Epilepsiu majú milióny ľudí, lieči sa niekoľkými spôsobmi

Medzinárodný deň epilepsie, ktorý pripadá na druhý februárový pondelok, má upriamiť pozornosť na problematiku ľudí s epilepsiou a zvýšiť povedomie o tejto neurologickej poruche.DUBLIN/PRAHA 13. februára (WebNoviny.sk) - Približne 65 miliónov ľudí na svete žije s epilepsiou. Odborníci diagnostikujú približne 300 000 nových prípadov epilepsie ročne. Na túto problematiku upozorňuje Medzinárodný deň epilepsie, ktorý pripadá na druhý februárový pondelok. V roku 2017 je ním 13. február.

Medzinárodný deň epilepsie sa začal pripomínať v roku 2015

Medzinárodný deň epilepsie má upriamiť pozornosť na problematiku ľudí s epilepsiou a zvýšiť povedomie o tejto neurologickej poruche. Je to niciatíva Medzinárodného úradu pre epilepsiu (IBE) a Medzinárodnej ligy proti epilepsii (ILAE).

Rôzne podujatia so zameraním na problematiku epilepsie a problémy, ktorým čelia ľudia s týmto postihnutím doma či v rámci svojej kariéry, sa organizujú v 120 krajinách. Tento deň navyše umožňuje lekárom hovoriť o najnovších výsledkoch vedy a výskumu a dáva príležitosť vymeniť si skúsenosti zo života v komunite epileptikov.

Podľa informácií portálu epilepsy.com sa Medzinárodný deň epilepsie začal pripomínať v roku 2015 ako spoločná iniciatíva IBE a ILAE s tým, aby sa stal platformou pre epileptikov, ktorí si počas neho môžu vymnieňať skúsenosti na globálnej úrovni.

V európskom prostredí sa problematikou epilepsie od roku 2015 zaoberá nezisková organizácia Epilepsy Alliance Europe (EAE) zriadená pod záštitou IBE a ILAE.

Niekoľko spôsobov liečby

Portál modrykonik.sk definuje epilepsiu ako neurologickú chorobu, pri ktorej je narušená dráždivosť nervových buniek. Ide o ochorenie mozgu a prejavuje sa záchvatmi. Tie sa opakujú bez dokázateľnej príčiny. Záchvat býva spôsobený abnormálnym elektrickým výbojom. Je príznakom špecifickej poruchy neurónov.

Veľa kojencov a batoliat prekoná epileptický záchvat bez toho, aby sa u nich v neskoršom veku epilepsia objavila. Choroba postihuje jedinca v akomkoľvek veku. V prípade detského veku sú príčiny prisudzované genetickým faktorom. V staršom veku môže byť za chorobou nádor, stav po mŕtvici, alkoholizmus, vírusový alebo bakteriálny zápal mozgu.

Epilepsia je choroba postihujúca telesnú stránku človeka (nie psychickú) a môže byť buď vrodená alebo získaná.

Choroba sa lieči niekoľkými spôsobmi - buď liekmi, alebo režimovými opatreniami. Ak lieky nezaberajú a záchvaty sa opakujú, prípadne sa ich počet v minulých dvoch rokoch neznížil, môže sa zvoliť chirurgická liečba.

Zdroje: https://epilepsy.com, www.ibe-epilepsy.org, www.ilae.org, www.epilepsyallianceeurope.org, www.lfce.fr, www.clpe.cz, www.epistop.cz, www.modrykonik.sk/epilepsia/
Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.