Som alergička (celoročná rinitída) a užívam liek xyzal 1 tableta podľa potreby (asi každý druhý deň). Možno užívanie tohto lieku kombinovať s malými dávkami alkoholu? Možno tento liek užívať aj počas tehotenstva?

Otázka

Som alergička (celoročná rinitída) a užívam liek xyzal 1 tableta podľa potreby (asi každý druhý deň). Možno užívanie tohto lieku kombinovať s malými dávkami alkoholu? Možno tento liek užívať aj počas tehotenstva?

Odpoveď

Pri celoročnej rinitíde by bolo lepšie, ak by ste Xyzal užívali denne. Ak vám na potlačenie príiznakov stačí obdenné užíivanie, tak túto možnosť pripúšťam, ale buďte v tom dôsledná.

Ak samotný xyzal nestačí na efektívne potlačenie príznakov, mali by ste užívať aj lokálne kortikoidy vo forme nosovéeho spreja. Kortikoidov je na farmaceutickom trhu slušný výber, spomedzi nich budezonid je Americkou gynekologickou aj Americkou alergologickou asociáciou schválený aj pre používanie počas tehotenstva ako bezpečný liek.

Pokiaľ ide o užívanie Xyzalu počas tehotenstva - to je jedna z vašich otázok - tak príbalový leták uvádza, že pre odporúčanie xyzalu počas tehotenstva nie je dosť spoľahlivých podkladov. Vo všeobecnosti sa však užívanie liekov zo skupiny antihistaminíik (sem patrí aj Xyzal) počas tehotenstva neodporúča.

Ako vhodnú nemedikamentóznu formu liečby alergickej rinitíidy počas tehotenstva vám môžem odporučiť fotoperapiu nosovej sliznice prístrojom Rhinolight. Pri tejto liečbe sa na nosovú sliznicu pôsobí niekoľko minút svetlom o definovanej vlnovej dĺžke - liečba pozostáva zvyčajne zo štyroch až šiestich sedení počas dvoch týždňov. Podla dotazníkov, ktoré nám pacienti spätne zasielajú, sme zaznamenali potešiteľnú 90 %-nú spokojnosť s touto liečbou, liečebný efekt pretrváva zvyčajne 6 mesiacov (počas tohto obdobia pacienti nemusia užívať žiadne lieky, čo túto liečebnú formu zvýhodňuje najmä počas tehotenstva).

Na vašu otázku ohľadne malých dávok alkoholu: asi sa zhodneme v tom, že za malé dávky alkoholu možno považovať 3 dl vína, resp. dve 12-stupňové pivá alebo jeden malý koňačik :-) Takéto množstvo alkoholu môžete popri Xyzale pokojne vypiť, ale nemali by ste následne vykonávať prácu, ktorá si vyžaduje sústredenie (napr. vedenie motorového vozidla, ovládanie nejakých mechanizmov a pod., t.j. činnosti, pri ktorých by ste mohli ohroziť seba, alebo svoje okolie).