Rakusky zamestnavatel, praca a PN v Nemecku

Príspevok v téme: Rakusky zamestnavatel, praca a PN v Nemecku
wincko

Zdravim. Som zamestnany v rakuskej firme, zmluvu mam na dobu neurcitu. Poistenie mam taktiez v Rakusku, ale pracujem v Nemecku ako monter kolajnic. Vsimol som si, ze mam maly pruh tesne nad pupkom. Boli iba obcas, da sa to vydrzat, ale kedze jedina cesta na vyliecenie je operacia, potreboval by som nejaku radu ako dalej. Vec sa ma tak, ze od noveho roka sa chystam do Svajciarska, kde je zdravotnictvo drahe. Stavba tu v Nemecku nam konci 30. 11., tak by som chcel este vyuzit PN v decembri, ak by to bolo mozne, ale vobec s tym nemam skusenosti. Pruh mam pravdepodobne z prace, uprimne netusim od kedy, ale myslim si to, kedze je to fyzicky narocna praca a casto dviham tazke veci. Takze sa pytam: Dalo by sa to klasifikovat ako pracovny uraz? Mal by som s tym ist k lekarovi tu v Nemecku s formularom A1(vyhovovalo by mi to najviac), alebo vyhladat pomoc v Rakusku? Mohol by som sa liecit aj doma na Slovensku alebo u priatelky vo Svajciarsku, alebo by som musel ostat tu v Nemecku, pripadne v Rakusku? Ja viem, je to komplikovane:D Za kazdu radu vopred velka VDAKA!

shayleen

Takou náhodou žijem tiež v Oberösterreich. No ale aj tak kde si poistení tam by si mal ísť k lekárovi. To a1 nepoznám neviem čo to je tak skus ist za šéfom a opýtaj sa jeho. Keď napr ta budú v OÖ operovat tak aj reha budeš mať tu v OÖ to tu poznam

shayleen

Takou náhodou žijem tiež v Oberösterreich. No ale aj tak kde si poistení tam by si mal ísť k lekárovi. To a1 nepoznám neviem čo to je tak skus ist za šéfom a opýtaj sa jeho. Keď napr ta budú v OÖ operovat tak aj reha budeš mať tu v OÖ to tu poznam

wincko

Neviem co myslis. Oberosterreichische Gebietskrankenkasse? To mam v A1.

Ano zamestnany som v Rakusku, ale pracujem a zijem v Mnichove. Firma tu ma proste velku zakazku. A asi som sa zle vyjadril. Je pre mna velmi komplikovane lietat teraz niekde po rakuskych lekaroch z viacerych dovodov. Nestaci mi na to A1 tu v Nemecku? Vec sa ma tak, ze sa chystam ist zit do Svajcu, kde by som si to pravdepodobne musel hradit sam, popripade nemalu sumu, tak by som chcel skratka vyuzit vsetky moznosti este kym sa da, len netusim, ako by som to mal spravit co najefektivnejsie, kedze sa v podobnych veciach absolutne nevyznam. Raz som tu uz marodoval a za 5 dni som dostal necelych 700 eur. A viem, ze firma hradi 100%, dokonca aj soboty a nedele na PN, takze sa nejedna o male peniaze. Nevidim dovod to nevyuzit. Neviem ani ako je to potom s liecenim, kde by som musel ostat, alebo to je jedno? Za akekolvek info vdaka.

shayleen

Keď si zamestnaný a poistení v Rakúsku tak to musíš oznámiť zamestnávateľovi a tu v AT ist k lekárovi. Si u gkk ale öbb poistení?