Už 5 rokov trpím alergiou na prach, roztoče a peľ. Za toto obdobie som vystriedal/a viacero antihistaminík a aj spreje ako beclomet, flixonase... S jedným druhom tabliet (spreja) vydržím asi 1,5 roka, potom prestanú účinkovať. Moja alergologička tvrdí, ž

Otázka

Už 5 rokov trpím alergiou na prach, roztoče a peľ. Za toto obdobie som vystriedal/a viacero antihistaminík a aj spreje ako beclomet, flixonase... S jedným druhom tabliet (spreja) vydržím asi 1,5 roka, potom prestanú účinkovať. Moja alergologička tvrdí, že lieky mám užívať podľa potreby, hoci z viacerých strán som počula, že by skôr malo ísť o pravidelné užívanie. Ako to teda je? Kedy a za akých okolností sa alergia môže zmeniť na astmu? Existuje aj alergia na alkohol?

Odpoveď

Najprv k problematike trvaleho ci prerušovaného ("podľa potreby") užívania liekov: Máte alergiu tak na sezónne, ako aj celoročné alergény. Jednoznačne vám odporúčam užívať antihistaminiká (xyzal, loiratadin, cetirozin a pod.) trvale - nič to, že zvyčajne po poldruha roku daný liek u Vás stratíi účinnosť a musíte ho nahradiť iným. Tak či tak u mojich pacientov zvyknem po roku "rotovať molekuly", t.j. prejdem z jedného antihistaminika na iné, aby si ich organizmus od danej molekuly "oddýchol". Dlhodobá liečba antihistaminikami je bezpečná. To isté platí pre nazálne kortikoidy (lieky ako Flixonase, Nasobec, Rhinocort a pod.) - aj tu je však vhodné čas od času lieky "rotovať", ani nie tak kvôli molekule kortikoidu, ako pre stabilizátory ktoré dané lieky obsahujú, a ktoré pri dlhodobom užívani môžu dráždiť nosovú sliznicu. Pokaiľ ide o kortikoidy, tak sú štúdie u deti, ktoré trvale užívali nazálny budezonid po dobu 5 rokov v pomerne vysokých liečebných dávkach až bez vedľajších nežiaducich účinkov. Čiže aj keď ste bez príznakov, isté minimálne zaisťovacie dávky liekov by som užíval trvale a pri prípadnom zhoršení príznakov na zaisťovacej liečbe by som promptne reagoval výrazným zvýšením dávkovania na dobu niekoľko dní. Má to svoj význam a zlepšuje to celkovú prognózu liečby.

Alergia na alkohol (skôr ide o pseudoalergickú reakciu, kedy alkohol priamo uvoľňuje histamín z buniek nazývaných mastocyty) ozaj existuje. Môžete jej čeliť užívaním antihistaminík, napr. aj xyzalu, ktorý užívate teraz. Menšie množstvá alkoholu vaša pečeň - ak ju máte zdravú - v pohode stoleruje spolu s daným typom liekov. Ak však máte v rodine nejakú náchylnosť na ochorenia pečene, tak odporúčam striedmosť.