Minimálna teplota na pracovisku - v škole.

Príspevok v téme: Minimálna teplota na pracovisku - v škole.
Cézar

Dobrý deň, rád by som sa spýtal, či existuje legislatívny predpis, ktorý určuje minimálnu prevádzkovú teplotu prostredia na pracovisku, resp. v škole. Moja priateľka totiž študuje už štvrtý rok na nemenovanej vysokej škole a jej vyučovanie prebieha spravidla v prednáškovej hale, v ktorej je jednoducho povedané zima. Priateľke sa tiež relatívne často objavujú problémy ktoré by mohli byť spôsobené práve týmto nevhodným študijným prostredím - prechladnutie obličiek, nachladnutia, ochorenia močových ciest atď.
Študenti už viackrát vyjadrili nespokojnosť so spomenutými podmienkami, avšak ich pripomienky ostávajú bez povšimnutia. Okrem iného som sa dnes zúčastnil jednej z prednášok a musím konštatovať, že teplota v učebni bola pozoruhodne nízka, a som presvedčený o tom, že súčasné podmienky ktoré škola študentom ponúka sú neprípustné.

Mojou otázkou teda je, či existuje právny predpis, alebo nariadenie určujúce minimálnu povinnú teplotu na pracovisku, resp. v škole. V prípade že áno, kde by sa mali študenti obrátiť aby došlo k náprave súčasného stavu?

barunka

jáááj, tak v žiline predsa musí človek rátať so zimou, čo ich budú v škole rozmaznávať. kto chce teplo, nech ide na juh :-))
ale vážne, držím prsty, nech sa podarí dosiahnuť zlepšenie. len škoda že takmer na konci zimy. v máji bude iste lepšie ;-)

ano.

ak uniza tak chapem :-D to boli casy ked sme na prednaske sedeli v zimnej bunde a niektori aj v ciapkach a saloch :-D vysledok? pokial neboli vonku lepsie teploty sa nechodilo na prednasku..

Magy

samozrejme ze existuju presne pravne predpisy na pracovne podmienky.

prislusny zakon je tu:
www.zbierka.sk

vyjadrenie pravnika k podobnej otazke:
www.poradca.sk

podobna tema sa riesila aj na tomto fore:
www.porada.sk

Riesit je to nutne zrejme priamo na ministerstve skolstva. Pripadne cez nejaku hygienicku inspekciu, ale to fakt neviem naisto, nezijem na slovensku.

barunka

Sedenie na prednáške je zatriedené podľa energetického výdaja (administratíva, minimum fyzickej aktivity a pod.) do triedy 1a, pre túto platia podmienky tepelnej mikroklímy v chladných obdobiach roka optimálne 20-23°C a prípustné teploty 20 až 26°C.
Potrebuješ ale výsledky merania podľa presne daných podmienok certifikovaným orgánom, nestačí jednorazovo odmerať izbovým teplomerom. Možno by stálo za to kontaktovať RÚVZ.
Odporúčam lepšie sa obliekať, dievčatám vidno pupky a zadočky na prednáškach, takže nech si dá obličkový pás, alebo teplé gate a zakaše tielko ;-)
Mimochodom, o záťaži teplom a chladom hovorí nariadenie vlády 247/2006.