Sociálna dávka v nezamestnanosti

Príspevok v téme: Sociálna dávka v nezamestnanosti
Samanthaaa

Zdravím , mám zopár otázok som zamestnaná skoro dve roky na pracovnej zmluve presne 23 mesiacov .Musím dať výpoveď kvôli zdraviu. Ak sa prihlásim na úrad prace že si hľadám zamestnanie môžem požiadať o sociálnu dávku v nezamestnanosti ak mám odpracovaných len 23 mesiacov? Predtým som bola na brigáde pol roka započítava sa aj to ? Neviem či som za ten pol rok mala hradené poistenie v nezamestnanosti ¿? Prípadne dá sa to zistiť v zdravotnej poisťovni že koľko dní mám hradené poistné v nezamestnanosti ?!?! Ja viem je toho veľa ale neviem si pomôcť ako ďalej ďaaaakujem veľmi pekne za odpoveď :)

N-ika

Davku v nezamestnanosti vyplaca socialna poistovna, ziada sa o nu teda v pobocke SP. Ak pojdes na PN, nemozes ziadat o podporu.
Podpora je vyssia ako PN, pocas PN ti moze prist kontrola a ak nebudes dodrziavat liecebny rezim, o PN prides. A ako posledne, PNkou si znizis davku v nezamestnanosti, ak by si o nu neskor ziadala.
Za mna ti odporucam poziadat o davku, zaevidovat sa na UPSVaR a pripadne ten cas vyuzit na nejaky repas kurz. (Najdes si kurz a po dohode s uradom prace ti ho preplatia).

N-ika

Betty - jedina podmienka na ziskanie davky v nezamestnanosti je, ze za posledne tri roky pred evidovanim sa na urade prace, musis mat zaplatenych 730 dni poistenia v nezamestnanosti.
Cize ak si tie dva roky a 50 dni pracovala a zamestnavatel za teba platil poistne (samozrejme si si ho platila aj ty) tak narok ti vznika.

ANGEL-DEMON

treba isť na urad práce tam vam povedia... ajtak tam musite isť,.. aj s papierom o skonceni pracovneho pomeru....
ale ako bolo pisane nizsie, dajte sa radsej na PN aspon na mesiac...
dajte si vychadzky a mozno si najdete aj pracu pre vas vhodnu....

betty525

Mohla by som poprosiť o radu. budem sa hlásiť na úrade práce, lebo sa mi ešte nepodarilo nájsť prácu. Mám nárok na 6 mesiacov na dávku v nezamestnanosti ak mám odrobených 2 roky a 50 dní v kuse? Lenže toto je moja prvá práca po štúdiu a na stránkach sociálnej píšu, že musím byť zamestnaná posledné 3 roky pred evidenciou. Ale tých 730 dní mám splnených. Mám teda nárok? Ďakujem

odpovedam

Z 3 predchádzajúcich rokov musíš mať 2 odpracované, aby ti vznikol nárok na dávku v nezamestanosti, takže skús ešte poriahnuť ten mesiac , aby si mala dávku v nezamestnanosti , alebo sa hoď na Pnku môžeš až rok maródovať ,to sa ti viac oplatí možno aj :)

ni-ka

davku v nezamestnanosti vyplaca socialna poistovna, zdravotna s tym nema nic :-)
obrat sa na socialnu poistovnu-na ich stranke maju kontaktny formular,popis im co potrebujes vediet,oni to overia a ozvu sa ti.Ja to vyuzivam,zadam otazku a oni vsetko pozistuju a uz len zavolaju odpoved a riesenie :-)
Myslim ze musis mat platene poistenie 24 mesiacov presne 730 dni...
www.socpoist.sk