Hlavný hygienik SR Ján Mikas : Počet zatvorených škôlok a škôl bude v najbližšom období ešte narastať

Počet chorých na akútne respiračné ochorenia opäť postupne stúpa, najmä u detí, pričom najcitlivejšou vekovou skupinou sú deti do 5 rokov.

Zdroj: Facebook, Canva

Všeobecní lekári pre deti a dorast evidujú najmä pacientov s akútnymi respiračnými ochoreniami (ARO) vyvolanými vírusmi (chrípka, COVID-19, respiračný syncyciálny vírus, a iné).

Akútne respiračné ochorenia sú aktuálne príčinou, že zriaďovatelia škôlok a škôl prerušujú výchovno-vzdelávací proces. Počet zatvorených škôlok a škôl bude v najbližšom období ešte narastať, vzhľadom na stúpajúci počet ochorení u detí. Počas prebiehajúcej chrípkovej sezóny ide o očakávaný vývoj chorobnosti na akútne respiračné ochorenia, kedy po vianočných prázdninách - po návrate detí do kolektívov - postihujú respiračné ochorenia vo zvýšenej miere najmä deti. Zvýšenú chorobnosť evidujeme aj u dospelých a seniorov. Vzhľadom na vývoj chorobnosti na ARO možno predpokladať, že maximum chorobnosti môžeme očakávať medzi 6. a 9. kalendárnym týždňom 2024,” povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Časté infekčné ochorenia v detských kolektívoch

Šarlach : bakteriálna infekcia spôsobená streptokokmi skupiny A. Ochorenie začína horúčkou, bolesťou hrdla a brucha, následným výsypom. Sprevádza ho vyrážka na koži, ktorá sa objavuje na vnútorných plochách stehien a predlaktia, v podbrušku, podpazuší a bočnej strane hrudníka. Pri šarlachu je vyrážka drobná, červená, koža je drsná, akoby posypaná krupicou, tvár je začervenaná a okolo úst je koža vyblednutá. Jazyk je najskôr bielo povlečený s červenými bodkami (tzv. biela jahoda), postupne sa stane červený (tzv. malinový jazyk). Ochorenie sa efektívne lieči antibiotikami.

Vírusové gastroenteritídy : sú akútne hnačkové ochorenia, pričom k niektorým sa pripája aj zvracanie. Spôsobujú ich rotavírusy, adenovírusy, norovírusy a ďalšie vírusy. V detských kolektívoch je najvýznamnejšou formou ochrany dodržiavanie osobnej hygieny.

Syndróm ruka-noha-ústa (siedma choroba) : je vysoko nákazlivá vírusová infekcia, ktorú spôsobujú enterovírusy, najčastejšie Coxsackievirus. Ochorenie sa začína vzostupom teploty až horúčkou s pridruženými bolesťami hrdla. Následne sa v okolí úst, v ústnej dutine alebo v hrdle objavia bolestivé pľuzgiere (dieťa nechce jesť a piť), ktoré na sliznici rýchlo praskajú a zanechávajú po sebe červené škvrny. Pľuzgiere sa tvoria aj na koži rúk a nôh, kde zvyčajne nepraskajú a zasušia sa.

Zápal spojoviek : môže mať vírusový aj bakteriálny pôvod. Najčastejší a najinfekčnejší je pri vírusovom pôvode, preto sa v detských kolektívoch ľahko šíri. Prejavuje sa začervenaním a podráždením oka, výtokom a zvýšenou citlivosťou na svetlo. Z jedného oka sa zvykne preniesť aj do druhého.

Ak dieťa ochorie, je dôležité, aby rodič v spôsobe aj dĺžke liečby dodržiaval pokyny ošetrujúceho lekára, liečil dieťa doma v pokoji a bral do úvahy jeho zdravotný stav. Ochorenie je potrebné vyliečiť a „neprechodiť ho”, pretože príliš skorý návrat nedoliečeného dieťaťa do kolektívu predlžuje jeho zotavenie a zároveň zvyšuje riziko nakazenia ostatných detí.


Prečítajte si aj:

Deti užívajú 2x viac antibiotík ako dospelí! Množstvo antibiotík im v dospelosti môže spôsobiť aj tieto zdravotné problémy