Aký je rozdiel medzi alergickou a chronickou rhinosinusitídou?

Otázka

Aký je rozdiel medzi alergickou a chronickou rhinosinusitídou?

Odpoveď

Chronická rinosinusitída je reakciou nosovej slinice (aj v prinosových dutinách) na chronické dráždenie akéhokoľvek pôvodu. Táto príčina môže byť vazomotorická, z prostredia, infekčná... až po alergickú. Alergická nádcha má dve formy:
Pri intermitentnej nádche býva priebeh zo pri nástupe podobný akútnej infekčnej nádche. Najviac býva vyznačené svrbenie v nose, sťažené dýchanie cez nos, vodnatý výtok z nosa, záchvaty kýchania, slzenie, opuch mihalníc, svetloplachosť, zhoršenie až úplná strata čuchu. Ďalej môže pacient pociťovať bolesti hlavy a pocit plnosti v hlave. Nezriedka majú pacienti pocit celkového oslabenia organizmu.

Pri perzistujúcej nádche ustupujú do pozadia búrlivé akútne prejavy a zvýrazňuje sa nepriechodnosť nosa a tým nemožnosť dýchania cez nos. Býva oslabený až úplne vymiznutý čuch.
Pri liečbe chroncikej nádchy (či už alergickej, alebo inej) je najlepšie odstrániť jej príčinu. Ak to nie je možné - liečbou sa snažíme: 1. zlepšiť dýchanie cez nos zlepšením priechodnosti nosa = či už medikamentózne alebo operáciou. 2. stabilizovať nosovú slinicu (nos. spreje, liečba alergie).