Vracajúci sa zo zahraničia domov

Príspevok v téme: Vracajúci sa zo zahraničia domov
Maryam

Mám takú otázku, na ktorú si neviem odpovedať. Ide mi o ľudí, ktorí zutekali do zahraničia za prácou a teraz sa vracajú.Pracujem s ľuďmi a v poslednej dobe sa mi zdá práveže nával ľudí späť domov a nie von. Kedysi, keď odchádzali to bolo lepšie, miesta sa uvoľnili, teraz je neskutočné množstvo ľudí na jedno miesto. Môj problém sa však týka tých ľudí zvonku. Vo firme sa takto vystriedal už 6. človek, ktorý pracoval vonku. Čakala by som, že taký človek bude naozaj pracovne schopný, flexibilný, kreatívny a ostrieľaný. Prvé čo ma zarazilo je, že väčšina ovláda jazyk skôr iba hovorovo a keď mali napísať formálny email, tak to bol hotový problém. Prišiel zahraničný dodávateľ a rozprávali sa s ním ako s predavačom na zápase, typu ,,ou yeaa,,. Dobre, bude potrebné si ich naučiť slušnej forme komunikácie a zabezpečiť kurz angličtiny s gramatikou. Ďalšia vec je, že absolútne nerešpektujú postupy, pravidlá, tu zaužívané kroky. S meškaním prídu, vyvalia sa do kresla, do deviatej len chystajú kávu a potom čakajú na priame rozkazy, samostatne nič nespravia. Aspoň nie dobre teda. Ja neviem, máme tu 3 slovenských študentov na stáži a je to opak. Nevravím že všetko vedia, ale sú pracovití, skromní a majú rešpekt voči tomu čo robia. Možno to bola náhoda iba týchto 6 ľudí. Nedávno sa vrátil sused z Anglicka a okrem toho že do viet pridáva anglické slová, akože si nevie spomenúť na slovenské znenie, tak jediné o čom rozpráva, že on tu nebude robiť nijakú podradnú prácu, na to on nemakal v anglicku. Načo sa tí ľudia vracajú?

verca 5

no co uz, su ludia ktori odidu do zahranicia a uz sa nevratia a su taki ktori sem z roznych dovodov pridu, mozno preto ze sa im tam nedarilo alebo preto ze tu maju zazemie..
urcite sa citia trochu nadradeni co nie je spravne ale mozno ich len ty tak vnimas v porovnani so slovakmi ktori su povahovo skor skromnejsi a maju tendenciu sa podcenovat..
podla mna to bola len nahoda, ze si na takych ludi natrafila, nic by som nezovseobecnovala..aj medzi nasimi sa najdu vselijaki takisto premudreli kt. nebudu cokolvek robit a tak su nezamestnani a takisto pracoviti ktori sa snazia a plnia si svedomito svoje povinnosti..podla mna teda to co opisujes nie je nejaky socialny jav ktory sa vyskytuje u vsetkych ludi prichadzajucich zo zahranicia...tvrdis ze maju zly pisomny prejav, co je mozne ale zas urcite lepsie komunikacne schopnosti ako ti domaci nie? pokial sa jazyk nerozvija v krajine kde sa nim hovori tak nikdy clovek nebude uplne plynule a uvolnene rozpravat..takze vsade sa najdu taki aj onaki :))

Maryam

samozrejme ze nemam rada slovakov co sa vratia zo zahranicia a su namysleni. to nema rad nikto. neprekladali papiere. ale to uz by si mala overit personalistka. isteze vyplakavanie tu mi nepomoze, ale to forum tu na nieco je predsa a myslim, ze zo zakona ma nemozes z neho vylucit len tak. nerozumiem preco sa ti ludia vracaju. ked raz niekto odide a chce sa silou mocou vratit tak nech sa vracia s pokorou

xxy

administrativa- to je siroke spektrum, neprekladali cely den kopy papierov z 1 strany na druhu? a do cvcka popisali bohvie co robili nie :D no ako ich kolegyna mas pravo stazovat sa nadriadenemu. to vyplakavanie tu ti moc nepomoze. i ked sa mi zda viac ako zarazajuce, ze nemas rada slovakov, co sa vratia zo zahranicia, aj ked to teraz popres :D

Maryam

praveze nie, tych 6 ludi nerobilo v skladoch, pracovali na obdobnej pozicii v administrative. v zahranici som bola len na studiach rok a pol, pracovne nie.
mne sa to nezda, proste si odidu, zrazu si pridu a robia bordel pricom sa tvaria, ze su viac. ako ich kolegyna musim vsetko opravovat.

xxy

akych ludi si firma najala, takych ma. tak ak niekto pracoval kdesi v sklade par rokov, tak je jasne, ze nebude vediet napisat formalny list. ak stravis v zahranici isty cas, je prirodzene, ze pouzivas aj cudzie slovicka, jednoducho sa to obcas pletie, nejde o to, ze clovek zabudne na svoje zazemie, to je totalna blbost. kedze si zrejme v zahranici nikdy nefungovala, tak to asi beries ako machrovanie alebo co. neviem. a vracaju sa preto, lebo maju domov tu. v zahranici budes vzdy za cudzinca.