Je prehľadávanie histórie dieťaťa na počítači narušenie jeho osobnej slobody?

Jessi_1111

Nie, myslím si, že to v žiadnom zákone nie je. Ale keď existuje medzi rodičom - a dieťaťom niečo ako dôvera, (opakujem,) , tak to nie je nutné...:)

ika211

Iny nazor tu napisu deti a iny rodicia, deti pochopia, co prezivaju rodicia, az ked nimi same budu, to je zbytocne sa hadat

lost

inac k tomu pokru, je to svinstvo :D
priemerny clovek ma asi 1% sancu, ze skonci v pluse, tak cca 97% ludi na tom aj tak dlhodobo prehrava..
osobne som s tym prestal asi po 1 roku :)
a tie "raz dolu raz hore" boli tak extremne, ze jedine viera v matematike ma udrzala pri pricetnosti :P
len tak pre predstavu, neni problem prehrat za par minut x-mesacnych platov, alebo rocny plat :) tak isto naopak, vyhrat.. ale eventualne to cloveka podla mna polozi k zemi..

ale preto som sa pytal, ci by si to bez mihnutia oka detom zakazala, alebo ich nejak v tom podporovala.. tj. nech sa hraju, ale s limitom, alebo proste neviem :) to by bolo na dlhu debatu.. pointa je, ako zistit, ze bude dostatocne stastlivy na to aby nepatrik k tym 97% co tam prehravaju :)

ale ten poker mala byt skor len metafora na celkovo "nie 9-5 pracu" tj. tak isto ako umelci, atd.. tiez ich drtiva vacsina len straca cas a peniaze..

i ked osobne som za nieco medzi tym, tj diverzifikaciu, tj. naplne sa ucit a mat vzdelanie a potom brat poker / umenie len ako vreckove, bez ohladu na vysku vyhry/prehry.. lenze toto chce extremnu disciplinu osobnosti :)

lost

hmmmmmm, inac napadlo mi, mozno aj moj pes preziva "obmedzenie slobody" ked ho v meste davam na kratke voditko :D
obcas ho mam na volno, bez voditka a ked je chodnik 50cm uzky a vedla idu auta prakticky 20cm od chodnika, ktore idu 30-50kmh, tak je to neprijemny pocit :)
pretoze AK sa pes rozhodne otocit sa smerom na cestu v ten pravy cas/moment (tj. ak je auto presne tolko sekund pred psom, ako psovi bude trvat sa hodit pod auto), tak prpste fyzikalne nemam sancu zareagovat a zastavit ho, lebo toto cele sa moze stat za 500ms, milisekund, tj za 1/2 sekundy a jedine co uvidim je pes odskakujuci od 1,5tonoveho predmetu ktory do neho narazi energiou 100 000 Joulov, tak to je ekvivalent zdvihnutia 100 ton do vysky 1 metra.. co je tazke si predstavit, ale je to proste vela :D
sice by sa kedze ma len 4kg pravdepodobneo drazil a prezil prakticky bez nasledkov, mozno nejake vnutorne krvacanie atd..
ale nie vzdy mam naladu ho nechat navolno :)
pointa je - je to cisty gambling, prakticky ako ruleta, lenze na stole nie su nahraditelne peniaze, ale jedinecny pes..

nj, kaffik, nieco pravdy na tom obmedzeni asi mas :P :)

kafe

lost, tak ako majú svoje muchy rodičia, dopúšťajú sa aj chýb vo výchove. Spomínal si, ako ti prehrabávali izbu a že ti vadilo, ako ti nedôverujú. Ale ja vidím na ich správaní ako im na tebe záležalo, báli sa o teba (úplne rovnako ako ty o nich) a až časom sa naučili nestresovať a nekontrolovať toľko (možno zas pri bráchovi prešli až do druhého extrému, nemám pravdu?). Vieš, každý jeden rodič bol raz dieťaťom a bol vychovávaný. Ale ani jeden mladý bezdetný človek nevie aké to je mať deti, byť za ne zodpovedný, ako to bolí, keď sa tvoje dieťa zraní/ochorie/ubližuje si kvôli svojej sprostosti.. a nikto normálny tú bolesť nechce prežívať, preto jej radšej predchádza, nech to vyzerá akokoľvek obmedzujúco.
Je zaujímavé, že MLADí sa dožadujú slobody a dôvery, ale sami nie su schopný svojim snáď aj trochu inteligentným rodičom dôverovať (že im chcú dobre) a pocítiť na vlastnej koži slobodu výchovy, ktorú si rodičia zvolili. To, ako budú rodičia vychovávať je jednoducho rozhodnutie rodičov a nie detí. Samozrejme že existuje kopa rodičov, ktoré si na deťoch riešia svoju vlastnú neschopnosť, nesplnené sny či komplexi, tlačia ich do vecí, ktoré chceli robiť oni, alebo ich prehnane obmedzujú až ničia. Ale aj keby mládež o niečo hodnotné/potrebné prišla kvôli prehnaným obmedzeniam, radšej nech to zažijú/skúsia neskôr ako by sa mali rozbiť a dávať do poriadku dlhý čas, prípadne sa nedali do poriadku vôbec. "Kto chce kam pomôžme mu tam" platí jednoznačne pre dospelých ale pre deti ani pubertiakov vo vážnych veciach NIE.
Čo sa týka pokru, počula som o jednej kočke, čo si hraním hazardných hier zarábala. Mala 3 deti a v jej prípade to úplne schvaľujem. Je v situácii, kedy je dostatočne silná, má nejaký cieľ a dosť roboty aj pomimo hazardu. Fandím jej. Pri 18-20r decku by som sa bála aby tomu nepodľahol, nezlenivel, aby mal ešte nejaký cieľ (cestovať, študovať, rozvíjať sa, rásť..) okrem ľahkého a jednoduchého zárobku - robilo by mi to vrásky na čele. To, že si o tom rodičom nepovedal (a teda sa nemali čoho báť) je asi lepšie riešenie ako im to vešať na nos.
A k tým autám.. už som sa bála, že som divná. Ale aj keď si sa rozhodol pre D odpoveď, jednoducho by si ich nenechal ublížiť si. A o to isté rodičom pri výchove ide. Skúste to, deťúchy krásne, pochopiť.

lost

1. Ty svojich rodičov považuješ za idiotov?

nie, ale maju muchy na ktorych by sa uz mohli poucit, napr. fajcenie, nedochvilnost, a zopar inych drobnosti..
fajcenie - nie je prijemne, ak fajcia detom pod oknami, sice na dvore, ale mne to voslo do izby, deti pasivne fajcia, sranda, ze vodu kazu, vino piju, vsakze? ;)
srandaaaaaaaaaa
ale to ich nerobi idiotmi este..

nedochvlinost, uplna sranda, ked sa mas s niekym stretnut, no on meska a vdaka tomu ty meskas na dalsom stretnuti, lebo ti to posunie cely den, vsakze sranda? :D takych ludi VSEOBECNE nemusim, nie len rodicov, no oni mali roky na poucenie sa.. nie vzdy meskaju, no je to o nich zname, napr. prisli na poslednu chvilu na iste okruhle narodeniny mojej babky, tj. maminej mamy.. a ja som uz bol u babky, a ona z toho mala nervy.. lebo jej mama musela este vyfukat vlasy atd.. sice bolo este casu, ale toto isto nie je prijemna vec, obzvlast ked je opakovana.. ale stale ich to nestlaci do sfery 'idioti'

a k tej otazke o aute, myslim ze odpoved "B" by som zvolil..
ako som uz pisal, cast omeskaju a potom to dobiehaju.. klasika, ze ? ale.. ale nemaju podla mojho nazoru auto, ktore by taku jazdu bezpecne zvladalo, predsa len fabia nie je nic moc, ze?
ale napr aj ja osobne niekedy jazdim rychlo a na hrane fyziky :D ale.. ale zase mam na to schopnejsie auto.. cize tam je rozdiel, ak by mali aj oni porovnatelne, tak by som sa nebal..
a tak sa trochu rozpisem.
ked som mal okolo 15-16, tak som sa o rodicov dost bal, hlavne ked sa hadali atd, alebo ked sa ponahlali niekde.. alebo KED NEDOSLI DOMOV NACAS !!!!!!!! (nedochvilnost) a evidentne ich to netankovalo.. jasne ze sm bol sam doma na PC, mohol som si robit hocico, ale ked meskali, nebolo to prijemne.
casom, ked ma toto uz prestavalo bavit, som sa prirodzene musel zmenit ja, kedze by ma to "znicilo" a tak v okoli 17-18 mi to uz zacinalo byt viacmenej jedno a hovoril som si, ze by som bez nich prezil aj sam.. len by som mal na krku o 9 rokov mladsieho brata..
a 19+ alebo povedzme niekedy, ked som uz zil sam, tak sa mi to vnimanie trochu zmenilo.. proste maju o cca 20 rokov viac skusenosti ako ja, tak co sa im miesam do toho, ze meskaju atd? uz ma to netrapi, uz nie ja na inch cakam a bratovi je to zjavne jedno (nedavno som bol v tejto situacii, ZHODOU okolnosti po tej oslave u babky, tj. ja som zobral brata domov a bol som tam s nim kym rodicia nedosli, mali dojst DO POLNOCI a jasne ze dosli az okolo druhej.. brat neviem ci mal z toho stres, alebo sa mu to pacilo, tj. ci sa len pretvaroval, ale to je uz teraz jedno.
pointa tohto je, ze necitim to ako odpoved "A" ale sakra, to su ti ludia, co sa ma cely zivot sanzili poucovat, tak sakra, preco to neaplikuju aj na seba? neznasam ludi, co ziju podla tejto teorie:
- ak mam pravdu, tak som genius
- ak pravdu nemam, tak som len clovek a ty drz hubu a neodvravaj
asi chapes co myslim..
a je mi jedno, ci je to moj rodic alebo nieco, moje nervy su tiez len obmedzene, preco by mali byt neobmedzene? preco by som si, bez moznosti vyberu rodicov mal obmedzit moj zivot, lebo to oni vyzaduju? zas az taky samaritan nie som.. pomoct mozem, ale s limitom, i ked je to rodic !!

ta otazka pokru bola umyselna, lebo ja som uz ako som pisal, investoval vsetko do pokru, lenze ak by som im to povedal, tak by mi to zakazovali, preto o tom nikto z rodiny nevedel, kamosi si samozrejme mysleli ze som gambler, atd. ved jasne, tunelove videnie v praxi..
a vidis, ak by mi to zakazali, teraz by som bol "uradnik" (pravdepodobne) ;)

sranda, vsak?

k odpovedi "C" toto by som spravil ked som mal 14-15 a menej.. rodicia mali vtedy este Skodu 120, tj skodovku, tu staru.. otec maval problemy s mikrospankom atd,, (myslim ze raz aj oprel auto do niecoho prave pre tento fakt, ale nic sa mu nestalo, hold stastie je stastie no), neviem v akom technickom stave ho udrziavali, v tom case boli este mladi a neskuseni predokaldam, tj rozmedzie 30-35.. potom ta fabia, tam som bol celkom happy, ze maju nieco lepsie.. no a jedneho dna ked otec isiel do prace, tak ho "sundal" kamion s privesom, tiez mi nebolo vseko jedno, ale nemal ani skrabanec, hold stastie ho este neopustilo este.. kazdopadne samozrejme ze som mal strach ale ci ho este mam?
neviem, ale viem ze uz menej.
hold, mat rad ich mam rad, ale zivot ma naucil, ze kto chce kam, pomozme mu tam, tj. nebudem si nicit svoj zivot a zdravie stresom, ze niekto, koho mam rad, ma sebedestrukcne sklony (fajcenie, nebezpecna jazda v nesportovom aute, atd).
alebo ich mam snad prevychovat?
PS: nezila si s mojimi rodicmi, takze moje slova pravdepodobne nepochopis.
PS2: nemozem si stazovat na detstvo, bolo vyborne.. cize nemam nic proti nim, ani to ze mi - sa mi - snazili veci zakazovat a limitovat, konieckoncov to "osud" alebo sled udalosti urovnal do tohto casu a priestoru, tj. aj do tohto prispevku, s cim som spokojny, takze by som im dal "1" alebo "A" znamku za vychovu..
ale ta moznost "C" nie je velmi dobra, ak mam byt uz uprimny, radsej by som im cez noc auto zobral a rano by ho mali spat, lenze po servise.. a ani by si toho nevsimli - nenavidim sa staviat do pozicie "spasitela" ze sa im podpisem na pneu, atd.. aby vedeli, ze ich chcem uchranit, preferujem to "ticho" tj. potichu odstranit problem.. preto ten ceznocny servis, nevedeli by, kto, nevedeli by CI vobec nieco, ale jazdili by bez daneho problemu.

cize beriem skor moznost "D" :P

RNG

Podla zakona zodpovednost za deti az do ich 14 toku je na rodicoch. Tu hovorime o legalnej zodpovedsnosti, ktoru ked rodic porusi, moze byt trestany.
Teda ked dieta robi zle, rodic ma zakonnu povinnost ho usmernit.
Takze takto je to este stale v zakonnikoch a reci o tom, ze si dieta moze robit co chce su velmi skodlive aj pre dieta aj pre celu spolocnost.

kafe

lost, porovnávať partnera s dieťaťom.. Matej ti to dúfam vysvetlil dostatočne.
-génius na rozoznanie hnoja. Aké smiešne záruky to chceš lost? Žiadna striktná definícia niečoho dobrého a zlého neexistuje. Ale existuje sedliacky rozum preboha a to o čom som sa tu tuším už raz s tebou bavila - vnímanie vecí srdcom. A tiež, skúsenosti, ktoré rodičia nabrali za svoj život a dávajú im rozhľad, ktorý deti/puberťáci ešte nemajú. Rodič má nielen právo ale aj POVINNOSŤ svoje dieťa usmerňovať a chrániť. A opakujem, neexistuje ani striktná definícia dobrej výchovy - to čo si ty prežil bez ujmy na psychickom zdraví by druhého poznačilo. Nedá sa zovšeobecňovať a hovoriť, že dobré je len toto, lebo JA som to prežil tak to musia všetci prežiť v pohode. A pretože mne výchova bez obmedzení vyhovuje, tak bude asi dobrá pre úplne všetkých. Nie pre všetkých dobrá nebude. Dobrá je rôznorodosť.
-uchránila by si svoje dieťa od hrania pokru? Dávaš zlé otázky. Neuchránim svoje dieťa ani od sexu, fajčenia, drog a od ničoho. Takže ani od pokru. Existuje jednoduché pravidlo - pokiaľ žije dieťa pod mojou strechou, musí dodržiavať moje pravidlá. Bodka. Ak si chce zničiť svoje zdravie/život kľudne, ale JA sa na to nechcem pozerať. Lenže to neznamená, že to iba poviem, to znamená že sa o tom rozprávame, vysvetľujem, diskutujem, nechám decko premýšľať a používať svoj rozum (keď už má viac ako 15-násť), ale stále trvám na MOJICH pravidlách.
lost, teraz otázka na teba. 1. Ty svojich rodičov považuješ za idiotov? 2. Predstav si že ich máš neskutočne rád (skús to chlape) a zistíš, že sa môžu zabiť na aute, lebo s ním niečo nie je v poriadku. a/ necháš ich tak, nech sa poučia na vlastnej chybe, veď sa nemusia zabiť, ale iba dolámať alebo zostať na vozíku a do budúcna sa poučia. To, že sa o nich budeš musieť starať ťa žiaľ v tom momente nenapadlo. b/ povieš im, čo s autom nie je v poriadku a necháš ich odísť veď sú dospelý a majú používať svoj rozum. c/povieš im, čo s autom nie je v poriadku a nedovolíš im odísť aj keby si im mal rozrezať zo 2 pneumatiky . Ktorá z týchto odpovedí je o láske? Ktorá o obmedzovaní osobnej slobody? A ktorá je správna? Podľa mňa ani jedna. Všetko je to o uhle pohľadu.