Od detstva mám alergiu na pele, symptómy sa posilnili po 20-tom roku môjho života. Odvtedy sa liečim liekmi. V lete mám veľmi upchatý nos, ani liek (AERIUS) nepomôže. Niekedy sa skoro ráno dusím, som stále veľmi unavená. Odberom krvi a moču som bola vyšet

Otázka

Od detstva mám alergiu na pele, symptómy sa posilnili po 20-tom roku môjho života. Odvtedy sa liečim liekmi. V lete mám veľmi upchatý nos, ani liek (AERIUS) nepomôže. Niekedy sa skoro ráno dusím, som stále veľmi unavená. Odberom krvi a moču som bola vyšetrená na choroby, ktoré môžu mať vplyv na moju únavu ale nezistili mi nijakú inú chorobu. Zvyknem mať sinustitis. Môže vyvolať alergia takú silnú únavu?

Odpoveď

Alergia s príznakmi o takej intenzite, ako ste opísali, naozaj môže veľmi výrazne znížiť kvalitu života pacienta a vyvolávať pocit únavy. Ak Aerius nestačí, možno po porade s Vaším lekárom skúsiť iný liek zo skupiny antihistaminík, prípadne (ja by som to v liečbe rozhodne skúsil) pridať v liečbe aj lokálne kortikoidy v podobe nosového spreja. Za závažný považujem aj Váš údaj o stavoch dusenia v skorých ranných hodinách. V takejto situácii sa treba sa zamerať na to, či u Vás nejde aj o prieduškovú astmu, prípadne hľadať inú príčinu dusenia.

Ak v spánku chrápete, môžete mať aj spánkové poruchy dýchania a tie môžu významne prispievať k Vášmu pocitu únavy. Radím Vám, aby ste sa s Vašími problémami obrátili na špecialistu v pneumológii alebo alergológii.