Trestne oznamenie na CZ net. obchod

Príspevok v téme: Trestne oznamenie na CZ net. obchod
cookieza

asi pol roka dozadu som si cez internet objednal tovar (cca.3000 SK), aby som nemusel platit poplatky za prevod v banke tak som dal susedovy peniaze a ten to zaplatil na ceskej poste(potvrdenie mam), a nastali dake problemy s dopravou vraj tam nebola zahrnuta. proste to skratim od zaciatku som s majitelom pisal ze dobre nech mi posle peniaze na ucet suseda ze tam ma ucet a bude to mat bez poplatkov, ale samozrejme to poslal na ine cislo uctu a odvtedy so mnou nekomunikuje. Tak som poslal podnet na cesku obchod. inspekcii aj s vypisom komunikacie z ICQ a mailu, ale on mi napisali len ze musim podat trestne oznamenie ze na oto pravomoc nemaju. Tak by som rad vedel ako mam ja(SR) podat trestne oznamenie na CZ fyrmu, to musim ist do ciech na policiu?? a nebudu to riesit len ako priestupok ked je to "len" 3000 SK ??

iwi_ka

Výhodu má občianskoprávna žaloba takú, že aj keď nepôjde o trestný čin, stále môžeš v civilnom spore vyhrať - samozrejme, pokiaľ svoje tvrdenia dokážeš.
Keď žalobu podáš na Slovensku, je to výhodnejšie, čo sa týka cestovania a proces sa bude riadiť slovenským právom. Otázne je podľa akého by sa rozhodovalo - pretože ide o vzťah s medzinárodným prvkom. Získaš rozsudok, ktorý si necháš v Čechách uznať - čo je vzhľadom na EU už len formalita.

cookieza

pohrozil som mu ze ak nebude komunikovat budem to riesit inou cestou a este to chcel hodit na mna ze poda trestne oznamenie na mna za podvod :D
a v aky je vyhoda v tej opcianskopravnrj zalobe? bude to mat rovnaky ucinok ked to podam u nas?

iwi_ka

V prvom rade by si podaval trestne oznamenie na majitela a nie na firmu. Podat ho mozes pisomne postou na policii alebo statnom zastupitelstve: www.mvcr.cz
Ale na Tvojom mieste, by som majitelovi pohrozila este sudom a ak chces spat svoje peniaze, tak je lepsie podat obcianskopravnu zalobu. Tu ako spotrebitel mozes podat na Slovensku.