Vedci našli kombináciu liekov, ktorá by mohla zaberať na agresívne nádory na mozgu

Imunoterapia v kombinácii s novými experimentálnymi lieky by mohla pomôcť ľuďom s agresívnymi nádormi mozgu.
nová liečba pre nádor na mozgu

Zdroj: Flickr.com

Kombinácia chemoterapie a imunoterapie

Najčastejším a nejagresivnějším mozgovým nádorom u dospelých je glioblastóm. Práve na neho sa zamerala štúdia britských vedcov, ktoré vedci predstavili na výročnom zasadnutí Americkej asociácie pre výskum rakoviny.

Celkom sa štúdie zúčastnilo desať pacientov trpiacich pokročilým štádiom tejto choroby, ktorých skúsili liečiť kombináciou chemo- a imunoterapie.

Konkrétne im podávali imunoterapeutickú látku s názvom Atezolizumab v kombinácii s novým liekom Ipatasertibom. Na liečbu veľmi dobre zareagovali dvaja pacienti. U jedného z nich dokonca agresívne nádor zrejme úplne zmizol.

Hlavná autorka štúdie Juanita Lopez poznamenala, že na tento typ rakoviny doteraz imunoterapie nezaberala. Prvé výsledky výskumu ale podľa nej naznačili, že liek Ipatasertib môže u niektorých pacientov viesť k tomu, že nádory budú voči Atezolizumabu zraniteľné.

Experimentálne liečba zafungovala u 59-ročného Hamisha Mykuru. Zhubný nádor mozgu mu lekári diagnostikovali v roku 2018.

Do štúdie sa prihlásil o rok neskôr, po tom, čo mu liečba zahŕňajúca chemoterapiu, rádioterapiu aj operáciu prestala zaberať a tumor sa rozrastal. Teraz, po viac ako dvadsiatich mesiacoch sa zdá, že nádor už nemá.

"Emocionálne cesta, ktorú som v posledných niekoľkých rokoch prešiel, bola dramatická. Vzhľadom na závažnosť mojej diagnózy je úžasné, že som stále tu. Niekoľko mesiacov po začatí experimentálnej liečby som mal pocit, že všetka nádej zmizla a že nádor opäť začal rásť. Operácia ale odhalila, že v skutočnosti išlo o zápal, ktorý spôsobili lieky útočiace na tumor, " povedal podľa serveru Guardian Mykura.

Autori štúdie poznamenali, že ich tak dobrá odozva prekvapila. Zdôraznili však, že výskum je ešte len vo veľmi skorom štádiu.


Prečítajte si aj:

Zlé sny sú cvičením pre mozog, zistili vedci. Človeku pomáhajú naučiť sa zvládať strach v reálnom živote!

Vedci potvrdzujú: Naozaj máme druhý mozog, ktorý ovplyvňuje náš úsudok , náladu a zohráva úlohu aj pri depresiách!