Ako prebieha stapedoplastika?

Po audiometri som mala diagnostikovanú otosklerózu. Čaká ma stapedoplastika. Ako dlho trvá operacia? Vráti sa mi sluch úplne a natrvalo? Otoskleróza mi začína už aj na druhom uchu. Je pravdepodobné, že sa to zhorší? Ako môžem zhoršeniu predísť?

Otázka

Ako prebieha stapedoplastika?

Odpoveď

Stapedotómia (s inzerciou protezky - pistonu) trvá asi 30 min. Ak sú anatomické pomery v uchu nepriaznivé (ako úzky zvukovod), potom môže trvať aj dlhšie. Operácia sa vykonáva v celkovej anestézii, ale je ju možné vykonať aj v lokálnom znecitlivení. Porozprávajte sa o vašej operácii s lekárom, ktorý ju bude vykonávať. Ak vám nepodá dostatočné informácie - nájdite si iného!
Príčina otosklerózy je stále nejasná. Poznáme mechanizmus jej vzniku, ale nevieme ovplyvniť príčinu. Preto nemáme k dispozícii ani špecifickú prevenciu. Chráňte sa pred nadmerným hlukom (aj na pracovisku) a dbajte o pravidelné vyšetrovanie sluchu. Podľa niektorých literárnych údajov príjem fluoridu sodného spomaľuje až zastavuje zhoršovanie sluchu. Ženy bývajú, žiaľ, častejšie postihnuté obojstranným zhoršením sluchu.