Rodicia hnede, dieta modre oci... Je to mozne?

Príspevok v téme: Rodicia hnede, dieta modre oci... Je to mozne?
zmatena

Mam take obavy... Uz v minulosti sa stalo, ze v nasej nemocnici vymenili deti a teraz... Teraz ma sestricka trojrocneho uzasneho blondateho modrookeho synceka. A v com je problem? Nooo nikto v rodine nema blond vlasy a sestra s manzelom maju hnede oci... Nejde len ale o to... Syncek sa na nich absolutne nepodoba a ja sa bojim, ci sa niekde nestala chyba. Sestra muza urcite nepodviedla, tak v com to je? Je mozne, aby mali hnedooky rodicia modrookeho synceka? Prosiiim poradte

jaanna

jej nic sa nedeje...tie ocka budu po case hnede...Moja neter mala po narodeni sedozelene ocka a potom sa jej o per tyzdnov zmenili na hnede a je z nej hnedoocka-okana-aj sme sa divili,po kom tie o sedozelene ocka ma.....

snehulienka444

presne ako napisala vevericka, hnedooky mozu mat modrookeho chlapca, ale naopak to neplati. Az 90 % narodených detí ma modre oci, a niektorym sa postupne farba meni. Ak maju modre, ziskali recesivny znak od obidvoch rodicov, dominantnym bola hneda farba, recesivnym zas modra.
A co sa vlasov tyka, napr.aj moj priatel bol do 4 rokov blondak, a teraz ma tmavohnede vlasy.A obidvaja rodicia su tiez tmavovlasi..

vevericka

cashia ..nemas ich po starkej..vdzy mas jednu alelu od jedneho rodica a druhu od druheho..takze od starkej si mohla maximalne zdedit jednu polovicu cez tvojeho jedneho rodica..ak mas zelene.je to preto lebo okrem genov pre hnedookost a modrookost posobia na farbu oci aj ine veci..napr to ako bude ulozeny pigment, kolko ho bude a ako hlboko..ale zakladom plati, ze dvaja modrooki zasadne mavaju modrooke deti (zelena moze byt odchylka v ramci mnozstva, ale ak budes mat znova modrookeho partnera deti budete mat zasa modrooke)na 100% modroki rodicia nebudu mat hnedooke dieta..kdezto u hnedookych je ovela vacsia variabilita v ramci toho, ze nevedia ci nie su heterozygoti( to je: nesu znak pre hnede aj modre)..modri nesu len a len modre..

sob rudolf

Stredoškolská genetika hmm? Čo ja viem, opis farby by asi nemal slúžiť ako základ pátrania v rodostrome. Neobjektívne.

Cashia

"pretoze modroki nesu len moodroke geny" tak toto je zas blbosť..obaja moji rodičia majú bledomodré oči a ja mám zelené..
vysvetlenie? mám ich po starkej..jednoduché ako facka !!!

cumel

Moja babka a dedko mali hnedé vlasy a šedé oči. Ich 5 detí majú hnedé vlasy a šedé oči len jedna je blonďavá s hnedými očami :) a na 100% je ich vlastná, proste sú to gény.