Zdraviu prospešné náhrady rafinovaného cukru: Ktoré z 10 sladidiel je ešte zdravé a ktoré už nie?

Cukor nie je zdravý, sladká chuť je však príjemná. Pre zdravie je najlepšie sa mu vyhnúť, prípadne jeho konzumáciu v čo najvýraznejšej miere obmedziť. Sladkú chuť je však možné si dopriať aj podstatne zdravším spôsobom. Ako? Možností je viacero.

4 zdravé náhrady cukru

1. Stevia

Stévia je získavaná z listov juhoamerického kríka Stevia rebaudiana. Je bezkalorická, preto jej konzum nie je spojený s nárastom hmostnosti.

Stévia

Stévia sa zaraďuje medzi zdravé náhrady cukru. | Zdroj: Wikimedia Commons

Dokonca je považovaná za zdraviu prospešnú. Steviosid, ktorý je jednou zo sladkých zlúčenín v stévii, môže znížovať vysoký krvný tlak o 6–14% (1). Tiež znižuje hladinu cukru v krvi a produkciu inzulínu, čo má význam v prevencii cukrovky (2).

2. Xylitol

Xylitol patrí medzi cukrové alkoholy. Obsahuje 2,4 kalórií/g čo je o 40% menej ako rafinovaný cukor. Erytritol obsahuje ešte menej kalórií a to iba 0,24 kalórií/g. Ich konzumácia nezvyšuje hladinu cukru v krvi a ani hladinu inzulínu (3). Erytritol ani hladinu cholesterolu a triglyceridov (4).

Xylitol zdravé sladidlo

Xylitol sa používa ako zložka na osladenie žuvačiek. | Zdroj: Wikimedia Commons

3. Erytritol

Rovnako ako Xylitol, aj Erytritol patrí medzi cukrové alkoholy. Erytritol je považovaný za bezpečný pre ľudskú spotrebu a je veľmi dobre znášaný (5). Štúdie na ľuďoch nepreukázali žiadne vedľajšie účinky erytritolu, ak je konzumovaný v primeranom množstve (1g na cca 0,5 kg telesnej hmotnosti).