Co si myslite o ockovani deti predskolskeho veku proti pneumokokom. Existuje nejake ockovanie v pripade asi klasickeho problemu malych deti, t.j. caste nadchy a kasel? Moj 3,5-rocny syn ma caste, ale nekomlikovane nadchy bez teplot, kasel zo zatekania hli

Otázka

Co si myslite o ockovani deti predskolskeho veku proti pneumokokom. Existuje nejake ockovanie v pripade asi klasickeho problemu malych deti, t.j. caste nadchy a kasel? Moj 3,5-rocny syn ma caste, ale nekomlikovane nadchy bez teplot, kasel zo zatekania hlienov. Ako casto moze uzivat kvapky typu Sinupret, je to vobec vhodne?

Odpoveď

Ockovanie deti predskolskeho veku je osobitne vhodne najme pre deti do 3 rokov, ktore su najviac ohrozene tazkymi pneumokokovymi infekciami (aj smrtiacimi). Vas syn ma uz 3,5 roka - na ucinne ockovanie by u neho stacila jedna davka ockovacej latky Prevenar. U mojich pacientov, ktori sa nechali zaockovat aj v neskorsom veku, t.j. po zavrseni 3. roku zivota, som pozoroval vyznamny pokles chorobnosti.

Ak ma vas syn kasel zo zetekania hlienov, je mozne, ze je alergik (prejavom alergie v hornych dychacich cestach je velmi casto zvysena hlienotvorba). Skuste namiesto Sinupretu mu podavat napr. Loratadin alebo Cetirizin sirup (oba lieky su bezpecne a mozu sa podavat dlhodobo - aj roky). Dostat ich v lekarni aj na volno, ale moze vam ich predpisat aj vas lekar - v takom pripade platite za recept a iba mensi doplatok.