Účinky hormonálnej antikoncepcie - viete o nich?

Vo väčšine článkov o antikoncepcii sa hovorí o jej výhodách, spoľahlivosti a skvelej účinnosti. Málokto však píše o ďalších účinkoch, ktoré keby ženy vedeli, možno by sa pre ňu nerozhodli.

Žena s antikoncepciou v ruke Zdroj foto: Shutterstock.com

Primárny a sekundárny mechanizmus účinku HAK

Primárny mechanizmus účinku hormonálnej antikoncepcie (HAK) je zameraný na potlačenie ovulácie, tzn. brániť uvoľneniu vajíčka v plodnom období ženy. Tento mechanizmus však nie je vždy účinný. V určitých prípadoch dôjde k ovulácii, pričom sa následne uplatnia sekundárne mechanizmy, ktoré zabránia klinicky overiteľnému tehotenstvu /t.j. tehotenstvu, ktoré môžeme overiť objektívnymi metódami, ako je napr. sérová hladina beta-HCG či ultrazvuk, čo je možné až po implantácii oplodneného vajíčka v sliznici maternice. Tieto sekundárne mechanizmy môžu účinkovať pred alebo po oplodnení vajíčka spermiou. Pre niektoré pacientky môžu byť postfertilizačné účinky (účinky po oplodnení) neprijateľné, preto by mohli mať záujem o informácie ohľadom týchto účinkov .

Nakoľko v reprodukčnej medicíne existuje rôznosť definícií a nejednotnosť terminológie, Etický výbor Americkej akadémie pre gynekológiu a pôrodníctvo definuje oplodnenie, implantáciu, embryo a preembryo . Preembryo je všeobecný pojem zahŕňajúci vývojové štádium človeka od oplodnenia až po objavenie sa primitívneho prúžku asi 14 dní po oplodnení. Od tohto okamihu až do konca ôsmeho týždňa po oplodnení sa používa pojem embryo. Implantácia je proces zahniezdenia preembrya do slizničnej výstelky maternice. Tento proces sa začína 5 až 7 dní po oplodnení a môže trvať niekoľko dní.

Definícia postfertilizačných účinkov zahŕňa mechanizmy účinku pôsobiace po oplodnení s cieľom zabrániť implantácii oplodneného vajíčka a tým klinicky overiteľnému vnútromaternicovému tehotenstvu.

  1. Preimplantačný účinok má za následok spomalenie transportu preembrya vajíčkovodmi, čo zabráni implantácii preembrya v maternici. Dôsledkom toho môže byť nespozorovaná strata preembrya alebo mimomaternicové, tubárne tehotenstvo /tuba uterina = vajíčkovod/ v prípade spomaleného transportu preembrya vajíčkovodom a jeho následnej implantácie v ňom .

  2. Periimplantačný účinok spôsobí zmenu sliznice maternice, takže preembryo po príchode do maternice nie je schopné zahniezdiť sa úspešne do jej slizničnej výstelky.

  3. Postimplantačný účinok nepriaznivo pôsobí na udržanie tehotenstva - preembryo alebo embryo už zahniezdené v sliznici maternice nie je schopné vydržať do doby, keď je možné klinicky overiť tehotenstvo.


Čítajte tiež:


Informovaný súhlas

Informačné materiály o hormonálnej antikoncepcii neobsahujú vyššie uvedené sekundárne mechanizmy, tzn. pre pacientky predstavuje potenciálne zlyhanie v zabezpečení úplného informovaného súhlasu. Naviac, ak tento mechanizmus pôsobenia antikoncepcie je v nesúlade s morálnym stanoviskom ženy, potom chýbajúce upozornenie na tento fakt vážne ohrozuje jej autonómiu.

Mnoho vedcov pracujúcich v oblasti reprodukcie definuje počiatok tehotenstva do okamihu implantácie alebo do nejakého okamihu po nej. Táto definícia však nič nemení na skutočnosti, že niektoré pacientky z osobných, vedeckých, morálnych, alebo náboženských dôvodov stotožňujú počiatok ľudského života s okamihom oplodnenia. Pre tieto pacientky môže byť neprijateľná forma kontracepcie, ktorá najprv umožní oplodnenie a potom spôsobí stratu preembrya alebo embrya. Bez ohľadu na osobné presvedčenie lekára alebo poskytovateľa hormonálnej antikoncepcie o jej účinkoch je dôležité, aby boli pacientky informované odpovedajúco vzhľadom k ich vlastnému presvedčeniu a hodnotovému systému.

Lekári by mali chápať a rešpektovať pacientky, ktoré uznávajú prítomnosť a hodnotu ľudského života od momentu počatia.

Zdroj informácií:

Slovenský překlad článku W. L. Larimora a J. B. Stanforda o postfertilizačním účinku orálních kontraceptiv

julka11

prave naopak si myslim, ze v dnesnej dobe je na internete velmi vela nevyhod a neziaducich ucinkoch, ktore su az prehnane

samozrejme, ze HAK je velky zasah do tela, su to umele hormony, ale vraviet ake je to svinstvo a humus je prehnane. HAK je naozaj velmi, velmi individualna pre kazdy organizmus a to, ze niektorym zenam prispela k vzniku, co ja viem, trombozy (fakt hranicny pripad), neznamena, ze to je najhorsia tabletka aka moze byt. HAK ma aj velmi pozitivne ucinky na bolestive cykly kedy zeny nemaju inu moznost ako brat HAK na vyrovnanie hormonov.

nie som jej zastancom alebo chvalenkarom, beriem ju kvoli spominanemu velmi velmi bolestivemu cyklu. vyslovene len ako ochranu by som ju nikdy nebrala, ale ako pomoc pri bolestiach kedy nic nepomaha urcite ano.

myslim, ze zodpovedne uzivatelky a tie, ktore sa aspon trochu staraju o svoje telo, su az velmi dobre informovane o jej ucinkoch (zlych aj dobrych) :)