Trvale užívam mukolytiká (acetylcysteín) vzhľadom na sinobronchiálny syndróm pri Kartagenerovej chorobe. Ako by som mala zmeniť liečbu v prípade gravidity?

Otázka

Trvale užívam mukolytiká (acetylcysteín) vzhľadom na sinobronchiálny syndróm pri Kartagenerovej chorobe. Ako by som mala zmeniť liečbu v prípade gravidity?

Odpoveď

Kartagenerov sy. (KS) a gravidita: Ak by ste boli muž, tak ste s KS infertilná. Ako žena môžete otehotnieť, ale šance na otehotnenie sú významne znížené. Pred zamýšlaným tehotenstvom by ste mali absolvovat konzultáciu v genetickej poradni. O.i. už aj preto (ale nielen preto), lebo dakedy sa pod obrazom Kartagenerovho sy (najmä ak je syndróm vyjadrený neúplne) môže skrývať cystická fibróza. Predpokladám však, že s diagnózou KS navštevujete kompetetné centrum a diagnóza cystickej fibrózy bola u vás vyšetreniami (vrátane genetického vyšetrenia) vylúčená.

K Vašej otázke, či v gravidite možno užívať N-acetylcysteín (NAC): Ak by sme sa riadili podľa príbalového letáčika k preparátom NAC, tak sa tam píše, že "v priebehu tehotenstva alebo kojenia musia byť pre užívanie NAC osobitné dôvody". Dalo by sa zhrnúť, že liečba KS takýmto osobitným dôvodom je.

V odbornej literatúre je množstvo úvah dokonca o profylaktickom podávaní látok s antioxidačným účinkom - a NAC je typickým reprezentantom antioxidantov - v tehotenstve na ochranu pred teratogenézou. Má to svoju logiku. Existuje dosť experimentálnych štúdii dokumentujúcich priaznivé účinky NAC pri ochrane plodu pred teratogénnymi účinkami rôznych známych teratogénov. Na druhej strane niektoré experimenty ukázali dosť rozporné výsledky, kedy NAC za istých okolností (predovšetkým v závislosti od dávky NAC a doby podania teratogéenu podporoval teratogénne zmeny u plodov experimentálnych zvierat. Toto nabáda k istej opatrnosti.

Dá sa však povedať, že aj Kartagenerov sy. je výsledkom fetálnych dysmorfogenetických zmien. Či vo Vašom prípade by NAC bol nielen mukolytikom, ale aj ochrancom plodu je sporné. Preto by som sa prikláňal k tomu, aby ste sa liečili N-acetylcysteinom iba inhalačnou formou, nie v tabletkách či roztokoch a nie v dávkach, ktoré by prevyšovali Váš doterajší denný príjem NAC.