Prezidentka Zuzana Čaputová pozýva darcov krvi, aby prišli darovať krv priamo do Prezidentského paláca! 10 odpovedí na najčastejšie otázky o darovaní krvi

V súvislosti s pandémiou koronavírusu v uplynulom období na Slovensku výrazne klesol počet darcov krvi. Aj keď sa situácia postupne stabilizovala, darcov krvi nie je nikdy dosť, pretože v nemocničných zariadeniach sú stále pacienti, ktorí krv akútne potrebujú.
Prezidentka Zuzana Čaputová pozýva darcov krvi do Prezidentského paláca

Zdroj: Facebook.com

Prezidentský palác sa prvýkrát v histórii otvára všetkým darcom krvi

Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi, ktorý je každoročne 14.júna pozýva prezidentka Zuzana Čaputová v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR dobrovoľných darcov krvi, aby prišli darovať krv priamo do Prezidentského paláca.

Tento rok sa Svetový deň darcov krvi nesie v znamení hesla „Daruj krv a urob svet zdravším miestom“. Cieľom kampane je vyzvať čo najviac ľudí po celom svete, aby sa stali pravidelnými darcami krvi.

Prezidentská kvapka krvi sa bude konať vo štvrtok 11. júna 2020 v čase od 8. do 13.00 h.

Záujemcovia o darovanie krvi sa musia vopred registrovať. Registráciu zabezpečuje Národná transfúzna služba SR - pracovisko Ružinov.

V súvislosti s aktuálnou situáciou v súvislosti s koronavírusom je možnosť prísť darovať obmedzená na celkový počet 60 darcov.

Všetky dôležité informácie a usmernenia pre darcov krvi sú dostupné na stránke NTS SR.

Otázka 1: Ako často môžem ísť darovať krv?

Muži môžu darovať krv 4x do roka (každé tri mesiace), ženy 3x do roka (každé štyri mesiace). Za tento čas si vaše telo úplne doplní počet červených krviniek a zásob železa po predchádzajúcom odbere. Krvné doštičky sa môžu darovať častejšie - raz za dva mesiace.

Otázka 2: Ako dlho trvá bežný odber krvi?

Odber krvi trvá asi 5-15 minút. Celý proces darovania krvi, od registrácie až po poodberové občerstvenie a odchod domov, trvá asi jednu hodinu.

Otázka 3: Kto sa môže stať darcom krvi?

Darcom krvi sa môžete stať, ak ste zdravý, máte 18 až 60 rokov a vážite minimálne 50 kilogramov.

Otázka 4: Ako sa budem cítiť po darovaní krvi?

Väčšina ľudí sa po odbere cíti dobre. Ak by ste predsa len pocítili akýkoľvek príznak diskomfortu, upovedomte člena personálu. Vyhnite sa zdvíhaniu ťažkých predmetov, a akýmkoľvek namáhavým cvičeniam 24 hodín po odbere.

Otázka 5: Je odobratá krv uskladnená v sklade a pripravená stále na použitie?

Nie. Krv sa po odbere spracuje, t.j. oddelí sa na jednotlivé zložky ( červené krvinky, biele krvinky s doštičkami a plazma) pomocou centrifúgy. Červené krvinky môžu byť skladované pri 2-6 °C maximálne 42 dní.

Plazma sa zmrazí ihneď po separácii na -35° C a môže sa skladovať zamrazená dva roky. Krvné doštičky sa uchovávajú pri teplote 22 °C a sú použiteľné maximálne 5 dní.

Otázka 6: Na čo konkrétne sa používa darovaná krv?

Jednotlivé zložky krvi: červené krvinky, biele krvinky s doštičkami a plazma, sa používajú na rôzne účely. Červené krvinky, ktoré prenášajú kyslík, sú podávané transfúziou pacientom počas operácií a po úrazoch.

Plazma, tekutá zložka krvi, pomáha pacientom, ktorí trpia poruchami zrážania krvi. Krvné doštičky zastavujú krvácanie a pomáhajú onkologickým pacientom a pacientom po transplantácii.

Otázka 7: Môžem pred darovaním krvi jesť alebo mám prísť nalačno?

Na darovanie krvi nikdy nechoďte nalačno. Doprajte si ľahké sacharidové jedlo, napríklad pečivo, chlieb, sucháre, ovocie, zeleninu, vločky, nízkotučný jogurt, džem, alebo med. Vyhnite sa potravinám s obsahom tuku.

Otázka 8: Mám nárok na voľno v práci, ak idem darovať krv?

Áno, ako darca krvi máte podľa Zákonníka práce nárok na pracovné voľno. Pracovné voľno sa ráta nielen za čas odberu, ale aj za čas cesty k odberu a späť, a za čas na zotavenie po odbere.

Otázka 9: Čo môžem robiť, ak nie som vhodným darcom?

V prípade nevhodného darcu môže ísť o dočasný stav (z rôznych príčin) a po uplynutí doby potrebnej na vyradenie môžete byť znova zaradený medzi darcov.

Otázka 10: Platí sa darcom krvi?

Nie. Na Slovensku sa ľudia zúčastňujú darovania krvi dobrovoľne, bez akéhokoľvek nároku na finančnú odmenu.


Mohlo by vás zaujímať:

Takto prebieha darovanie krvi!

Ako sa využíva a spracováva krv od darcov?