterónu odumierajú rýchlejšie. To môže vysvetľovať, prečo staršie ženy trpia suchosťou očí viac ako starší muži a prečo sú ich prejavy zväčša závažnejšie.

Čo môžete robiť?

Rutinné prehliadky u odborníka na zrak by mali pravidelne absolvovať všetci ľudia nad 40 rokov. Ak ste doteraz nenavštevovali očného lekára, je najvyšší čas začať. Popíšte mu svoje symptómy a pocity, čo sa týka suchosti očí - možno vám budú stačiť zvlhčujúce kvapky, ale môže sa tiež stať, že bude potrebná iná liečba ako napríklad zátky do slzných kanálikov, aby sa zabránilo prílišnému vysychaniu.

5. Strata sluchu

Sluch s vekom slabne prirodzene, ale ženy po prechode tento problém môžu pociťovať obzvlásť intenzívne. Je to opäť estrogénom - hrá totiž úlohu vo funkcii kochlei, teda slimáka, zatočeného orgánu vo vnútornom uchu, ktorý premieňa vibrácie na elektrické signály, takže je ich náš mozog schopný spracovať.

Čo môžete robiť?

Základom je nevystavovať sa príliš hlasným zvukom. Ďalej sa zamerajte na zdravé stravovanie a cvičenie. Môže to v tomto kontexte znieť nezmyselne, ale zdravý životný štýl má výborný vplyv na vaše celkové zdravie, a to vrátane uší. Skúste beta-karotén, znižuje pravdepodobnosť straty sluchu až o 12 percent.

6. Spánková apnoe

Syndróm spánkovej apnoe sa vyznačuje prestávkami v dýchaní počas noci po dobu minimálne 10-tich sekúnd. Ženy po prechode majú až 3,5-krát väčšiu šancu, že sa u nich tento stav objaví, ako tie pred menopauzou. Znemožňuje postihnutému v kvalitnom spánku a zvyšuje riziko vzniku cukrovky, mŕtvice a podobne. Nočné prílevy potu spôsobené vlnami horka teda zaručene nie sú to jediné, čo vám počas prechodu do menopauzy dokáže brániť v spánku.

Počas menopauzy vás voči spánkovej apnoe robí náchylnejšou hneď niekoľko faktorov - znižuje sa napríklad miera progesterónu, hormónu, ktorý chráni našu dýchaciu sústavu. Ďalej sa stenšuje koža na vašom krku, ktorá môže narážať na dýchacie cesty prekážať dýchaniu. Takisto menopauzálne priberanie dokáže zaťažiť dýchací systém.

Čo môžete robiť?

Vyhľadajte odborníka na proces spánku a všímajte si príznaky - aj keď je chrápanie najčastejším symptómom, zďaleka nie jediným. Mnoho žien trpiacich insomniou, teda nespavosťou, nakoniec zistí, že príčinou je práve spánková apnoe. Ospalosť počas dňa môže byť ďalším z príznakov. Tento problém sa dá riešiť napríklad ventilačným prístrojom, nazývaným CPAP, používaním na odstránenie kolapsu dýchacích ciest. Preto neváhajte navštíviť lekára.


Prečítajte si aj tento článok:

9 najväčších mýtov o menopauze