Titul PhDr

Príspevok v téme: Titul PhDr
cajik

Mam tak trochu zmatok v tom Phd a PhDr. Je to tak, ze Phd sa ziskava za doktorandske studium, ked doktorant musi chodit ucit, pisat prace, atd / a PhDr sa ziskava za napisanie rigoroznej prace? Cize len by som napisala pracu a mam titul?

A ake vyhody su z toho, keby som bola PhDr ? Myslim tym v normalnej praci - keby som nechcela ucit na vyske.

Mam prezyvku

ATIDE/ESMERA
Kristejezisi!!! Ja len verim a dufam, ze svet nema viac takych "megafundovanych", "vzdelanych pravom", teda ozaj "INTELIGENTNYCH", lebo zanik je ovela blizsie, ako ocakavam....
Ty si uplne presny priklad tych, ktorí nejaku tu skolu dali, no to je tak asi vsetko... Ak chapes. Co asi nechapes... Isteze :)

Liquid;

Celé malé doktoráty sú vlastne len výmyslom nášho stredoeuropskeho priestoru. Myslíím, že v ČR, SR a možno v Polsku, Madarsku ich ešte "berú", ale v zahraničí ako niekto spomínal to neakceptujú. Ak sa nemýlim, tak to komunisti zaviedli účelovo...

JohnyX

PhD. studium trva interne 3-4 roky, externe max 5 rokov. Ide o studium, absolvent ziska PhD., resp. ArtD. Ziska zaroven 3. stupen VS vzdelania (Bc.-1.stupen, Mgr/Ing/MUDr./MDDr.-2.stupen). Hovori sa tomu aj tzv. velky doktorat, nie je to vsak zakonom uznane pomenovanie. Titul PhD. je uznavany spravidla celosvetovo a z vlastnej skusenosti viem, ze s tym neboli najmensie tazkosti ani v exotickych krajinach. Ziskat titul PhD. znamena dalej studovat - plnit ulohy stanovene v studijnom plane, podla zamerania a formy studia aj viest napr. seminare, pisat odborne clanky, vystupovat na konferenciach, zucastnovat sa prednasok a pod. Aktivit je velmi vela, vsetky su hodnotene kreditmi. Priblizne v strede studia su dizertacne skusky = odborne skusky, kde sa zaroven obhajuje tzv. minimovka - cca 20-30 stranovy projekt dizertacnej prace, ktory ma vsak uz aj jedneho oponenta. V dalsej casti sa pracuje hlavne na samotnej diz. praci, ktora sa obhajuje na zaver. Zaverecna obhajoba, co je velmi skreslene pomenovanie trva cca 1-1,5 hodiny. Po napisani sa pripravuje aj autoreferat, oponenti su traja. Aj po uspesnej obhajobe je potrebne cakat na schvalenie vedeckou radou univerzity. Je to cely proces, casovo aj finance narocny, rovnako aj na vedomosti.
Tzv. maly doktorat - PhDr., PaedDr., JUDr. a pod. - nejde o studium a ani o vyssie vzdelanie, v jeden den sa kona obhajoba rigoroznej prace aj rigorozna skuska z niektorych predmetov (podla zamerania), pricom absolvent ma stale 2. stupen VS vzdelania. Rigorozne konanie je mozne len u absolventov Mgr. studia (Ing. nie). V zahranici je tento titul pomerne neznamy, uznava sa len ako rovnocenne vzdelanie - teda Mgr./Ing. V nasich koncinach sa robi predovsetkym z hladiska image (pan doktor...), no v zahranici je toto oslovenie pre cloveka s rigo titulom nezasluzene (v porovnani s PhD. aj u nas).

ATIDE/ESMERA

No, tak podľa toho, čo viem, Ďatelinka naozaj šíri bludy. Titul Mgr. sa rovná titulu Ing. dĺžkou aj kvalitou štúdia, kým tituly PhDr, JUDr. a pod. sú vyššie ako titul Ing. A titul Dr. Ing. alebo Ing. pred menom a PhD. za menom sa rovná titulu Dr. alebo Mgr. pred menom a PhD. z amenom, teda veľkému doktorátu. Neviem, či je rigorózne konanie aj na technických školách, ale PhD. tam majú, možno si to však písať aj ako Dr. Ing.
Dúam, že som vás tým nedomotala.

swistica

datelina, prosim ta nesir tu bludy. To co si napisala ako porovnanie doktorandskeho studia pre Mgr. a Ing. je totalna hlupost!!!

ATIDE/ESMERA

Tak ak Ti ja môžem poradiť, tak sa vykašli na tituly. ZOstala som po výške nezamestnanaá, amôj magisterský titul nikoho nezaujíma. Odjakživa som chcela byť PhDr, ale keď som sa dočítala, že okrem napísania práce musím sa ešte naučiť skoro všetko to, čo na štátnice - študovala som totiž dejiny, a na štátnice sme toho mali kvantum - tak ma prešla chuť. Chcela som PhD, ale externe to fakt nemá význam, ako tu už písali ľudia.
Ja si už asi PhDr. nespravím, už sa mi ani nechce, ani nemám čas, tak uvidíme. Ja Ti to neradím, zbytočná strata času. Ja radšej uvažujem nad druhou výškou popri zamestnaní, kde by som sa uplatnila.

Giuseppe

Len pre zaujimavost titul PhDr. PaedDr. v zahranici nepoznaju. U nas maju vyznam pre ludi v skolstve, ako tu bolo spomenute titul nahradza kvalifikacnu skusku. Ak neucis zbytocne vyhodis peniaze za rigoroznu skusku. Niekde v sukromnej firme to nevyuzijes.
PhD., 3. stupen VS vzdelania, ma vyznam ak niekto ma zaujem ostat na vysokej skole, pokracovat spravit docenturu, podla mna aj tento titul je pre bezneho cloveka je zbytovny.

zuzula12

Ja chcem len opravit BEB ... titul PhD. pre ucitela nahradza teraz aj prvu aj druhu kvalifikacnu skusku ... uz si nemusi zbierat kredity, automaticky je zaradeny do vyssej platovej triedy (ekvivalent 2. kvalif, skusky) ... viem, lebo o tom uvazujem .. :)