mamografia

Príspevok v téme: mamografia
lyzicka

mam 20 rokov a vsade pocuvam, ze vsetky zeny bezohladu na vek by mali chodit na preventivnu mamografiu prsnikov. Zaroven vsak citam, ake je to skodlive a nepresne a dokonca aj o tom, ako lekari liecia aj tie pacientky, ktore maju tzv. "neskodny" typ rakoviny prsnika a zbytocne im nicia telo takymi silnymi liekmi. Chcela by som byt dosledna a dbat o svoje zdravie, mat dobry pocit a absolvovat take preventivky, ale na druhej strane sa bojim, ci to naozaj neskodi. Ani neviem, ci je to spoplatnene, alebo ci mam narok na take vysetrenie ako 20-rocna. Ak niekto o tom vie viac, odpiste, vdaka.

Ria45

lyzicka
preventívnu prehliadku u gynekolóha by si mala absolvovať každý rok máš na to nárok a máš to hradené zdrav.poisťovňou. Po samotnom vyšetrení gynekológon ti môže urobiť stery z krčka maternice, ktoré sa robia kvôli včasnému zisteniu rakovinových buniek ,opakujú sa každé tri roky,potom ti môže urobiť to USG,
/čiže ultrazvuk alebo sono ,to je to isté/robí sa aj zo spodu, ale to len vprípade ak je nnejake podozrenie,ináč sa to robí zvrchu cez brucho, nič hrozné.
Na mamograf prsníkov ťa tiež posiela gynekológ ale mladšie ženy ako 40 veľmi nie, ale ak mas problem a po dohovore s gynekológom tak ťa tam pošle, všetko záleží od lekára.

Aduliena

Lyzicka: Mamografia a preventívka nie je to isté. Mamografia je vyšetrenie prsníkov a naozaj sa robí väčšinou nad 40 rokov. Preventívka je vlastne prehliadka. Prehliadka, pri ktorej lekár zisťuje, či si zdravotne v poriadku.

mmimka

Ahojte,tak ja sa chystam a o par dni na mamografiu. Odporucanie na to dava gynekolog ako uz niekto nizsie spominal,ale neviemci len na vyziadanie alebo az ked si najdes,popripade on ti najde,hrcku v prsniku.Je pravda,ze velmi na toto vysetrenie nechu davat odporucanie mladym dievcatam,ale v dnesnej dobe mam pocit,ze omnoho viac mladych trpi takymito vecami ako starsie zeny.ja mam tiez 20 rokov..

lyzicka

dakujem za prispevky. Takze si to zhrnme. Mamografia a preventivka nie je to iste? alebo preventivka je ten ultrazvuk? a co je to vlastne usg?
EMA a tebe robil to vysetrenie gynekolog? alebo ta poslal niekde inde? a na zaklade coho ti robili to vysetrenie, len tak alebo musis mat podozrenie, ze nieco nie je ok? dakujem

Ema132

ja mam 19, bola som asi pred mesiacom na poslednej preventivke a prsniky mi vysetril ultrazvukom, pytala som sa ho na to a povedal mi, ze zeny v mladom veku nemaju problemy s prsnikmi, mamografia je od 40 rokov

lili8

mamografia sa robi zenam po 40-ke,ani sa neodporuca robit zenam mladsim ako 40 rokov, USG a MMG su dve rozlicne vysetrenia. Na MMG chodia zeny po 40-ke kazde 2 roky, ak maju v rodine rakovinu prsnika, tak kazdy rok, napr.(mama ma rakovinu, tak dcera ako prvostupnova pribuzna ma zvysene riziko ochorenia), tak dcera bude chodit na MMG kazdy rok, na USG vysetrenie prsnikov sa chodi kazdy rok. Na preventivne vysetrenia sa chodi preto, aby sa pri vysetreni odhalil este predrakovinovy stav, ktory sa da uspesne vyliecit. A kazda zena si ma robit pravidelne palpacne vysetrenie prsnikov, a ked zisti, ze nieco nie je v poriadku, tak navstivi lekara.

jajka001_

sono je vysetrenie ultrazvukom, je to setrnejsie, vraj aj nepresnejsie. mamografia je to čo ti stlačia prsníky. podla niektorych tak vzniknu trhlinky a v nich potom nádory. tak nikdy nevies :)
môžes sa samovyšetrovať , po kazdej menstruacii. a zisti ci ste mali v rodine rakovinu prsníka. ak nie, bud kludná. raz za rok na sono, to je zdarma - malo by byť