Trápi vás bolesť päty? Takto si uľavíte od bolesti aj bez návštevy lekára!

Medzi najčastejšie príčiny bolesti päty patri plantárna fasciitída, ide o chronický alebo akútny zápal šliach. Prečo bolesť päty vôbec vzniká, čo pomáha pri bolestiach päty a ako si môžu pomôcť dámy, ktoré rady nosia vysoké opätky, ľudia, ktorí musia v práci dlhodobo stáť, či športovci?
Bolesť päty- plantárna fasciitis

Zdroj: Facebook.com

Bolesť päty sa objavuje najmä ráno po prebudení a zvyčajne postihuje spodnú alebo zadnú časť päty.Počas dňa sa objaví po dlhšej dobe strávenej sedením a následnej chôdzi.

Medzi najčastejšie príčiny bolesti päty patri plantárna fasciitída. Ide o chronický alebo akútny zápal šliach na spodnej časti chodidla spájajúci pätovú kosť a prsty nohy.

Prečo vzniká bolesť päty?

  • nadmerné preťažovanie alebo namáhanie trvajúce dlhšie časové obdobie- napr. tehotenstvo, obezita, či práca vyžadujúca si dlhodobé státie
  • chôdza naboso či v šľapkách po tvrdom povrchu- naše chodidlá nie sú prispôsobené na chôdzu naboso po tvrdom a rovnom povrchu ako sú napríklad chodníky. Pri takejto chôdzi nič netlmí nárazy pri chôdzi a nechráni fasciu.
  • tradičné ortopedické vložky- bývajú vyrobené z korku, kože alebo plastov, väčšinou sú mäkké a poloelastické. Pôsobia však len ako pasívna podpora chodidiel a z dlhodobého hľadiska oslabujú šľachy v chodidlách.
ortopedické vložky Medicovi T 40 na bolesť päty

Zobrazenie rôznych miest bolesti nôh - bolesť päty, priehlavku, členka alebo nártu. | Zdroj: súkr.archív

Ako si pomôcť pri bolestiach päty?

Profesorka Vivi Lena Andersen, PhD, z Kodaňskej univerzity vypracovala vedeckú štúdiu o zdravotnom stave chodidiel vo vzťahu k vývoju obuvi v histórii.

Závery štúdie poukazujú na to, že zdravotné komplikácie, ako je zhrubnutá koža na chodidlách, kurie oká, spadnutá klenba a bolesť chodidiel, sa začali vyskytovať až v 16. storočí, a to s nástupom obuvi s podrážkou podobnej tej dnešnej.

topanky

Pri bolesti chodidiel je dôležitý správny výber vhodnej obuvi, ale aj ortopedických vložiek do topánok. | Zdroj: Oziel Gómez / Unsplash.com

Pri bolestiach päty je dôležité vybrať si správnu obuv, ideálne takú, ktorá núti nohu neustále pracovať. Tým dochádza k zapojeniu všetkých svalov a šliach. Svaly a šľachy sú neustále precvičované a nie sú tak ľahko náchylné k vzniku spomínaných nežiaducich komplikácií.

Dôležité je tiež nezabudnúť na vhodné ortopedické vložky. Ortopedické vložky MEDICOVI využívajú špeciálnu terapiu vlnami vody. Ide o jedinečnú ortopedickú terapiu, založenú na konštantnom pohybe chodidiel, ktorý je vyvolaný vodnými vlnami vo vložkách.

Voda v ortopedických vložkách MEDICOVI vytvára kontinuálne sa meniace tlakové vlny, ktoré pôsobia na povrch chodidiel. Vďaka rýchlosti, ktorou sa tieto tlakové vlny pohybujú, prinášajú úľavu od bolesti chodidiel a päty.

Aktívny pohyb šliach a svalov chodidla pomocou terapie vlnami vody je účinnou metódou na zmiernenie alebo úplne odstránenie bolesti v oblasti päty, bolesti Achillovej šľachy, ale aj chodidiel, členkov, kolien, bedier a chrbta.

Recenzia: ortopedické vložky Medicovi T40

ortopedické vložky Medicovi T 40 na bolesť päty

testované ortopedické vložky Medicovi T 40 vhodné pri väčších bolestiach chodidiel | Zdroj: MEDICOVI

Bolesť päty sa často vyskytuje aj u športovcov. Pri zanedbávání strečingu sa lýtkový sval a Achillova šľacha po čase skrátia a stuhnú. To spôsobí ťah pätovej kosti nahor a následné neúmerné napnutie plantárnej fascie, poškodenie a zápal.

Ortopedické vložky Medicovi T40 preto za našu redakciu otestoval kondičný tréner, ktorý pri svojej práci s klientmi vo fitness centre, trávi niekoľko hodín denne na nohách, a voľnom čase sa aktívne venuje rôznym športom.

„Testovaný model ortopedických vložiek bol príjemný na nosenie, voda vo vložkách vytvára zaujímavý, nový pocit pre chodidlo. Trápila ma bolesť päty a achillovky, ktorá pri nosení ustúpila. Dlhé státie na nohách vo fitku je teraz príjemnejšie,“ hodnotí kondičný tréner Denis.

Tomas122

Dobrý deň, chcem sa prosím opýtať či pomôže na bolesť päty aj necertifikovaná obuv z internetu ako napr. www.ortozdrav.sk , ktorá nie je predpísaná na mieru. Ďakujem.

Cawes

Preto musíte nosiť iba kvalitnú obuv. Môžem vám poradiť kúpiť topánky na glamtik.sk . Topánky tam nakupujem už niekoľko rokov a môžem povedať, že som vždy spokojný. Topánky sú veľmi kvalitné. Nikdy nemám problémy s nohami kvôli topánkam. Myslím, že je lepšie si trochu priplatiť a zohnať naozaj kvalitné topánky.