Ako môže pomôcť rodič?

Ako može pomoct rodič? Dceru aj hospitalizovali a pustili po troch tyždnoch domov. Terapiu so psychologom mala dva razy do tyždna, čo sami zdalo malo. No nechcem davat vinu nikomu, lebo, samozrejme, len dcera musi chciet. Potom chodila ambulantne ku psychiatričke, kde sa jej dookola pytala, prečo to robi a dokonca sa sestrička zapojila a radili jej, že pred jedenim sa ma napit! Absolutne neznala problematiky, keby to zaležalo len od toho pohara, bolo by to velmi jednoduche.

Otázka

Ako môže pomôcť rodič?

Odpoveď

Ochota rodiča pomáhať je veľmi dôležitá podpora pre dieťa s poruchou príjmu potravy. Problém je v tom, že z pohľadu rodiča a zvonku to vyzerá tak, že dievčatá pomoc odmietajú, a je pravda, že odmietajú "pomoc" typu nútenia do jedla, upozorňovanie na podváhu, rôzne hrozby a zastrašovania odmietajú prijímať. Tu neplatia žiadne racionálne argumenty. Týmto sa odcudzenie a vzťahy s rodičmi môžu len skomplikovať.

Porucha príjmu potravy je je forma závislosti na jedle, je to aj obava stať sa dospelou, je to túžba byť milovaná a prijímaná bez podmienok a dievča v zajatí depresie súvisiacej s touto poruchou sa väčšinou nevie vcítiť do druhého človeka, a tak úzkosť a strach o ne, ktoré im rodičia prinášajú, ide mimo nich, je im ľahostajná.

Pomoc rodiča vidím v dvoch rovinách.

1. Jednak v citovej oblasti, prejavovať záujem o dieťa, prejavovať mu lásku bez podmienok a pozornosť, vedieť byť s ním bez moralizovania a dávania rád, keď mu je ťažko, keď je smutné a zranené, a vedieť unášať aj jeho hnev a niekedy i výčitky, aj keď sa to zdá v prítomnosti nespravodlivé. Počúvať ho.
2. Druhá rovina je pomoc v dodržiavaní stravovacieho režimu, ale len do tej miery, do akej vám to vaše dieťa dovolí. To by malo byť predmetom kontraktu medzi vami a vaším dieťaťom.

Naučiť sa správne jesť a vžiť si to, je popri psychoterapii hlavným liečebným princípom liečby porúch príjmu potravy v Pinelovej nemocnici v Pezinku, kde majú roky prepracovaný systém liečby. Tri týždne je nedostačujúca dĺžka liečby. Formálne je stanovená dĺžka liečby pre závislosti tri mesiace, ale i to je krátka lehota.

Dôležitým predpokladom liečby je však aj to, aby vaša dcéra chcela. Odporúčala by som vám, ako rodičovi dohodnúť si s kompetentným odborníkom - psychológom - psychoterapeutom niekoľko psychoterapeutických sedení, kde by ste mali možnosť prebrať si svoj vzťah s dcérou, objaviť zdroje podpory pre vás ako matku či otca unášať tento dlhodobý a neľahký problém a prípadne hľadať bariéry, ktoré sú vo vašom vzťahu. Aj to je cesta.

S tou vodou to skutočne je úplne irelevantné. Ak by sa vaša dcérka chcela liečiť v Pinelovej nemocnici Pezinok, kontakt 033 / 6482 180 medzi 8. a 9. h ráno.