Môže znížiť riziko rakoviny prostaty až o 35%! Vedci odporúčajú tento druh cvičenia

Aj malé, pozvoľné pokroky môžu viesť k výrazným preventívnym benefitom a znížiť riziko rakoviny prostaty. Naznačuje to rozsiahla švédska štúdia, prvá svojho druhu.

Zdroj: Pexels.com

Výskumu sa zúčastnilo viac ako 57-tisíc mužov. Vedecký tím mal k dispozícii dáta o ich fyzickej aktivite a telesných parametroch. Analyzoval tiež informácie o ich životnom štýle a zdravotnej kondícii.

Súčasťou údajov boli aj výsledky prinajmenšom dvoch testov kardiorespiračného systému, ktoré zisťovali množstvo kyslíka, ktoré telo využívalo pri najintenzívnejšej aktivite. Kardiorespiračná kondícia meria, ako efektívne dokážu srdce a pľúca doručovať kyslík k svalom.

Práve podľa týchto výsledkov štúdia, ktorá vyšla v magazíne British Journal of Sports Medicine, rozdelila mužov do troch skupín.

V prvej skupine boli tí, ktorých kardiorespiračná kondícia vykázala podľa testov za rok trojpercentné zlepšenie, druhá skupina sa viac-menej udržala na rovnakých hodnotách a do tretej boli zaradení tí, ktorých kondícia sa o tri percentá zhoršila.

Výsledky štúdie ukázali, že trojpercentné vylepšenie kardiovaskulárnej kondície súviselo so znížením rizika rakoviny prostaty o 35% v porovnaní s tými, ktorých kondícia o tri percentá klesla. Autorský tím zároveň približuje, aká fyzická aktivita s poklesom rizika choroby súvisí.

Usilovať by sme sa mali o aktivity vyššej intenzity, teda pohyb, pri ktorom budeme mať problémy udržiavať konverzáciu,“ uviedla spoluautorka štúdie Kate Bolamová zo Švédskej školy športových a zdravotných vied.

Beh, plávanie, jazda na bicykli, turistika či tanec. vyberajte si aktivity, ktoré zrýchlia vá srdcový tep. Čím intenzívnejšia činnosť, tým menšie nároky sú na jej dĺžku a frekvenciu. Väčšie kardiovaskulárne prínosy bude mať zapojenie väčšieho množstva svalov, teda horných aj dolných končatín.

Spomínaná švédska štúdia je veľkým prínosom. Zatiaľ čo veda má totiž pádne dôkazy o tom, že telesná činnosť, cvičenie a pohyb znižujú riziko niekoľkých typov rakoviny, pri rakovine prostaty je to oveľa menej preskúmané.


Prečítajte si aj:

Onkologička: Včasné štádium rakoviny prostaty je často bezpríznakové, väčšinou diagnostikované náhodne pri preventívnej prehliadke


Jaffa

Toca Boca has created a fantastic digital space for children to explore and express their creativity. Supporting the developers by purchasing in-app content ensures the continued development of high-quality, engaging experiences for users. tocabocamods.com