Čo je najdôležitejšie, aby som dokázala záchvatom odolať?

Trpela som asi styri mesiace anorexiou a ta mi presla neskor do bulimie. Mam ju uz 5 mesiacov. Pravidelne kazdy vikend sa prepcham, kedysi som zvracala, ale teraz sa snazim s tym prestat, ale nakoniec trpim bolestami brucha, a tak si dam prehanadla. Cely tyzden jem pravidelne a zdravo, drzim sa, ale cez vikend sa skratka neviem ovladnut. Co je najdolezitejsie, aby som dokazala zachvatom odolat?

Otázka

Čo je najdôležitejšie, aby som dokázala záchvatom odolať?

Odpoveď

Aj nejedenie, aj zvracanie a užívanie preháňadiel sú veľmi nebezpečné. Výborne, že v týždni sa dokážete stravovať zdravo. V čom sú víkendy odlišné? Čo vám chýba, čoho je priveľa? Čo si tým enormným jedením vypĺňate, nahrádzate? Na to by Vám mohla dať odpoveď psychoterapia.

Pokúste sa nájsť si terapeuta a preskúmať s ním svoje prežívanie, stravovacie návyky, vzťah k sebe, a akú funkciu vaše prejedanie plní. Je vhodné zabezpečiť si program a spoločnosť na víkend, ktorej dôverujete a ktorú rešpektujete. Neutiekať sa do samoty. Je to asi aj o tom, že ste si kdesi dali zelenú prejedaniu a prečisťovaniu, že si na to vytvárate podmienky, aby ste si to mohli "dopriať". Lebo skôr, než to prinesie peklo a zúfalstvo, vám to nachvíľu prinesie nejakú úľavu od nazbieraného napätia. Nie je tak? V psychoterapii by ste mohli hľadať iné, zdravé spôsoby, ako sa zbavovať napätia a uvoľňovať.