Ako si vyrobiť kvások? Jednoduchý postup + recept na domáci kváskový chlieb!

Domáci kvások je chutnejší a tiež zdravší ako klasické droždie. Pripravili sme pre vás návod, ako si jednoducho vyrobiť kvások doma. Bude to síce trvať pár dní, no výsledok stojí za to!
postup ako vyrobiť kvások doma

Zdroj: Flickr.com

Omrzeli vás chleby z pekárne alebo by ste chceli vyskúšať niečo nové? Skúste si založiť svoj vlastný kvások a piecť si pečivo z neho doma!

Keď sa rozhodnete podstúpiť dobrodružnú cestu za výrobou vlastného kvásku, mali by ste vedieť, že kvások je takmer ako živý tvor a počas jeho rastu mu musíte poskytovať neustálu starostlivosť vo forme kŕmenia, stálej teploty a kontroly.

Ako si vyrobiť kvások doma?

Základné ingrediencie na výrobu kvásku doma sú ražná múka a voda. Nič iné, okrem trpezlivosti, potrebovať nebudete. Kvások sa vyrába počas štyroch dní.

Prvý deň sa kvások založí, druhý a tretí deň prebieha jeho kŕmenie a štvrtý deň je kvások pripravený na pečenie alebo na ďalšie skladovanie v chladničke.

Deň prvý: založenie kvásku

Pripravte si zavárací pohár alebo inú väčšiu nádobu až do 1 litra objemu, ražnú múku a vodu. Ďalej postupujte nasledovne:

  1. Zmiešajte vodu a múku zhruba v pomere 1: 1, vody môže byť o trochu viac.
  2. Použite 50 - 100 g múky, záleží predovšetkým na veľkosti vašej nádoby.
  3. Po zamiešaní priklopíme viečkom alebo inak privrieme nádobu a necháme odpočívať najlepšie pri stále rovnakej teplote.

Deň druhý: prvé kŕmenie kvásku

Tento deň by malo byť cesto kyslasté. Premiešame a ochutnáme, ak je kyslasté, môžeme pristúpiť ku kŕmeniu, pokiaľ nie je, počkáme do ďalšieho dňa. Kŕmenie kvásku by malo prebiehať v rovnaký čas ako jeho založenie.

Ražnej múky sa pridáva toľko, koľko je momentálne založeného kvásku, teda ak máme 50 g múky a 60 ml vody, múky budeme pridávať 110 g. Rovnako toľko pridáme ku kvásku vody a zase uchovávame pri rovnakej teplote.

Dôležitým ukazovateľom, ako sa kvásku darí, je jeho vzhľad i chuť. Kvások by mal mať stále rovnakú farbu a mali by sa v ňom tvoriť bublinky, zo začiatku menšie, potom by mali nadobúdať na objeme.

Chuť kvásku by mala byť kyslá a vôňa naopak príjemná a výrazná - asi ako pri kvasení ovocia. Avšak nie každému musí kvások voňať, preto sa orientujte skôr podľa chuti.

Deň tretí: druhé kŕmenie kvásku

Dnes by ste mali nakŕmiť kvások zase dvojitým množstvo múky i vody. Ak by to znamenalo kŕmenie príliš veľkým objemom a kvások by sa vám do pohára už nemusel vojsť, môžete si oddeľte napríklad iba 50 g a nakŕmiť ho 50 g múky a pridať vodu.

Zvyšok môžete uchovať v chladničke pre ďalšie použitie. Zase by ste mali kvások kŕmiť v rovnakom čase ako včera.

Deň štvrtý: uchovávanie kvásku

Kvások by mal byť hotový. Mal by mať výraznú vôňu a kyslú chuť, ale nie príliš agresívnu. Z kvásku si môžete upiecť svoj prvý kváskový chlieb, recept nájdete nižšie.

Teraz už stačí kvások len viesť, teda držať pri živote, kŕmiť a znovu z neho piecť. Kvások by mal byť uložený v uzavretom zaváracom poháre v chladničke.

Recept na kváskový chlieb

  • 300 g kvásku
  • 300 g pšeničnej chlebovej múky
  • 140 g vody
  • 10 g soli
  • 5 g rasce

Všetky suroviny spracujeme vo veľkej mise a veľmi dlho miešame. Konzistencia cesta by mala byť redšia, pri nadvihnutí varešky by sa mali tvoriť povrazce cesta.

Cesto vyklopíme z misy a miešame na pomúčenej ploche. Hoci bude cesto riedke, postupným zapracovaním a prekladaním cesta sa z neho stane hladká guľa.

Z cesta vyrobte oblý bochník, ktorý necháte asi pol hodiny odpočívať pod igelitom. Potom cesto preneste do poriadne vysypanej ošatky a nechajte kysnúť. Kysnutie môže trvať až 5 hodín.

Chlieb pečieme na 250 stupňov s troškou vody na dne rúry. Pečieme približne pol hodiny, to, že je chlieb dopečený poznáme podľa dutého zvuku pri poklepaní na kôrku.

Potom chlieb necháme vychladnúť na mriežke, zabalený v utierke vydrží asi 3 dni.


Prečítajte si aj:

Ako si vyrobiť droždie doma? Tento recept na domáce droždie vám nahradí to kupované!

Ako piekli chlieb naši starí rodičia?