moja pyschika si so mnou robi o chce...

Príspevok v téme: moja pyschika si so mnou robi o chce...
v1erka

..doslova. Mam dost problemov co sa tyka psychiky. Teda - nieco mi je (bolest,choroba,..) a doktori na nic nepridu - ja viem ze je to psychicke, ze si to nahovaram ale netusim co s tym. Nedokazem sa koncentrovat na nejaku cinnost - hlavne v skole - na rozmyslanie, udrzat pozornost. Stale mylsim na urcite veci (napr. ze mi zomre mama - ja viem ze ot raz pride a ze na to nemam mysliet ale jednoducho sa to neda), ja to vlassnte neviem ani opisat. Ked sa so mnou nieco deje, poviem si ze je za tym nieco psyhcicke( nie vzdy) a poviem si-nemysli na to!!a ja sa snazim..ale stale na to myslim. aj ked idem behat aby som sa odreagovala..stale..stle si hovorim ze ma neboli hlava - ale podvedome si uvedomujem ze si to len nahovaram a t hlava ma boli....ja som sa asi stratila sama v sebe....:(

- mira

Vierka, mozog a nervový systém je systém, ktorý pracuje bez odpočinku, či spíme alebo bdieme. Je náročný na energiu a hlavne na jej rovnomerný a stabilný prísun. Kedysi sa uvádzali údaje, že potrebuje 2 kcal za minútu. Takýto rovnomerný prísun energie je podmienkou pre vyváženú činnosť psychiky.
A teraz k príčinám tvojich problémov. Jednoduchý cukor, zdroj enetgie pre mozog, ktorý prijímaš v potrave sa netrávi v tráviacom systéme, pretože už ho netreba štiepiť, ide hneď do krvi a inzulín ho odnáša do buniek. Je to rýchly proces, pretože sa nezdržuje zdĺhavým trávením. Ak jednoduchých cukrov zješ viac, viac sa ho odovzdá bunkám, viac sa vylúči inzulínu. Lenže posledný vylúčený inzulín už nemá k dispozícii cukor, a tak vyvolá hlad, resp. ďalšiu túžbu po cukre. Vznikne deficit, nerovnováha. Mozog po predchádzajúcom nadmernom množstve ho má zase nedostatok. Takéto kolísanie hladiny cukru a kolísavý príjem poškodzuje mozog a celý nervový systém, psychiku. Preto sa nám zdá že raz sme plní elánu a eufórie, neôžeme sa sústrediť na bežnú činnosť a po čase sme psychicky na dne.
Okrem toho cukor odoberá z tela B vitamíny, ktoré sú podmienkou správnej činnosti nervového systému.
Jediným riešením je stabilný prísun cukru pre mozog, a to je možné len polysacharidmi, ktoré nie sú obrusované a zbavené B vitamínov a vlákniny. Trávia sa pomaly a dodávajú nám cukor plynule bez výkyvov.
/Ryža natural, pšeno, pšenica ,raž, ovos, pohanka, kukurica/