Zomrela mladá slovenská herečka Monika Potokárová(†27). Čo je za šokujúcou smrťou herečky?

V súčasnosti patrila k najobsadzovanejším herečkám činohry SND, momentálne mala v repertoári 12 postáv.
Zomrela mladá slovenská herečka Monika Potokárová

zdroj:facebook.com

Vo veku 27 rokov náhle zomrela slovenská herečka Monika Potokárová. Informovala o tom tajomníčka Slovenského národného divadla (SND) Izabela Pažítková.

V Monike stráca naša kultúra a umenie jednu z najtalentovanejších predstaviteliek mladej hereckej generácie,“ uviedlo SND.

Monika Potokárová bola manželkou herca Roberta Rotha. Zomrela zo zatiaľ nezistených príčin. V médiách sa špekuluje o tom, že spáchala samovraždu. Túto informáciu však zatiaľ nikto oficiálne nepotvrdil.

Slovensko smúti za talentovanou herečkou

Monika Potokárová vyštudovala herectvo na Konzervatóriu v Bratislave, navštevovala ročník pantomímy na pražskej Hudobnej a tanečnej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe a absolvovala herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Už počas štúdiá hosťovala v Činohre SND, ktorej členkou sa stala v októbri 2016.

V roku 2017 získala Prémiu Literárneho fondu za postavu Moniky v inscenácii hry Zo života ľudstva, v roku 2018 Cenu Dosky za mimoriadny počin v oblasti činoherného divadla za spevácky výkon v inscenácii Kabaret normalizácia alebo Modlitba za Martu.

V tom istom roku získala aj Výročnú cenu Literárneho fondu za postavu They v inscenácii hry Hedda Gablerová, s prihliadnutím k postave Antigony v rovnomennej inscenácii a postave Nataše Rostovej v inscenácii dramatizácie románu Vojna a mier.

Česť jej pamiatke! O poslednej rozlúčke bude SND informovať.

Existuje prevencia samovraždy?

Samovražda nie je len individuálnym, ale aj spoločenským a kulturálnym fenoménom. Ako vážny zdravotnícky problém si vyžaduje veľkú pozornosť, ale žiaľ jej prevencia a kontrola je pomerne zložitá.

Odborníci WHO predpokladajú, že ročne na dokonanú samovraždu zomrie vyše milión osôb, čo je viac ako počet úmrtí spôsobených vraždami a vojnami.

Každú minútu si vo svete vezmú život dvaja ľudia. V priemyselne vyspelých spoločnostiach predstavuje dobrovoľný odchod zo života neraz druhú alebo tretiu príčinu úmrtnosti dospievajúcich a mladých ľudí.

Mýty spojené so samovraždou

S týmto vážnym spoločenským problémom sú spojené viaceré mýty, ktoré sú dôsledkom neinformovanosti a neznalosti verejnosti. Medzi hlavné mýty patria nasledovné výroky:

  • Ak má človek sklon k samovražde, bude to tak navždy – väčšina ľudí ohrozených samovraždou je v takom stave len v určitom časovo ohraničenom období
  • Pokusy o samovraždu sa zriedkakedy opakujú - štatistiky hovoria, že 12 % neúspešných samovrahov svoj pokus zopakuje a v priebehu nasledujúcich dvoch rokov zomierajú
  • Náznaky zlepšenia po kríze naznačujú, že riziko samovraždy pominulo – naopak, nápadné a náhle upokojenie je znakom, že človek prijal rozhodnutie o vykonaní samovraždy a je s ňou vyrovnaný, pokus o samovraždu sa často zopakuje do troch mesiacov od prvých náznakov zlepšenia
  • Samovražde nemožno predísť- tento mýtus má korene v názore, že ľudia, ktorí plánujú samovraždu, sú úplne rozhodnutí zomrieť – pritom väčšina ohrozených ľudí váha medzi životom a smrťou, ich postoj k samovražde je obyčajne protichodný
  • Ak začneme s ohrozeným hovoriť o samovražde, dávame mu tým vlastne návod – naopak, pri rozhovore s ním zistíme nebezpečenstvo, či nájdeme iné možnosti riešenia

Prečítajte si tiež:

Samovražedné správanie a psychické poruchy

10 fotiek samovrahov, ktoré dokazujú, že depresiu nerozozmáte na tvári