Tieto športovo znejúce diagnózy nepostihujú len športovcov. Rizikovou skupinou sú aj ľudia pracujúci za počítačom

Obe ochorenia môžu byť dôsledkom dlhodobého alebo opakovaného preťažovania lakťového kĺbu. Najčastejšie sa objavia medzi 30. až 50. rokom života.
žena pracujúca za počítačom

Zdroj: Unsplash.com

Tenisovým či golfovým lakťom netrpia iba športovci. Naopak, môžu postihnúť aj ľudí, čo len pracujú v záhrade či sedia za počítačom.

Ide o bolestivý zápal svalových úponov. Pri postihnutí úponov svalov na vonkajšej strane lakťa, takzvaných vystieračov, hovoríme o tenisovom lakti (laterálna epikondylitída).

V prípade úponov svalov na vnútornej strane, tzv. ohýbačov, o golfovom lakti (mediálna epikondylitída).

Epikondylitída patrí medzi choroby z povolania, ide o chorobu z nadmerného, dlhodobého a jednostranného zaťaženia. Práve táto kategória bola v roku 2018 najčastejšou, ktorá trápila Slovákov.

Tenisový lakeť sa často objavuje aj u maliarov, inštalatérov, robotníkov, automechanikov, kuchárov, mäsiarov, u ľudí dvíhajúcich ťažké predmety. Najčastejšie sa zjaví vo veku medzi 30. až 50. rokom života.

Prejaví sa ako bolestivosť a zvýšená citlivosť na vonkajšej strane lakťa, pálenie a bolesť vo vonkajšej časti lakťa, slabý úchop rukou. Postihnutá je zväčša tá ruka, ktorú dominantne používate.

Ako sa môže tenisový lakeť liečiť?

Jednou z metód na odstránenie bolesti a zápalu je fotobiomodulácia alebo ošetrenie laserom.

Ide o neinvazívnu a nebolestivú metódu, ktorú klienti označujú dokonca ako príjemnú. Bolo zaznamenané postupné zlepšovanie stavu aj v prípadoch tenisového lakťa, ktoré je viditeľné už po niekoľkých aplikáciách. Vzhľadom na neagresívnu terapiu laserom je možné túto liečbu kedykoľvek zopakovať, čím sa vyhneme injekčnému podávaniu kortikoidov pri chronickom trvaní ťažkostí,“ vysvetlil ortopéd MUDr.Pavol Patro.

Ak pociťujete bolesť v lakťovom kĺbe pri práci za počítačom, v záhrade, pri zdvíhaní predmetov, používaní nástrojov alebo aj pri bežnom potrasení rúk, môže ísť o epikondylitídu- tenisový lakeť.

Dôležitá je správna diagnostika a následná rehabilitácia. Poraďte sa preto čo najskôr so svojim lekárom.


Prečítajte si aj:

Tŕpnutie rúk, nôh a prstov: čo signalizuje?

Syndróm zamrznutého ramena