Ukrajinská medička Kateryna, študujúca na Slovensku: Po dvoch dňoch strávených na hraniciach som musela zostať doma, potrebovala som sa vyplakať a dať dokopy, bola som psychicky úplne mimo

Študenti Lekárkej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach pomáhajú utečencom z Ukrajiny priamo na hraniciach. Medzi nimi je aj pôvodom Ukrajinka, 22-ročná Kateryna Cholynets, ktorá na UPJŠ študuje všeobecné lekárstvo.
ukrajinská medička pomáha na hraniciach

Zdroj: TS UPJŠ, facebook Polícia SR

Študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach pomáhajú v súvislosti so situáciou na Ukrajine rôznymi spôsobmi - vyhlásili zbierku materiálnej pomoci pre užhorodskú nemocnicu, organizujú ubytovanie pre ukrajinských utečencov a dokonca trávia svoje voľné dni s utečencami na hraniciach.

Jednou z medičiek, ktoré pomáhajú s Intervenčným tímom Ministerstva zdravotníctva SR priamo na hraniciach je aj 22-ročná Kateryna Cholynets z Ukrajiny, študujúca na Lekárskej fakulte UPJŠ všeobecné lekárstvo vo štvrtom ročníku.

Informácia o tom, čo sa deje na Ukrajine ma zastihla vo štvrtok ráno, keď som sa chystala do nemocnice na cvičenie z chirurgie. Na Instagrame mi začalo vyhadzovať videá priateľov študujúcich medicínu v Kyjeve – neverila som vlastným očiam, keď som sledovala zábery s výbuchmi! Hneď som volala mame, ktorá žije 150 kilometrov od Užhorodu. Celá rodina hneď riešila, čo ďalej. Mamka pracuje ako vrchná sestra na internom oddelení v nemocnici a rozhodla sa ostať na Ukrajine, pretože v nemocnici je teraz najviac potrebná, no moja mladšia sestra, sesternice a teta sa rýchlo zbalili a vyrazili k príbuzným do Prahy. V priebehu krátkeho času som potom stretla na hraniciach stovky takýchto ľudí ponáhľajúcich sa do bezpečia,“ hovorí Kateryna.

Medička, ktorá sa na covidovom oddelení v Krompachoch celé mesiace stretávala tvárou v tvár so smrťou , si myslela, že po tejto skúsenosti už zvládne v živote všetko. A predsa ju život prekvapil tak, že sa cíti bezmocná.

Po dvoch dňoch strávených na hraniciach som musela v nedeľu ostať na internáte, aby som sa z toho všetkého spamätala. Potrebovala som sa vyplakať a dať dokopy, pretože som z toho bola úplne psychicky mimo. Organizovala som sprostredkovanie rôznej pomoci pre Ukrajincov, ale potrebovala som byť chvíľu sama,“ vysvetľuje študentka.

Prílev utečencov neutícha a s postupujúcimi bojmi v susedenej krajine sa dajú očakávať ďalšie vlny ľudí smerujúcich do bezpečia. Ako poznamenáva Kateryna Cholynets, je treba počítať s tým, že čím väčšmi bude Ukrajina krvácať, tým viac ľudí sa vydá hľadať pomoc za hranice a prichádzať budú to čoraz chudobnejšie osoby.

Viete, prvej chvíli sa spamätali dobre zorientovaní ľudia, ktorí mali po ruke nejaké financie a technické prostriedky na cestu, teda hlavne motorizovaní ľudia. Ale s postupujúcimi bojmi vytlačí strach z domoviny aj takých ľudí, ktorí sú na tom finančne horšie – no ich strach bude väčší, než ich bieda a neistota, kam sa v zahraničí podejú. Tí budú celkom stratení, no ja verím, že Slováci, ktorí ukázali svoje veľké srdcia, ich budú mať otvorené aj naďalej. Pretože Ukrajina bojuje za tvár celej Európy!“ zdôrazňuje Kateryna.