Výčitky svedomia

Príspevok v téme: Výčitky svedomia
SandraMaria

...kvôli mame.
Sme traja súrodenci - ja, sestra a brat. Naša mama je na nás veľmi naviazaná. Oná má dosť ťažký život s naším otcom - on má svojich krčmových kamarátov a viac ho nezaujíma. Nemá potrebu nejak s nami komunikovať, max. tak skritizovať. Najprv sme sa to snažili nejak riešiť, ale keď je snaha len z jednej strany, tak je to ťažko. Naučili sme sa s tým nejak žiť, fungujeme tak nejak vedľa seba, ale nikto s ním už nič riešiť nechce. Nie je nám to nikomu príjemné, ale zdá sa, že nateraz to inak nejde.

Ale problém je, ako som povedala, naša mama. Keďže otec ani s ňou moc nekomunikuje, nehovoriac o nejakých spoločných akciách, tak ona je veľmi naviazaná na nás troch. Lenže my už všetci máme okolo 25 rokov = máme svoje zamestnania, štúdium, záujmy....Iste, keď je čas a príležitosť, tak sa mame venujeme, rozprávame sa s ňou, vymýšľame spoločné aktivity...so sestrou sa snažíme vymýšľať niečo, čo by ju zaujalo, čím by si vyplnila čas, ale ona akokeby ani nechcela....keď má všetko porobené okolo domácnosti, tak si max. prečíta knihu,ale veľakrát sa mi stalo, keď som prišla domov neskoro večer, našla som ju sedieť potme v kuchyni (otec zrejme niekde na poháriku) a bolo vidieť, že plakala, ...alebo ju vídam chodiť od okna k oknu a hľadieť do prázdna....a to mi trhá srdce a mám potom výčitky, že sa jej viac nevenujem...ale ide o to, že aj ja (aj my) máme "svoj život" a nemôžeme byť predsa stále s ňou a nikto nemôže za to, že je otec taký, aký je....a nijako ju nedokážeme presvedčiť, aby sa niečomu venovala, čím si vyplní čas, niečomu, čo ju bude baviť....už niekedy mám strach jej aj pomôcť s niečím v domácnosti, lebo potom zase ona nebude mať čo na práci....
Neviem, čo....čo robiť?
Stretli ste sa s niečím podobným?

SandraMaria

Mama normálne pracuje, je zamestnaná...ide len o voľný čas, ktorý jej zostane aj popri práci okolo domácnosti a víkendy...
To je to, že nech pre ňu vymyslíme hocičo, ju to nijak nezaujme, skúšali sme fakt všeličo...
A kamarátok má len zopár a aj tie sú príliš ďaleko - to bola, myslím, chyba, ktorú urobila, že bola naviazaná len na svoje deti a nevenovala sa dosť sebe samej - a teraz deti vyrástli a ona ostala sama.
Rozvod by nič nevyriešil, lebo bývame v dome , ktorý spoločne nadobudli a v prípade rozvodu by ani jeden nemal toho druhého z čoho vyplatiť, čiže by aj tak museli bývať pod jedno strechou...a otec má zatiaľ ešte toľko rozumu, aby nezačal robiť problémy s peniazmi.

Ale aj tak ďakujem za nápady :-)

hmmmmmmmmmmm

sandra maria, kupte jej psika:-)n
nejake spolocenske plemeno, tie sa rychlo ucia povely a su velmi naviazane na svojich panov:-).inac znie to podobne ako nieco co som ja prezivala:-(takze chapem.ja som teraz v zahranici,ale mamina sa nedavno prestahovala a byva v tom istom dome ako sestra/kazda v inom byte/tak so rada,ze aspon niekto je nablizku.

proserpina.

to musí byť ťažké, aj pre ňu aj pre vás. A zamestnanie nemá? Alebo aspoň nejakú brigádu nech si nájde, možno by prišla na iné myšlienky, alebo kamarátky?
Ja by som odporučila trebárs internet (ak ovláda počítač), veď pri pc čas uteká strašne rýchlo..nvm možno je to blbosť to mi len tak napadlo...alebo prihlásiť sa na nejaký kurz?
Verím že pohľad na mamu, ako sa trápi je veľmi bolestný.
Treba aby sa nejako naštartovala, zmenila životný štýl.
Neviem bližšie o vašom otcovi, ale nebolo by pre ňu lepšie, keby sa rozviedli? Nebola by prvá ani posledná. Takto sa zbytočne trápi kvoli otcovi, určite to ide aj do peňazí...Aj naši sa rozviedli lebo otec bol okrem iného alkoholik, robil nám len dlhy a problémy a po rozvode je všetko ok.
Je mi to veľmi ľúto a držím palce aby sa to zlepšilo.

kafe

SandraMaria, aj koňa môžeš priviesť k vode ale nedonútiš ho napiť sa. Takže keď sa mamina nechytá, nemá záujem venovať sa čomusi.. je to jej voľba. Žiaľ. Nemáš mať prečo výčitky, je dospelá. A to čo robíte pre ňu je fajn. Len sa snažte o zlatú strednú cestu - pomôžte vyplniť voľný čas keď sa dá, ale nie na úkor vášho života.
Mohla by niekde pomáhať ako dobrovoľník v rámci charity - roznášať obedy, pomôcť niekomu v domácnosti.. zároveň by si tak možno aj s niekym pokecala. Skús sa popýtať v Červenom kríži, na Mestskom úrade či nepotrebujú dobrovoľníkov.