Ako bojovať s bulímiou?

Ked som bola pred dvoma rokmi na lieceni, mala som okrem mentalnej bulimie diagnozu postraumaticky sok. Viem, ze tych traumatickych veci v mojom zivote je vela, rodicia, mamin pokus o samovrazdu, ked som mala 6 rokov, znasilnenie, zly vztah k muzom, vyhodenie z roboty... Asi kym toto nedam prec, nedokazem bojovat s bulimiou, ale ako? Ako to znova prezit, ja o tom rozpravam, ale mam pocit, ze bez citu. Len to poviem, nechcem to precitit. P.S. jem nekvalitnu stravu stale, a stale beriem jedlo, pijem caj na chudnutie.

Otázka

Ako bojovať s bulímiou?

Odpoveď

Prežili ste viac vážnych traumatizujúcich situácií, ktoré vám spôsobili bolestivé zranenia a žiť s nimi neošetrenými je veľmi ťažké, takže aby to menej bolelo, začali ste sa znecitlivovať, potláčať city a pocity ("ja keď o tom hovorím, mám pocit, že bez citu"), umŕtvovať ich v sebe, lebo cítiť znamenalo veľmi trpieť.

Manipulácia s jedlom je tiež veľmi účinný spôsob, ako sa znecitlivovať, umŕtvovať hnev, žiaľ, strach a rôzne ďaľšie negatívne pocity a odvádza pozornosť od iného, vážneho problému. Predpokladám, že ste stratili dôveru v ľudí, a nemáte pri ľuďoch pocit bezpečia. Chcem, aby ste vedeli, že aj na vaše trpké životné skúsenosti existuje cesta dlhodobejšieho postupného liečenia za pomoci a sprievodcovstva skúseným terapeutom alebo terapeutkou a že medzi nami na svete je, chvalabohu, ešte dosť ľudí, ktorí si dôveru zaslúžia. Vďaka terapeutickému spojenectvu v psychoterapii by ste postupne mohli uveriť v možnosť vytvorenia kvalitných vzťahov, ktoré by boli aj zdrojom radosti zo života a hojivým liekom, a tiež by ste mohli seba lepšie spoznať a naučiť sa aj účinnejšie chrániť a minimalizovať možnosť rizikových situácií, kedy hrozí zranenie. Izolácia, manipulácia s jedlom a znecitlivovanie nie sú cestou.