Vedecký výskum

Príspevok v téme: Vedecký výskum
katka24

Čo si myslíte o práci vo vedeckom výskume? Ak by som chcela ísť do výskumu tak v čom by pozostávala moja práca v prípade, že by som mala vyštudovaný matfyz? Viem, že skúmanie niečoho ale čoho? Dúfať, že práve ten výskumný tím, v ktorom by som bola by na niečo vôbec prišiel je asi trochu naivné. To by som bola platená za skúmanie niečoho a nakoniec by som aj tak na nič neprišla alebo ako?

0vecka

nejako som to necital a je to stara tema ale ono nieco vyskuma skoro kazdy vedec... akurat ze malokto spravi nieco prevratne...

steeve8

Cauko cauko.
katka24 Uz si na skole? Mozes dat zopar info ze co a ako sa ti tam paci? AKurat posielam prihlasky.

Akurat vyplnam prihlasku na UK a sam neviem ci mam dat matiku, fyziku alebo informu. Teoreticka matika ma zaujima ale ovela viac ma bavi ked to uz mozem niekde aplikovat. Nechcem vsak byt zamerany na financnu oblast. Riesit peniaze pre peniaze mi pride trochu mimo.. tuzby mojho poslania na tejto zemi :D verim ze to chapete. Matematika ma hlavne bavi aplikovana do fyziky a informatiky. Ale nechcem cisto sediet za pc. Laka ma to k tej fyzike. Hlavne by som sa chcel opytat na to ako to j s platom napr. takeho pracovnika pre Cern. Dik :)

arnie11

Heatherka
Ano, suhlasim ze na titulovanie si potrpia ludia co to nemaju az tak zasluzene. Ja ked som studoval, tak u nas pouzitie nizsieho titulu vyucujuci presli bez povsimnutia. A ako doktorandi sme bezne tykali nasim skolitelom o 10-15 r. starsim. A nasli sa aj docenti cca o 25r. starsi co nam navrhli tykanie. Ale boli to ludia co mali titul zasluzene a nebol to pre nich ciel, ale prostriedok aby mohli robit to co ich bavi - vedu. Treba si vybrat skolu/odbor co ma uroven. Da sa predpokladat ze potom aj vyucujuci budu na urovni (aj ked nemusia byt vsetci).

Heatherka

Podla mna o titule sa bavia ludia, ktori nedokazali nic ine iba ho ziskat. Ziadny vysku=um , nic. Moja skusonesot je, ze vystudovani ludia, co ucia na VS si potrpia na titul a to velmi. raz nam dokonca vytkli na prednaske, ze zle oslovujeme :D ze oslovujeme nizsim titulom a nie vyssim,ktory bol ziskany len teraz. avsak vedci, co nieco dokazali, vedu nejaky vyskum a spolupracuju so zahranicim na titul si nepotrpia, dokonca na cviceniach mame pocit, ze sme si seberovni, nepotrebuju si naviac dokazat.

niekedy titul neznamena skoro nic, ak si ho clovek nevie nijako obhajit.a ak ho samozrejme nevie nijako vyuzit.samozrejme uznavany vedec bez titulu asi neexistuje :)

arnie11

david23 Slovenska neodborna verejnost uznava ine celevriti a nie vedcov. Ci uz s titulom alebo bez titulu (ale neviem o ziadnom sucasnom vedcovi bez titulu). Vzdelanie a veda na Slovensku nie su v ucte.
Neustale vsak zamienas vzdelanie a titul. To nie je to iste. Mozno keby si si vybral lepsie skolu, pochopil by si to.

david23

arnie11: skús mi uviesť meno súčasného vedca, ktorý má titul a na Slovensku sa preslávil a je známy a uznávaný slovenskou neodbornou verejnosťou:-)

arnie11

david23 To nie su predsudky. Zivim sa vedou uz nejaky rok a viem ako to funguje. Pod vzdelanim nemyslim titul pred a za menom, ale nadobudnute vedomosti, skusenosti a rozvoj analytickeho myslenia, logiky a mnohe ine. Pre "zazratych" vedcov su tie tituly len vedlajsim produktom. Aj ked niekedy dolezitym napr. pri ziskavani prostriedkov na vyskum. Ked si presvedceny ze vzdelanie je nepotrebne, skus mi uviest priklad nejakeho sucasneho vyznamneho vedca (napr. fyzika, biologa, chemika ...) co nema VS, PhD.

david23

arnie11: citujem,,Ako si predstavujes participovanie vo vede bez adekvataneho vzdelania?" toto sú presne tie predsudky, ktoré sa rozbíjali po komunizme. ako keby vysoká škola dávala patent na rozum. Už dávno sme v dobe, kedy vš niečo znamená len vo verejnom sektore. dnes už ide o to, kto je skutočne schopný a nie, či má diplom. Sám viem, že vš štúdium je absolútne o ničom, pretože si nútený sa niečo na skúšku nabifliť a týždeň po skúške si už nič z toho nepamätáš a práve tu majú výhodu tí, ktorí to majú ako záľubu a vzdelávajú sa vo svojom voľnom čase, preto si myslím, že taká katka24 (ak ju zaujíma veda telom a dušou) má v 19tke väčšie vedomosti a prehľad o problematike, ako nejaký absolvent, čo študoval len kvôli titulu.
Píšeš, že spolupracujete SO súkromnými firmami a na čo tam je potrebný Vš titul? jedine ho musí mať ak tak garant projektu, nie jednotlivec v tíme... Zbytočne to budeme ďalej rozoberať, pretože každý z nás má na to iný pohľad. Ale prikláňam sa k tomu, že ak by študovala skôr niečo s organickou chémiou, biochémiou, tak má oveľa väčšie možnosti v uplatnení sa vo výskume.

arnie11

katka24 Ja robim vela s PC, mal som nejaky kurz programovania ale neviem to. Obcas by to bola vyhoda vediet, ale da sa aj bez toho. Staci mi ze sa lahko ucim pracovat s uzivatelskym software.
Nestudoval som na Matfyze (aj ked mal som par vyucujucich odtial). Neviem ako je to dnes, ale co viem pred par rokmi studenti Matfyzu boli jedni z mala na Slovesnku kt. sa vyjadrovali s respektom o svojich uciteloch, o ich odbornej urovni a ferovom jednani, neponizovani studentov. Samozrejme aj tam sa mozu najst vynimky, ale clovek co ma profesuru za nieco (e.g. desiatky az stovky publikacii a citacii v karentovanych casopisoch) si nepotrebuje zdvihat ego nezmyselnym buzerovanim studentov ako je to bezne na niektorych VS na Slovensku.
Vyberaj skolu podla toho co Ta bavi a v com si dobra. Ak budes v niecom dobra, uplatnenie v zivote najdes.