Darovanie krvi: 5 užitočných informácií pre darcov

Darovať niekomu krv je ten najväčší dar, ktorý vás nič nestojí, ale pre obdarovaného môže znamenať záchranu života a zdravia. Vedeli ste, že každým darovaním krvi môžete zachrániť až tri ľudské životy?
Darovanie krvi: 5 užitočných informácií pre darcov

Zdroj: Flickr.com

Rozhodli ste sa, že sa stanete darcom krvi? Od pondelka 10.2.2020 sa môžete zapojiť do Valentínskej kvapky krvi, ktorú organizuje Slovenský Červený kríž.

Krv môžete darovať na pracoviskách Národnej transfúznej služby SR, na hematologicko-transfúznych oddeleniach v nemocniciach na celom Slovensku, ale aj počas mobilných odberov krvi vo vašom okolí.

Ak ste prvodarca, zrejme vás budú zaujímať odpovede na najčastejšie otázky:

Kto môže byť darcom krvi?

Darcom krvi sa môžete stať, ak ste zdravý, máte 18 až 60 rokov a vážite minimálne 50 kilogramov. Muži môžu darovať krv maximálne štyrikrát do roka, ženy maximálne trikrát do roka.

Kto nemôže byť darcom krvi?

Pred darovaním krvi vyplníte podrobný dotazník, ktorý lekárom pomôže identifikovať potencionálne ohrozenia a dôvody, pre ktoré sa nemôžete stať dobrovoľným darcom krvi.

Zároveň vám lekár odoberie vzorku krvi, aby zistil váš aktuálny zdravotný stav. Krv nemôžu darovať ženy počas menštruácie a tehotenstva, ľudia, ktorí prekonali vážne infekčné choroby, boli posledný rok operovaní, tetovaní či liečení akupunktúrou.

Podrobnejšie informácie o prípadoch, kedy nemôžete byť darcom krvi, nájdete tu.

Ako dlho trvá darovanie krvi?

Celý proces odberu krvi, ako aj občerstvenia po ňom, trvá maximálne 2 hodiny. Samotný odber krvi trvá približne 10 minút.

Môžem pred darovaním krvi jesť?

Na darovanie krvi nikdy nechoďte nalačno. Doprajte si ľahké sacharidové jedlo, napríklad pečivo, chlieb, sucháre, ovocie, zeleninu, vločky, nízkotučný jogurt, džem, alebo med.

Vyhnite sa potravinám s obsahom tuku.

Čo sa deje s mojou krvou po darovaní?

Ak je výsledok vyšetrenia vašej krvi vyhovujúci, krv sa rozdelí na jednotlivé zložky. Červené krvinky, ktoré prenášajú kyslík, sú podávané transfúziou pacientom počas operácií a po úrazoch.

Plazma, tekutá zložka krvi, pomáha pacientom, ktorí trpia poruchami zrážania krvi. Krvné doštičky zastavujú krvácanie a pomáhajú onkologickým pacientom a pacientom po transplantácii.

Krv vydrží uskladnená 35 dní (červené krvinky) až 24 mesiacov (zmrazená plazma).

Nezabudnite, že ako darca krvi máte podľa Zákonníka práce nárok na pracovné voľno. Pracovné voľno sa ráta nielen za čas odberu, ale aj za čas cesty k odberu a späť, a za čas na zotavenie po odbere.


Prečítajte si aj:

Takto prebieha darovanie krvi

Ako sa využíva a spracováva darovaná krv?