Zdraviu prospešné náhrady rafinovaného cukru: Ktoré z 10 sladidiel je ešte zdravé a ktoré už nie?
Cukor nie je zdravý, sladká chuť je však príjemná. Pre zdravie je najlepšie sa mu vyhnúť, prípadne jeho konzumáciu v čo najvýraznejšej miere obmedziť. Sladkú chuť je však možné si dopriať aj podstatne zdravším spôsobom. Ako? Možností je viacero.
Stévia je získavaná z listov juhoamerického kríka Stevia rebaudiana. Je bezkalorická, preto jej konzum nie je spojený s nárastom hmostnosti.
Stévia sa zaraďuje medzi zdravé náhrady cukru. | Zdroj:
Wikimedia Commons
Dokonca je považovaná za zdraviu prospešnú. Steviosid, ktorý je jednou zo sladkých zlúčenín v stévii, môže znížovať vysoký krvný tlak o 6–14% (1). Tiež znižuje hladinu cukru v krvi a produkciu inzulínu, čo má význam v prevencii cukrovky (2).
2. Xylitol
Xylitol patrí medzi cukrové alkoholy. Obsahuje 2,4 kalórií/g čo je o 40% menej ako rafinovaný cukor. Erytritol obsahuje ešte menej kalórií a to iba 0,24 kalórií/g. Ich konzumácia nezvyšuje hladinu cukru v krvi a ani hladinu inzulínu (3). Erytritol ani hladinu cholesterolu a triglyceridov (4).
Xylitol sa používa ako zložka na osladenie žuvačiek. | Zdroj:
Wikimedia Commons
3. Erytritol
Rovnako ako Xylitol, aj Erytritol patrí medzi cukrové alkoholy. Erytritol je považovaný za bezpečný pre ľudskú spotrebu a je veľmi dobre znášaný (5). Štúdie na ľuďoch nepreukázali žiadne vedľajšie účinky erytritolu, ak je konzumovaný v primeranom množstve (1g na cca 0,5 kg telesnej hmotnosti).
Promovala na Lekárskej Fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (SR) na Ústave Sociálnej a Behaviorálnej Medicíny, kde sa venovala skúmaniu faktorov ovplyvňujúcich zdravie ľudí v mestách. V minulosti ju profesionálne zaujímalo viacero oblastí, ktoré sú spojené s podporou zdravia a prevenciou chorôb – pracovala na oddelení výživy RÚVZ, posudzovala zdravotné riziká zamestnancov z expozície faktorov práce v pracovnom prostredí a venovala sa aj individuálnemu poradenstvu. Akákoľvek jej pracovná aktivita má jednu spoločnú charakteristiku, a tou je zásada používania princípov kritického myslenia.