Toaletný papier verzus bidet - čo je pre naše intímne partie najlepšie?

Uvažovali ste niekedy nad tým, akú toaletnú hygienu zvoliť? Je zdravšie použiť starý dobrý toaletný papier alebo u nás menej známy bidet? Z výsledku budete možno sami prekvapení.

Toaletný papier_bidet Zdroj foto: Shutterstock.com

Bidet

Toto zariadenie bolo navrhnuté v Japonsku. Je alternatívou k bežnému toaletnému papieru, poskytujúca osvieženie, ktoré papier nikdy poskytnúť nedokáže.


Prečítajte si aj:

Bidet ako ho nepoznáme

Tu sú tri dôvody, prečo vymeniť toaletný papier za bidet:

1. Bidet poskytuje lepšiu osobnú hygienu

Toaletný papier po použití stále zanecháva nečistoty na koži. Ani zďaleka tiež nezabezpečuje odstránenie nežiadúcich mikroorganizmov, ktorých následkom vznikajú infekcie a rôzne iné problémy.

Použitím bidetu z kože odstránite všetky nečistoty a budete sa cítiť dokonale čistí. Takáto dôkladná hygiena je prospešná najmä pre ľudí, trpiacich hemoroidmi.

Špecifickou kapitolou je intímna hygiena žien. Voda z neho je pre ženské intímne partie oveľa lepšia, ako mydlo, likvidujúce prirodzene kyslé prostredie vagíny, ktoré bráni množeniu baktérií.

Navyše, bidet má nesporné výhody aj pre seniorov, hendikepovaných ľudí či tehotné ženy.

Bidet Zdroj foto: Shutterstock.com

2. Je šetrnejší k pokožke a pohodlnejší

Áno, použitie toaletného papiera môže byť nepríjemné a nepohodlné. Pokiaľ máte akékoľvek problémy v oblasti análneho otvoru, napríklad hemoroidy či trhliny, dokáže byť utieranie sa papierom bolestivé. V takýchto prípadoch je bidet tým najlepším riešením.

Prúd vody totiž očistí oblasť konečníka bez tlaku a trenia, ktoré by mohlo spôsobiť zápaly a nepríjemný pocit. Voda naopak pôsobí upokojujúco, takže je tento spôsob očisty po vykonaní potreby nie len príjemný, ale aj pohodlný.

3. Je šetrnejší aj k našej planéte

Bidet pomáha šetriť nie len vaše intímne partie, ale aj prírodu. Používaním toalety a bidetu vo veľkej miere prispievame k ochrane životného prostredia. Nie len, že ušetríte papier, ale aj procesy, spojené s jeho výrobou, prispievajúce k poškodzovaniu prírodných zdrojov.

Ak vás doteraz environmentálny aspekt neoslovil, možno vám viac povedia nasledovné čísla. Každý deň sa len za účelom výroby toaletného papiera vyrúbe 27 000 stromov.

Okrem stromov trpia aj zásoby vody a energií. Vedľajšími produktami sú navyše rôzne toxíny, ktoré poškodzujú krajinu.

A čo je veľkou výhodou pre vás, voľbou bidetu neušetríte iba životné prostredie, ale aj vlastné peniaze, ktoré by ste inak vyhodili za vysokú spotrebu toaletného papieru.

Ako správne používať bidet si môžete pozrieť v tomto videu:

Zdroj videa: YouTube.com

Toaletný papier

V obchodoch už nájdeme skutočne všetky možné druhy - biely, ružový, fialový, zelený, s vôňou takej bylinky, hentakej bylinky. Hovoria nám, že najvhodnejší je ten najmäkší, najjemnejší, najvoňavejší. Je to ale pravda? Nie tak celkom.

Používanie toaletného papiera môže totiž byť nebezpečné pre naše zdravie a spôsobovať dokonca závažné zdravotné problémy, práve kvôli nebezpečným chemikáliám z bielenia - používa sa ich niekedy až 100 000. Rizikový je najmä pre ženy, používajúce ho v porovnaní s mužmi častejšie.

Výskumy potvrdili, že spomínané chemikálie vytvárajú rakovinotvorné toxíny, ako napríklad dioxíny, furány a polychlorované bifenyly (PCB). Problémy, ktoré môžu spôsobovať, sú okrem iných poruchy imunitného systému, hormonálneho typu, neplodnosť, vrodené chyby, cukrovka a ďalšie. Škodlivé látky sa dokonca používaním toaletného papiera cez sliznicu dostávajú do konečníka, kde prenikajú do krvného obehu a hromadia sa v tele. A práve takéto hromadenie môže byť príčinou rakoviny.

Osobitým, ešte horším prípadom sú farebné a voňavé toaletné papiere. Tu sú zdravotné následky, ktoré vám môžu spôsobiť:

1. Infekcia močových ciest

Toaletný papier, obsahujúci farby, môže dráždiť vaginálnu oblasť a viesť k infekciám močovej trubice.

2. Rakovina krčku maternice

Farbený a parfumovaný toaletný papier má priamy vplyv na ženský reprodukčný systém a jeho použitie môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny krčku maternice.

3. Rektálne problémy

Tiež môže spôsobiť zápal a svrbenie v oblasti konečníka.

4. Plesňové infekcie (kvasinkové infekcie)

Odborníci zistili, že existuje silná väzba medzi hubovými infekciami a použitím farebného a voňavého toaletného papieru.

5. Alergie

Chemické zložky obsiahnuté v toaletnom papieri môžu spôsobiť podráždenie kože, svrbenie alebo dokonca vyvolať alergickú reakciu.

Ak už teda chcete naďalej toaletný papier používať, vždy si pozorne prečítajte zloženie na jeho obale. Pokiaľ zistíte, že obsahuje príliš mnoho chemikálií, pohľadajte radšej iný druh, s menej závadnými látkami, napríklad s bieliacimi činidlami na báze kyslíka či vodíka.

Toaletný papier Zdroj foto: Shutterstock.com

Bidet a toaletný papier v iných kultúrach

Severná Amerika: v tejto časti sveta nenájdete nič iné, ako toaletný papier, až na Quebec v Kanade, kde preferujú bidety.

Európa: prevahu v používaní má toaletný papier, ale napríklad západné Francúzsko či južné Taliansko sú naklonené skôr hygiene za pomoci vody z bidetu.

Stredný Východ: Napríklad v Turecku nájdete toaletný papier iba na miestach, určených pre turistov. Na iných miestach je veľkou raritou, očakáva sa umytie vodou. Vzhľadom na druh tureckých toaliet, je to aj pochopiteľné. Ak sa ale ako turista rozhodnete priniesť si aj na tento typ WC toaletný papier, je to akceptovateľné - pri diere v zemi by mal byť za týmto účelom umiestnený malý odpadkový kôš.

Ázia: tu je to jasné - iba bidet. V Indii a južnej Ázii ho volajú lota, v Bangladéši bodna alebo badna, v juhovýchodnej Ázii a Filipínach tabo a v Indonézii a Malajzii gayung.


Prečítajte si aj tento článok:

Bidet ako ho nepoznáme