Asi musim mat dieta! :-(

Príspevok v téme: Asi musim mat dieta! :-(
musimbytmama

Je mi vseliak :-(
Presne ako hovori nazov temy- asi musim mat dieta!
Absolvovala som krvne testy na endometriozu a bohuzial, sestricka mi oznamila, ze sa musim dostavit na dalsi pohovor s lekarom. Presne viem, co to teda znamena. Laparoskopia, liecba a snaha o dieta. A to je ten problem! Mam 27 rokov, mam skveleho partnera, zamestnanie, ale i studium. Doplnam si studium tretieho stupna. S priatelom sme takmer rok, ale pozname sa dlho- roky sme boli najlepsi priatelia. Pytate sa kde je teda problem? Problem je v tom, ze ja sa na to vsetko necitim. Nechcem sa vydavat lebo musim, nechcem mat dieta lebo musim. Ja to vsetko raz chcem, ale asi nie teraz! Bojim sa ako zareaguje na to jeho rodina, kedze donedavna mal dlhy vztah, potom som prisla ja a po roku so mnou uz zacne riesit take vazne veci. Lubime sa a priatel sam navrhol, ze ak to bude treba, dietatko po liecbe skusime a aj sa vezmeme. Postavil sa k tomu krasne a hrdinsky. Ae aj tak sa bojim, aby nam to vydrzalo, ked teraz musime predbehnut nase spolocne plany a vsetko bude nie preto, lebo chceme ale preto, lebo musime. Tiez by som chcela dokoncit este studium a potom riesit toto. Ale choroba predbehla vsetko moje plany buducnosti a presunula ich na pritomnost. Som z toho dost na nervy a bojim sa toho. Bojim sa, ci sa dietatko podari, kde budeme byvat, z coho budeme zit a co dalej?

odpoved

Liečba endometriózy:
konzervatívna:
Základom je hormonálna liečba. Používajú sa hormóny - napr. gestagény, ktoré zastavia cyklické zmeny endometria a spôsobia atrofiu ložísk endometriózy. Ďalšou z možností liečby je užívanie hormonálnej kombinovanej antikoncepcie. Proti bolesti je možné použiť analgetiká.
chirurgická - operačná liečba:
Najčastejšie laparoskopickou cestou - odstránenie ložísk, koagulácia ložísk, odstránenie cýst, rozrušenie zrastov. V závažnejších prípadoch chirurgické odstránenie maternice, vajcovodov alebo vaječníkov.

ciciacka

ahojte, com na tom podobne,co sa tyka zdravotnych problemov - PCO syndrom- no zaroven uz by som chcela bejby velmi..tuzim po babatku viac ako po comkolvek.ale..som sama..bez ziadneho potencialneho vztahu..co s tym? :-))))))

zuziacik26

ano, ale po hormonoch umelych sice zmiernis endometriozu, ale budes mat problem otehotniet ked uz budes naozaj chciet..gyndos to myslel dobre..proste ked mas staleho partnera, vek idealny na dieta a chorobu ktora moze velmi skomplikovat pokusy o otehotnenie neskorsie, tak preboha je jasne ze posuniem plany a bude baby...ja mam kamosku co to riesila pokrokovo, nie tehotenstvom a teraz v 30tke je na tom tak, ze ma za sebou jedno mimomaternicove tehu, prisla o vajecnik, na druhom vajecniku jej kvoli vysadeniu hormonalnej liecby endometriozi narastli cysty a veru, o tehotestne len sniva :-((...nie vsetko najlepsie riesia hormony..priroda je silna a presadi si svoje a zial s vekom prirodzene plodnost klesa a problemy stupaju....a este dodam, endometrioza postihuje vacsinou zeny nad 25rokov..takze tak....nik netuti otehotniet 16rocne baby..ono s tym tehu je to skor dobra rada od gyndosa, nie ako to liecit, ale ako vobec mat raz dieta...

emira

datelinka, presne tak. Podla toho, co viem, sa endometrioza uspesne lieci hormonalnymi tabletami. Tiez sa pri ich uzivani "diriguju" hormony, nemusi sa ist do tehotenstva.

kasjdkla

podla mna to lekari mysleli skor tak, ze ak nebude mat dieta teraz tak neskor sa to "vdaka" endometrioze nemusi podarit + ze je tazsie otehotniet pri tejto diagnoze (+ riziko mimomaternicoveho teh.), takze ak by snazenie malo trvat niekolko rokov, 27 je uz vek kedy by bolo dobre zacat ...

datelinka

aj ja si myslim, ze to nie je riesenie. na cysty - tehotenstvo, na endometriozu - tehotenstvo... zavana to minulym alebo predminulym (?) storocim :-)
v tehotenstve sa prechodne zlepsi stav, pretoze sa zmeni hormonalna hladina.
najdi si modernejsieho lekara, ktory bude aplikovat sucasne poznatky vedy a vyskumu do praxe.

emira

Hm, len tak pre potvrdenie mojej pravdy som si zadala do google "how to treat endometriosis" a ako prve to vyhodilo vetu: "One of the biggest misconceptions about endometriosis is that pregnancy will cure the disease. Unfortunately this is not the case."

Takze asi tak... Odporucam navstivit viacerych lekarov, nespoliehat sa na nazor jedneho a urobit si na internete "search". Nielen sa pytat dievcat, do ktorych hustia ti isti gyndosi.

renča

tak ja ti držím palce aby ti všetko dobre dopadlo, obavy pominuli a ak budeš mať to bábätko, tak aby bolo zdravé, krásne a robilo ti len a len radosť

musimbytmama

Ano, problem je pre mna relativny vyrieseny, len som sa skor potrebovala vystazovat resp. dat zo seba svoje pocity..

musimbytmama

Na to ti bohuzial neviem odpovedat. Aj na forach som sa stretla hlavne so skusenostami bab v mojom veku. No mam taky pocit, ze ked maju male baby silne menstruacne problemy, riesi sa to antikoncepciou a inou hormonalnou liecbou. Ale kedze ja som vo veku kedy to mozem riesit takto, je to asi prirodzenejsi pristup. Ked som sa pytala sestricky ci by bolo mozne odlozit liecbu a cely proces o pol roka, povedala, ze ona by to neriskovala. Okrem toho, ze vidi casto nestatsne mamicky, predpokladam, ze si spomenula aj na tie nestastne, co by chceli byt mamicky.